Ανησυχητικές είναι οι αλλαγές που παρατηρούνται στο κλίμα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το 2022, Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία είχαν τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Όλα δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή μεταμορφώνει τον καιρό της Ευρώπης.
Η μετεωρολογική υπηρεσία Met Office είπε ότι η προσωρινή μέση ετήσια θερμοκρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 10,03 βαθμοί Κελσίου, η υψηλότερη από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1884. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 9,88 Κελσίου που σημειώθηκε το 2014. Οι επιστήμονες του Met Office δήλωσαν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα – κυρίως οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων – έχει κάνει τέτοιες θερμές συνθήκες πολύ πιο πιθανές. Τα 10 πιο καυτά χρόνια που έχουν καταγραφεί στη Βρετανία είναι όλα από το 2003. «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το να σημειώνονται 10 βαθμοί Κελσίου κατά μέσο όρο σε ένα φυσικό κλίμα θα γινόταν περίπου μία φορά κάθε 500 χρόνια, ενώ στο σημερινό κλίμα θα μπορούσε να είναι μία φορά κάθε τρία έως τέσσερα χρόνια», δήλωσε στο Associated Press ο επιστήμονας της Met Office, Νίκος Χρηστίδης.
Η Βρετανία δεν είναι μόνη που σημειώνει ανοδικές μέσες τιμές θερμοκρασίας. Η μέση θερμοκρασία της Γαλλίας ήταν πάνω από 14 Κελσίου το 2022, καθιστώντας το το πιο ζεστό έτος από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις του καιρού το 1900. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ελβετίας είπε ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία των 7,4 Κελσίου του αλπικού έθνους ήταν «μακράν η υψηλότερη τιμή από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις το 1864».
Όπως αναφέρει το Associated Press, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Aeme, η Ισπανία είχε επίσης την πιο ζεστή χρονιά της από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1961 με μέση ημερήσια θερμοκρασία 15,4 Κελσίου. Ανέφερε ότι τα τέσσερα πιο καυτά χρόνια που έχουν καταγραφεί για τη χώρα της νότιας Ευρώπης ήταν όλα μετά το 2015.
Πέρυσι σημειώθηκε καλοκαιρινή ξηρασία και κύματα καύσωνα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με τη θερμοκρασία στη Βρετανία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στην ιστορία. Τα νησιά Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας στην Αρκτική είχαν το πιο ζεστό καλοκαίρι τους σε περισσότερο από έναν αιώνα καταγραφής. Σύμφωνα με το Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, μέση θερμοκρασία του αρχιπελάγους των νησιών για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν 7,4 Κελσίου.
Το φθινόπωρο έφερε περισσότερες έντονες βροχοπτώσεις σε μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του ορεινού ιταλικού νησιού Ischia, όπου τον Νοέμβριο οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν μια τεράστια κατολίσθηση που έστειλε αυτοκίνητα και κτίρια στη θάλασσα και σκότωσε τουλάχιστον δώδεκα ανθρώπους. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που έχουν πληγεί από τσουχτερό κρύο και χιονοθύελλες, μεγάλο μέρος της Ευρώπης αντιμετωπίζει ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα.
Στη Γερμανία, η χρονιά έκλεισε με την πιο ζεστή παραμονή Πρωτοχρονιάς που έχει καταγραφεί, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 20 βαθμούς Κελσίου στα νότια της χώρας. Η Λευκορωσία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Λετονία, η Πολωνία και η Ολλανδία σημείωσαν ημερήσια εθνικά ρεκόρ για τις 31 Δεκεμβρίου ή την 1η Ιανουαρίου.
Καθώς ξεκινά το 2023, πολλά χιονοδρομικά κέντρα χαμηλού και μεσαίου υψομέτρου στις Άλπεις, στα Πυρηναία και σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές υποφέρουν από έλλειψη χιονιού. Στη Βοσνία, ο καιρός που μοιάζει με την άνοιξη έχει καταστρέψει ακόμη και το τεχνητό χιόνι – είτε έχει πολύ ζέστη για να αντέξει είτε λιώνει αμέσως μετά την εφαρμογή στις πλαγιές. Κατά μήκος των πλαγιών στην Bjelasnica κοντά στο Σεράγεβο την Τετάρτη, το χιόνι δεν ήταν κάτι παραπάνω από λευκές κηλίδες σε ένα χορταριασμένο καφεπράσινο τοπίο.
Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία 36 ωρών ανακοίνωσε ο Πούτιν – Για υποκρισία κάνει λόγο η Ουκρανία