Πολλά σημαντικά σημεία είχε η συνέντευξη Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή (14/10) στη Σύνοδο της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και των Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).
Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε εκτενώς για τον πόλεμο στην Ουκρανία και έδωσε απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.
Η σημαντικότερη ίσως δήλωση του Πούτιν ήταν αυτή σχετικά με έναν ενδεχόμενο πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. “Οποιαδήποτε απευθείας σύγκρουση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία θα οδηγούσε σε μια «παγκόσμια καταστροφή»”, είπε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.
«Ελπίζω ότι εκείνοι που το λένε αυτό είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να μην πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες», πρόσθεσε. “Αυτό είναι άραγε απειλή ή προσπάθεια συμβιβασμού;”, αναρωτιούνται αναλυτές.
Σε ερώτηση για το αν ενδέχεται να συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν είπε ότι δεν βλέπει «καμία ανάγκη» να το κάνει. Άλλωστε, είπε πως δεν είναι καν βέβαιο πως θα παρευρεθεί στην σύνοδο κορυφής της G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον επόμενο μήνα.
Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν έχει μετανιώσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε «όχι» και είπε ότι αυτό που κάνει η Ρωσία είναι το σωστό. Ο Πούτιν είπε πως στόχος της Ρωσίας δεν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία.
«Ενεργούμε σωστά και έγκαιρα» σχολίασε, ενώ σημείωσε ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία είναι δυσάρεστο, για να το θέσω ήπια. Θα είχαμε υποχρεωθεί να κάνουμε τα ίδια, λίγο αργότερα και μέσα σε χειρότερες συνθήκες για εμάς. Επομένως, οι ενέργειές μου είναι σωστές και έγκαιρες» πρόσθεσε.
Παραδεχόμενος πως η Ινδία και η Κίνα «ανησυχούν» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε πως οι δύο χώρες μιλούν για την ανάγκη εγκαθίδρυσης διαλόγου και ειρηνικής επίλυσης. «Γνωρίζουμε τη θέση τους, είναι οι πιο στενοί μας σύμμαχοι και εταίροι, και σεβόμαστε τη θέση τους» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Όμως, επέρριψε την ευθύνη στο Κίεβο λέγοντας: «Γνωρίζουμε εξίσου τη θέση του Κιέβου. Λένε συνέχεια ότι θέλουν διαπραγματεύσεις και φαίνεται ότι το ζήτησαν, και τώρα έχουν λάβει επίσημη απόφαση που απαγορεύει τη διαπραγμάτευση».
Τέλος, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επιστράτευση στη Ρωσία. Είπε πως η «μερική επιστράτευση» που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας είχε ως στόχο τη στρατολόγηση 300.000 στρατιωτών, θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
Οι δηλώσεις του έχουν ασφαλώς κάποιες πτυχές που θα μπορούσαν να αξιολογηθούν ως μέρος μιας προσπάθειας αποκλιμάκωσης, ωστόσο, η ανησυχία παγκοσμίως είναι διάχυτη, τόσο για την εξέλιξη του πολέμου, όσο και για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών.
Πληροφορίες από το εσωτερικό της Ρωσίας αναφέρουν πως το θέμα συζητιέται και πως τα ΜΜΕ προετοιμάζουν τους πολίτες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ας ελπίσουμε πως ο Πούτιν που δηλώνει πως θεωρεί όντως “καταστροφή” μία σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, δεν θα φτάσει στο σημείο να ρίξει πυρηνικά για να βγει νικητής.