Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αγοράσουν όπλα από κοινού για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους αφού προμήθευσαν την Ουκρανία, εκτιμά η αμυντική υπηρεσία της ΕΕ, η οποία προειδοποιεί πως οι ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πάντα ικανές να προστατεύουν την Ευρώπη από απειλές.
«Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας κάνει φανερές τις ελλείψεις στις δυνατότητές μας», δήλωσε ο Γίρι Σεντίβι, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), ενός σώματος της ΕΕ που, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, βοηθάει τις κυβερνήσεις του συνασπισμού να αναπτύσσουν τις στρατιωτικές δυνατότητές τους .
Ο οργανισμός διεξάγει συνομιλίες με ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων με στόχο την αύξηση της παραγωγής τους, δήλωσε ο Σεντίβι, καθώς και με χώρες ώστε να πραγματοποιήσουν κοινές αγορές εξοπλισμού και πυρομαχικών.
«Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνουμε ένας αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας για την προστασία των πολιτών», δήλωσε στο Ρόιτερς, καλώντας τις χώρες να λάβουν σοβαρά υπόψη τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για να επενδύσουν στην άμυνα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι αναπόφευκτα δεσμευμένες στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού και δεν θα μπορούν να παρέχουν κάποιες ουσιώδεις διευκολύνσεις, όπως στρατηγική αερομεταφορά, αναγνωριστικά αεροσκάφη, τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας και αντιαεροπορική άμυνα».
Ο ίδιος επισήμανε επίσης την απειλή που προέρχεται από την τρομοκρατία και από αποτυχημένα κράτη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν τα 200 δισ. ευρώ για πρώτη φορά το 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τη μεγαλύτερη αφότου η εν λόγω περιφέρεια άρχισε να αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες το 2015, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.