Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα στο περιθώριο της Συνόδου της G20, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την Ταϊβάν και τη Βόρεια Κορέα στο επίκεντρο των συνομιλιών. Συνάντηση Τζο Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ – η Ταϊβάν, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η Βόρεια Κορέα θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα των συνομιλιών.
Η πολυαναμενόμενη διά ζώσης συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας έρχεται την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
Ο Μπάιντεν προσέρχεται στη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ στον απόηχο μιας μεγάλης νίκης στο εσωτερικό της χώρας του, με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ ο Σι εξασφάλισε τον περασμένο μήνα μια ιστορική, τρίτη θητεία στην ηγεσία της Κίνας.
- «Το ξέρω ότι πηγαίνω ενισχυμένος αλλά δεν το χρειάζομαι αυτό. Γνωρίζω τον Σι Τζινπίνγκ, έχω περάσει μαζί του περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο παγκόσμιο ηγέτη», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στην Καμπότζη, αφού έγιναν γνωστή η εκλογική έκβαση για την αμερικανική Γερουσία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ευελπιστεί να δημιουργήσει «τη βάση για μια σχέση» με την Κίνα και να διασφαλίσει ότι υπάρχουν κανόνες που θα λειτουργούν δεσμευτικά για τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών.
Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα πως δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε θεμελιώδεις παραχωρήσεις όταν συναντήσει τον Σι και ότι επιθυμεί και οι δυο τους να ορίσουν τις «κόκκινες γραμμές» τους και να επιλύσουν σημεία σύγκρουσης.
Από τη συνάντηση είναι απίθανο να προκύψουν απτά αποτελέσματα και δεν αναμένεται κάποια κοινή δήλωση, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί μια σχέση που έχει σημαδευτεί από αυξανόμενη ένταση τα τελευταία χρόνια αναφορικά με σειρά θεμάτων –από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν έως τη Νότια Σινική Θάλασσα, τις εμπορικές πρακτικές και τους αμερικανικούς περιορισμούς στην κινεζική τεχνολογία.
Οι Μπάιντεν και Σι, που έχουν επικοινωνήσει πέντε φορές μέσω τηλεφώνου ή βιντεοσύνδεσης από τότε που ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2021, είχαν την τελευταία διά ζώσης τους συνάντηση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα.
- «Αυτή η διά ζώσης συνάντησης αποτελεί ευκαιρία για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να αναζητηθούν τρόποι διαχείρισης του ανταγωνισμού», σχολίασε η Μπόνι Γκλέιζερ, ειδικός σε θέματα που αφορούν την Ασία στο German Marshall Fund.
Οι δύο ηγέτες γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον, έχοντας διανύσει μαζί σε ταξίδια πάνω από 17.000 μίλια (περίπου 27.300 χιλιόμετρα) και έχοντας περάσει 78 ώρες σε συναντήσεις, σύμφωνα με υπολογισμούς του Μπάιντεν. Ταξίδεψαν μαζί στις ΗΠΑ και την Κίνα το 2011 και το 2012 όταν και οι δύο ήταν αντιπρόεδροι των χωρών τους.