Η γαλλική εταιρεία τσιμέντου Lafarge ομολόγησε σήμερα ότι κατέβαλε εκατομμύρια δολάρια στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό ένα εργοστάσιο της στη Συρία, μια υπόθεση που το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ περιέγραψε ως την πρώτη του είδους.
Με βάση τη δήλωση ενοχής, η τσιμεντοβιομηχανία συμφώνησε να πληρώσει συνολικά 778 εκατ. δολάρια.
Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν την εταιρεία ότι έκανε τα στραβά μάτια στη συμπεριφορά της τζιχαντιστικής οργάνωσης, πληρώνοντάς την σε μια εποχή που εμπλεκόταν σε βασανιστήρια απαχθέντων Δυτικών.
«Οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν σχεδόν έξι εκατομμύρια δολάρια σε παράνομες πληρωμές σε δύο από τις πιο διαβόητες τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο – τον ISIS και το Μέτωπο Αλ Νούσρα στη Συρία – τη στιγμή που αυτές οι οργανώσεις βασάνισαν αθώους πολίτες στη Συρία και σχεδίαζαν ενεργά να βλάψουν Αμερικανούς» ανέφερε σε δήλωσή του ο Γενικός Εισαγγελέας Μάθιου Όλσεν, ανώτατος αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μια πολυεθνική εταιρεία που επιτρέπει πληρωμές σε χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε.
Οι κατηγορίες ανακοινώθηκαν από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη και από ανώτερους ηγέτες του υπουργείου Δικαιοσύνης από την Ουάσιγκτον.
Οι καταγγελίες αφορούν συμπεριφορά που είχε ερευνηθεί νωρίτερα από τις αρχές στη Γαλλία.
Είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία δηλώνει ένοχη στις Ηνωμένες Πολιτείες στην κατηγορία της υλικής υποστήριξης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.
Η Lafarge, που από το 2015 ανήκει στην ελβετική Holcim, αντιμετωπίζει επίσης, αυτή τη φορά στη Γαλλία, την κατηγορία της συνέργειας σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Έπειτα από εσωτερικό έλεγχο, η εταιρεία είχε παραδεχτεί ότι η συριακή θυγατρική της πλήρωνε ένοπλες οργανώσεις για να προστατεύουν το προσωπικό του εργοστασίου. Αρνήθηκε όμως ότι ευθύνεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η Holcim διαβεβαιώνει ότι τα γεγονότα που αφορούν το εργοστάσιο στη Συρία είναι αντίθετα με τις αξίες της και τα είχαν αποκρύψει από το διοικητικό συμβούλιο την εποχή της συγχώνευσης των εταιρειών, το 2015.
Το 2017, γαλλικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησαν τη Lafarge ότι κατέβαλε 13 εκατομμύρια ευρώ σε ένοπλες οργανώσεις –μεταξύ των οποίων και σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους– για να την βοηθήσουν να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο στη Συρία μεταξύ 2011-15. Φέρεται επίσης ότι πουλούσε τσιμέντο του εργοστασίου αυτού στο Ισλαμικό Κράτος και ότι πλήρωσε μεσάζοντες για να αγοράσει πρώτες ύλες από τζιχαντιστικές φράξιες.
Η τσιμεντοβιομηχανία «αποδέχεται την ευθύνη των μεμονωμένων στελεχών που εμπλέκονται, η συμπεριφορά των οποίων ήταν κατάφωρη παραβίαση του κώδικα ηθικής» της εταιρείας, ανέφερε στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «λυπάται βαθύτατα» για τις πράξεις της.
Πριν ανακοινωθεί η απόφαση από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν, στο Χρηματιστήριο της Ελβετίας διακόπηκε η διαπραγμάτευση της μετοχής της Holcim.