Από το BBC στο tik tok: Μια μεγάλη αναδρομή στον πρώτο αιώνα λειτουργίας του μεγαλύτερου βρετανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού μέσου παρουσιάζει τις μεγάλες αλλαγές και τις προκλήσεις στην ενημέρωση.
Μπορεί να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης ο καταιγισμός ειδήσεων και πληροφοριών που δέχονται οι πολίτες μέσω της νέας τεχνολογίας;
Αμείλικτα και ζωτικής σημασίας είναι τα ερωτήματα και οι διαπιστώσεις του συντάκτη του BBC, ο οποίος τα καταγράφει εκτενώς σε δημοσίευμά του, με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του δημόσιου βρετανικού μέσου ενημέρωσης.
«Οι μεγάλοι θεσμοί, όπως και η σπουδαία λογοτεχνία, γεννιούνται συχνά από υπαρξιακή αγωνία, ως επείγουσες απαντήσεις στην επικρατούσα φρίκη της εποχής τους. Όπως και με το The Waste Land του TS Eliot, που κυκλοφόρησε το 1922, έτσι και με το BBC» αναφέρει και προσθέτει:
«Όταν ο Λόρδος Ράιθ (πυροβολήθηκε στο πρόσωπο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) έγινε ο πρώτος γενικός διευθυντής του BBC, είχε στο επίκεντρο το εθνικό συμφέρον. Ένας Σκωτσέζος μηχανικός στο μεταπολεμικό Λονδίνο, ήθελε να αναπτύξει την πιο πρόσφατη τεχνολογία, για να ανοικοδομήσει μια χώρα που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο».
Όπως παρατηρεί ο συντάκτης του κειμένου, σήμερα λίγοι άνθρωποι θα πρότειναν την δημιουργία ενός δημόσιου μέσου ενημέρωσης. Λιγότεροι ακόμη θα το χρηματοδοτούσαν, καθώς θα το θεωρούσαν επιπλέον κόστος για τα νοικοκυριά.
Ωστόσο, υπάρχουν γεγονότα για τα οποία δεν μπορεί να αντικατασταθεί η… κλασσική ενημέρωση, όπως για παράδειγμα η κάλυψη του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, θέμα για το οποίο το BBC απέσπασε τα πρωτεία.
Οι άμεσοι ανταγωνιστές του BBC, αναφέρει ο συντάκτης, περιλαμβάνουν εταιρείες όπως το Netflix, η αξία των οποίων αποτιμάται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Οπως παρατηρεί, το BBC είναι υποχρεωμένο να κάνει πράγματα που δεν κάνουν άλλοι (ειδήσεις, ραδιόφωνο, θρησκευτικά προγράμματα), είναι αυστηρά ρυθμισμένο και δέχεται αμείλικτη πολιτική πίεση.
Οι υπηρεσίες ροής έχουν επίσης αυξήσει το κόστος προσωπικού και προγραμματισμού. Τελικά, το BBC θα πρέπει να βρει τι μπορεί να κάνει που οι άλλοι δεν μπορούν.
Χάσμα γενεών
Οι νεαροί Βρετανοί, ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών, περνούν περισσότερο χρόνο μόνο στο TikTok παρά βλέποντας τηλεόραση. Την τελευταία δεκαετία, ο χρόνος που αφιερώνουν παρακολουθώντας τηλεόραση έχει μειωθεί, κατά δύο τρίτα.
Κριτική
Παρά το γεγονός ότι το BBC είναι κρατικό μέσο, πάντα εξοργίζει τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων. Σήμερα, υπάρχουν δύο μεγάλες διαφορές.
Πρώτον, η εχθρότητα από την κυβέρνηση είναι πολύ πιο αδυσώπητη, εν μέρει χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δεύτερον, οι πιο αφοσιωμένοι εχθροί του BBC υποστηρίζουν ότι πρόκειται για περιττό έξοδο των Βρετανών, στην εποχή του YouTube και του Instagram, η πληροφόρηση παρέχεται αφειδώς και δωρεάν.
Όμως, όπως έδειξαν οι τελευταίες εβδομάδες, υπογραμμίζει.
Ο συντάκτης διαπιστώνει ότι παρόλο που το βρετανικό μέσο σιγά- σιγά συρρικνώνεται, έχει τη δυνατότητα να ανανεώσει την ψήφο εμπιστοσύνης με το κοινό του.
«Η καλύτερη ελπίδα αυτού του αιωνόβιου είναι να επιστρέψει στο φωτισμένο όραμα του ιεροκήρυκα που το ίδρυσε. Όπως γνώριζε ο Λόρδος Reith το 1922, η ποιότητα και όχι η ποσότητα είναι η καλύτερη ελπίδα του BBC», καταλήγει.