Η απόπειρα οπαδών του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου να ακυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα με την εισβολή σε ανώτατα κυβερνητικά κτίρια προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις καταδίκης ηγετών από όλον τον κόσμο. Στα πρωτοφανή για την Βραζιλία έκτροπα αντέδρασε και η Ευρώπη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να εκφράζει μέσω Twitter την «απόλυτη καταδίκη» του για την επίθεση και την «απόλυτη υποστήριξη στον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα, δημοκρατικά εκλεγμένο από εκατομμύρια Βραζιλιάνους στις δίκαιες και ελεύθερες εκλογές» του Οκτωβρίου.
Την υποστήριξη της Ενωμένης Ευρώπης εξέφρασε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας πως του προκάλεσαν «φρίκη» οι πράξεις των «βίαιων εξτρεμιστών». Ο ίδιος επισήμανε ότι «η βραζιλιάνικη δημοκρατία θα υπερισχύσει της βίας και του εξτρεμισμού». Αντίδραση υπήρξε και από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία με ανάρτησή της στα πορτογαλικά, δήλωσε «βαθιά ανήσυχη» για τα επεισόδια και πρόσθεσε ότι «η δημοκρατία πρέπει να γίνεται σεβαστή πάντα».
Σε ό,τι αφορά τις χώρες και τους Ευρωπαίους ηγέτες μεμονωμένα από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν ο Γάλλος πρόεδρος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος με αναρτήσεις του στα γαλλικά και στα πορτογαλικά υπογράμμισε ότι «η βούληση του βραζιλιάνικου λαού και οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει να τύχουν σεβασμού! Ο πρόεδρος Λούλα μπορεί να λογαριάζει στην ανελλιπή υποστήριξη της Γαλλίας». Για «επιθέσεις που αποτελούν απαράδεκτη αμφισβήτηση του αποτελέσματος των δημοκρατικών εκλογών που κέρδισε χωρίς καμιά αμφισβήτηση την 30ή Οκτωβρίου (2022) ο κ. Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα» έκανε λόγο και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην Ιταλία, η ακροδεξιά πρωθυπουργός Τζόρτζα Μελόνι έγραψε στο Twitter ότι «αυτό που συμβαίνει στη Βραζιλία δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους». Η ίδια τόνισε ότι «οι εικόνες της εισβολής στις έδρες των θεσμών είναι ασύμβατες με κάθε μορφή δημοκρατικής διαμαρτυρίας. Επείγει η επιστροφή στην ομαλότητα και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους βραζιλιάνικους θεσμούς».
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, με ανακοίνωσή του εκφράζει την υποστήριξή του στη «δημοκρατικά εκλεγμένη στις κάλπες κυβέρνηση» της Βραζιλίας και καταδικάζει «τις ενέργειες ομάδων» που εναντιώνονται στα εκλογικά αποτελέσματα.
Τέλος, στην Ελλάδα, τη «βαθιά ανησυχία και τον αποτροπιασμό για τις χθεσινές επιθέσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς στη Μπραζίλια της Βραζιλίας» εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter. «Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις και στηρίζει πλήρως τον δημοκρατικά εκλεγμένο από τον λαό της Βραζιλίας πρόεδρο Λούλα, την κυβέρνησή του και τα νομοθετικά και δικαστικά όργανα της Βραζιλίας» αναφέρει. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί μηνύματα καταδίκης της εισβολής στα κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη και από το ΚΚΕ.
Καταδίκασε την φασιστική επίθεση ο Μπάιντεν – Αδημονεί για συνέχιση της συνεργασίας με τον Λούλα