Προειδοποιήσεις για περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος των αντιεμβολιαστών στη Γερμανία, που θα φτάνει και στη συχνότερη χρήση βίας απευθύνουν προς την πολιτική ηγεσία οι επικεφαλής της Υπηρεσίας για την προστασία του Συντάγματος. Ιδαίτερα εκρηκτική μοιάζει η κατάσταση σε κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου ήδη έχουν υπάρξει σοβαρές επιθετικές ενέργειες, όπως η προσπάθεια τρομοκράτησης της υπουργού Υγείας της Σαξωνίας και τα μηνύματα μίσους προς τον πρωθυπουργό του κρατιδίου Μίκαελ Κρέτσμερ.
Επίσης έχουν ήδη καταγραφεί επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και αστυνομικών στο περιθώριο τέτοιων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που γίνονται σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Οπως σημειώνει σε έγγραφό του ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών: «Ο τακτικά επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός από τους αρνητές του κορωνοϊού ότι ζούμε σε μια de facto δικτατορία και σε ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που πρέπει να εξαλειφθεί και ενάντια στο οποίο η δημόσια αντίσταση είναι νόμιμη, πρέπει να εκληφθεί ως απόδειξη της συνεχιζόμενης ριζοσπαστικοποίησης αυτού του κινήματος».
Η προδιάθεση για χρήση βίας παρατηρείται από τις αρχές σε όλες τις «διαμαρτυρίες» αυτού του τύπου, οι οποίες ουσιαστικά έχουν περάσει υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση ακροδεξιών στοιχείων, από τα οποία πολλά είναι ήδη γνωστά στις αρχές. Οπως επισημαίνει μάλιστα η Υπηρεσία για την προστασία του Συντάγματος από το Βραδεμβούργο κομβικός είναι και ο ρόλος του ακροδεξιού κόμματος, που εκπροσωπείται και στη Βουλή, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) που συγκέντρωσε 10% στις τελευταίες εκλογές.
Στις εσωτερικές αναφορές καταγραφής βίαιων περιστατικών υπενθυμίζεται και ο πυροβολισμός ενός φοιτητή από «αρνητή» του κορωνοϊού σε ένα βενζινάδικο στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, όταν ο άτυχος νεαρός του έκανε παρατήρηση επειδή δεν φορούσε μάσκα.
Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του ZDF, του δεύτερου δημόσιου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης το πρόβλημα υπάρχει και σε δυτικογερμανικά κρατίδια, όπως της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, όπου αξιοποιούνται και οι δομές ακροδεξιών ομάδων και οργανώσεων, που παραδοσιακά αμφισβητούν την δημοκρατία και καλούν συχνά σε εκδηλώσεις βίας ενώ διατηρούν και παραστρατιωτικά παρακλάδια.
Ενδιαφέρον είναι ότι εξέχοντα ρόλο στην οργάνωση δράσεων τέτοιων κινημάτων παίζουν διάφορα κοινωνικά δίκτυα με πρώτο το «Telegram» ένα «εναλλακτικό» δίκτυο, που δεν έχει αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και κανόνες συμμετοχής, δεν κατεβάζει τέτοιες θεωρίες και εκκλήσεις και στο οποίο κυκλοφορούν ακόμα και «λίστες θανάτου» με τα ονόματα πολιτικών που προωθούν μέτρα υπέρ του εμβολιασμού. Το Telegram είναι μια πλατφόρμα που δημιούργησε ο Ρώσος Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος αποκαλεί τον εαυτό του «ψηφιακό νομά». Η τεχνική βάση της εταιρίας σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται στο Ντουμπάι, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.
Το Telegram συνδυάζει τη γρήγορη ανταλλαγή μηνυμάτων ήχου, εικόνας, κειμένου, με στοιχεία κοινωνικής δικτύωσης και απαγορεύει μόνο μηνύματα, που υποστηρίζουν ακραίες ισλαμιστικές θεωρίες. Εχει τη δυνατότητα για δημιουργία ομάδων μέχρι του αριθμού των 200.000 μελών και αυτή ακριβώς αξιοποιούν οι ακραίοι αντιεμβολιαστές προκειμένου να οργανώνουν με μεγάλη αμεσότητα και ταχύτητα τις δράσεις τους. Σε ένα παλιότερο ρεπορτάζ του το περιοδικό Spiegel το είχε αποκαλέσει «Σκοτεινό Δίκτυο (Darknet) Τσέπης». Θεωρείται ένα σημαντικό εργαλείο τέτοιων ομάδων που λειτουργούν «αντισυστημικά», αλλά ουσιαστικά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αρχών.
Η ανησυχία τους βρίσκεται στο γεγονός ότι η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα οδηγήσει σε περαιτέρω πόλωση και θα αξιοποιηθεί από ακραίες ομάδες για την ενίσχυση των θεωριών τους περί «εχθρικού κράτους» εναντίον του οποίου θα πρέπει να αμυνθούν με κάθε μέσο. Οι επόμενοι μήνες, οι πρώτοι της νέας γερμανικής κυβέρνησης αναμένονται μάλλον ταραχώδεις.