Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Ιράν, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με πρωτοφανείς διαδηλώσεις, οι οποίες ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν δήλωσε ότι καταργήθηκε η περίφημη Αστυνομία Ηθών, ενώ ήδη οι αρχές ζήτησαν να αναθεωρηθεί ο νόμος για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας.
«Η Αστυνομία Ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που την δημιούργησαν» δήλωσε, το Σάββατο, ο Μονταζερί από την ιερή πόλη Κομ. Η δήλωση του γενικού εισαγγελέα του Ιράν έγινε όταν ένας παρευρισκόμενος ρώτησε να μάθει για ποιο λόγο έκλεισε η Αστυνομία Ηθών.
Γνωστή με την επωνυμία Γαστ- ε- Ερσάντ, δηλαδή Περιπολίες Προσανατολισμού, η Αστυνομία Ηθών υπήρξε ο φόβος και ο τρόπος κυρίως των γυναικών στην Ισλαμική Δημοκρατία. Το Σώμα είχε δημιουργηθεί από τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ «για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ» και αποτελούνταν από άνδρες με πράσινη στολή (το χρώμα του Ισλάμ) και γυναίκες που φορούσαν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος.
Σημειώνεται ότι το Σάββατο, οι Αρχές στο Ιράν ζήτησαν από την ιρανική Δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν τον νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας. Η κίνηση αυτή αποτελεί έναν ελιγμό των Αρχών, προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος και να καμφθεί το πρωτοφανές για το Ιράν κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε μετά τον θάνατο της Αμινί τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη διάρκεια του οποίου έχουν σκοτωθεί 448 διαδηλωτές.
Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν ανέφερε ότι «το κοινοβούλιο και οι δικαστικές Αρχές εργάζονται» στο θέμα την υποχρεωτικότητας της μαντίλας, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν ενδέχεται να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία, τουλάχιστον άμεσα. Και αυτό γιατί, το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο Ιράν, το οποίο είναι διχασμένο σε δύο στρατόπεδα που αντιπαρατίθενται εντόνως. Από τη μια οι συντηρητικοί που επιμένουν στον νόμο του 1983 και από την άλλη οι προοδευτικοί που επιθυμούν να μπορούν οι γυναίκες να επιλέγουν αν θα φορούν ή όχι τη μαντίλα.
Πρόκειται για τον νόμο που εδώ και σαράντα χρόνια υποχρεώνει τις γυναίκες, ντόπιες και αλλοδαπές, ανεξαρτήτως θρησκείας, να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα. Για την τήρηση αυτού του νόμου δημιουργήθηκε μάλιστα και η Αστυνομία Ηθών, ενώ σε μια τροποποίησή του, με έναν νέο νόμο, ο πρόεδρος Ραϊσί προώθησε τον περασμένο Ιούλιο νέους περιορισμούς στις γυναίκες. Ο νόμος αυτός ζητούσε η μαντίλα να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους. Ωστόσο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη, ο Ραϊσί φάνηκε ανοικτός σε ενδεχόμενες αλλαγές, αναφέροντας ότι «το Σύνταγμα έχει αξίες και αρχές σταθερές και ακλόνητες, αλλά υπάρχουν τρόποι εφαρμογής του Συντάγματος που μπορούν να επανεξεταστούν».
Νέες αποκαλύψεις από το Documento – Στο στόχαστρο της ΕΥΠ και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων
Εξηγήσεις για την παρακολούθηση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Παρατείνεται η σύγχυση για τον χρόνο προκήρυξης των εκλογών – Νέες ανασκευαστικές δηλώσεις Οικονόμου