Την τακτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες σχετικά με την παραχώρηση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης προσφύγων, στηλιτεύει το νέο ρεπορτάζ του Politico.
Το εν λόγω ρεπορτάζ καταγράφει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων κρατών – μελών της ΕΕ να διοχετεύσουν το μεγαλύτερο βάρος των επιχειρήσεων έρευνας – διάσωσης σε ιδιωτικά πλοία, ελεγχόμενα από ΜΚΟ, τις οποίες παράλληλα «κυνηγούν» για τον τρόπο δράσης τους. Την ίδια ώρα, δεν παρατηρούνται κινήσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των ευρωπαϊκών κανόνων για το άσυλο.
Σύμφωνα με το Politico, οι ΜΚΟ βρίσκονται στο επίκεντρο της μεταναστευτικής πολιτικής, μέσω της χρησιμοποίησης των πλοίων τους, γεγονός που έχει προβληματίσει και τις ίδιες τις οργανώσεις.
«Η πρακτική αυτή αποσυντονίζει από το πραγματικό πρόβλημα που είναι ότι τα κράτη – μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αποτύχει στο να συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και αποτελεσματικό μηχανισμό για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο» σημειώνει η Στεφανί Πόοπ, εκπρόσωπος της Oxfam για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.
Το ρεπορτάζ του Politico καταλήγει με την καταγραφή του «ανύπαρκτου πλάνου της Ε.Ε», σημειώνοντας τις προτάσεις της Κομισιόν για την Κεντρική Μεσόγειο, που μεταξύ άλλων αναφέρουν αύξηση της συνεργασίας με τη Λιβύη και την Τυνησίας και επιτάχυνση του εθελοντικού μηχανισμού μετεγκατάστασης και υιοθέτηση κανόνων για τις έρευνες εντοπισμού και διάσωσης στη θάλασσα. «Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι νέες, καταγράφουν το πρόβλημα της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει ευθέως το ζήτημα», τονίζεται στο δημοσίευμα.
«Από την πλευρά τους οι ΜΚΟ επίσης αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τέτοιων κατευθυντήριων γραμμών για τις επιχειρήσεις διάσωσης», υπογραμμίζοντας την ύπαρξη του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.