Συνεχίστηκαν οι κόντρες μεταξύ Ερντογάν και Μητσοτάκη στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα και όλα δείχνουν ότι Άγκυρα η ποντάρει στον «χειμώνα της Πράγας» με το μάτι και στις εκλογές του 2023.
Αποφασισμένος να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν δεν δίστασε να προχωρήσει σε νέες προκλητικές δηλώσεις μπροστά στους ευρωπαίους ηγέτες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά με διαρροές σε ελληνικά media ότι πήρε τον λόγο και απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο ότι «πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες» σε μια εμφανή προσπάθεια να διεθνοποιήσει τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία.
Στο δείπνο που έγινε για την πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί. Μετά το δείπνο ο Τούρκος πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους: «Απηύθυνα την ομιλία μου στο δείπνο απόψε. Ο κύριος ενοχλήθηκε από αυτήν. Δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, διότι ένοιωθε άβολα… Υποθέτω ότι την πήρε από τον πρόεδρο. Βγήκε έξω και έκανε κι αυτός δηλώσεις. Είπε ότι μιλήσαμε με σκληρά λόγια».
Επιπλέον πρόσθεσε ότι:
«Όλες οι πολιτικές τους βασίζονται στα ψέματα. Πάντα ψέματα, ποτέ εντιμότητα. Όταν λέμε “ας συναντηθούμε” με τις χώρες στα παράλια, δεν συμφωνούν με αυτό. Και βάζουν και πολλές χώρες στη μέση. Δεν έχουμε τίποτε να κουβεντιάσουμε με την Ελλάδα»
Σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων για το τι σημαίνει πραγματικά το «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα, ο Τούρκος πρόεδρος γενίκευσε λέγοντας «Δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα αλλά για οποιαδήποτε χώρα μας προκαλέσει ή μας επιτεθεί. Μπορεί όντως ένα βράδυ να έρθουμε και αυτό που καταλάβατε εσείς, το έχουν καταλάβει κι αυτοί».
Όλο το προηγούμενο διάστημα η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών ήταν τεταμένες με δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας για την αποστρατικοποίηση των νησιών και κατηγορίες εις βάρος της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, για τις οποίες οι κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για fake news. Τις τελευταίες ημέρες προστέθηκε η υπόθεση του τουρκολιβυκού μνημόνιου να ανεβάσει περισσότερο τη θερμοκρασία.
Η Αθήνα διαρρέει ότι στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας και θα υπογραμμίσει ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Πάντως είναι δεδομένο ότι και στις δύο χώρες, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε μακρά προεκλογική περίοδο με τις κάλπες να στήνονται και στις δύο όχθες του Αιγαίου το 2023, η ανάγκη να υπάρχει μια ένταση που ξυπνά εθνικιστικά και άλλα πάθη είναι δεδομένη καθώς στο εσωτερικό τους τα προβλήματα καλά κρατούν.
Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση με τη λίρα να βυθίζεται και τον πληθωρισμό να καλπάζει ανεξέλεγκτος, ενώ η κεντρική της τράπεζα έχει αναγκαστεί να μειώσει το κύριο επιτόκιό της 2 φορές το τελευταίο δίμηνο. Στην αντίπερα όχθη η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη δίνη των σκανδάλων παρακολούθησης και της διαχείρισης του μεταναστευτικού, της κρίσης στην ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ενώ επιπλέον, ψάχνει λύσεις για τον πληθωρισμό την ίδια στιγμή που πρέπει να μπουν σε λειτουργία οι μηχανισμοί συσπείρωσης ενώ όψει εκλογών.
Με αυτά τα δεδομένα, οι δύο πλευρές δείχνουν να ποντάρουν στον «χειμώνα της Πράγας» ώστε οι πρώτες θέσεις της ατζέντας να είναι πιασμένες με τα Ελληνοτουρκικά για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται προκειμένου να «βγάλουν» τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Για τη σημασία της συνεργασίας στα ενεργειακά μίλησαν Μητσοτάκης και πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας
Ηλιόπουλος για υποκλοπές: Ό,τι και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, η προσπάθεια συγκάλυψης θα αποτύχει