Την πρότασή του για ένα να παγκόσμιο πράσινο φιλειρηνικό Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων επαναφέρει το ΜέΡΑ25 με αφορμή την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του του Γραφείου Τύπου του κόμματος
«Η προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στην Ρωσική Ομοσπονδία μετά τα σχετικά δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν σε αυτές τις περιοχές με την παράλληλη απειλή πια για χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση επίθεσης στις περιοχές αυτές, η αίτηση της Ουκρανίας για την “de jure” όπως είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, ένταξη με ταχείες διαδικασίες στο ΝΑΤΟ, παρά την ήδη σχετική απόρριψη του αιτήματος από το τελευταίο και οι “διαρροές” στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική, κλιμακώνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ιμπεριαλιστή αντιπαράθεση στην ευρύτερη περιοχή και καθιστούν την πρόταση του ΜέΡΑ25 και της Προοδευτικής Διεθνούς για ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων και άρα για ένα παγκόσμιο, πράσινο, αντιπολεμικό κίνημα μαζί με την ανάγκη που έχει επισημάνει το ΜέΡΑ25 και το DiEM25 από την πρώτη στιγμή για την εξεύρεση μιας ειρηνικής επίλυσης του πολέμου στη βάση της ουδετερότητας της Ουκρανίας, της κατάπαυσης του πυρός και της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων, πιο επίκαιρα από ποτέ.
»Εμείς απορρίπτουμε την διαίρεση της υφηλίου σε ανταγωνιστικά μπλοκ τα οποία επενδύουν στον αχαλίνωτο μιλιταρισμό, σε υπερσύγχρονα όπλα μαζικής καταστροφής, και σ’ ένα Νέο Ψυχρό Πόλεμο. Πιστεύουμε ότι βιώσιμη Ειρήνη απαιτεί την αντικατάσταση όλων των στρατιωτικών μπλοκ από ένα διεθνές σύστημα ασφάλειας το οποίο επεκτείνει τις ελευθερίες, αντιμετωπίζει την φτώχεια, περιορίζει την εκμετάλλευση, προωθεί την περιβαντολλογική και κοινωνική δικαιοσύνη, και τερματίζει την επικυριαρχία της μίας χώρας πάνω στην άλλη. Κάθε φορά που μία στρατιωτική συμμαχία επεκτείνεται, ή ιδρύεται, προκαλεί την επέκταση, ή την ίδρυση, αντίπαλης στρατιωτικής συμμαχίας. Ακολουθεί δίνη γενικευμένης ανασφάλειας, εξοπλισμών, ακόμα και πολέμων. Το μεγάλο ψέμα που λένε οι ολιγάρχες σε λαό επί του οποίου θέλουν να κυριαρχήσουν είναι ότι την ασφάλεια και την ειρήνη θα τις φέρει η ένταξη της χώρας στην στρατιωτική συμμαχία τους.
»Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι περισσότερες χώρες που προέκυψαν από την αποικιοκρατία και τον αντιφασιστικό πόλεμο αναγνώρισαν την παγίδα των στρατιωτικών συμμαχιών. Η Κούβα, η Ινδία, η Γιουγκοσλαβία, η Αίγυπτος, η Ζάμπια, αλλά και η Σουηδία, αρνήθηκαν να γίνουν πιόνια στην γεωπολιτική σκακιέρα του πυρηνικού παιγνίου τότε ΗΠΑ-ΕΣΣΔ. Κατανόησαν ότι η ένταξη στα στρατιωτικά μπλοκ υπονόμευε την ειρήνη και μεγέθυνε την υποταγή στους ισχυρούς. Γνώριζαν ότι, μόνες τους, οι χώρες τους θα παρέμεναν απομονωμένες, ανίσχυρες να αντισταθούν στις πιέσεις και τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Για αυτό ίδρυσαν το πρώτο Κίνημα των Αδέσμευτων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επαναφέρει τα ίδια κουρασμένα επιχειρήματα υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, της διεύρυνσης και της ενίσχυσης του. Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, από τη μία, δεν κάνει τίποτα για να καταστήσει τις χώρες αυτές περισσότερο ασφαλείς ενώ, από την άλλη, καθιστά την Ευρώπη περισσότερο εξαρτημένη από την ηγεμονική υπερδύναμη – τις ΗΠΑ – της οποίας τα κυρίαρχα συμφέροντα θέλουν μια Ευρώπη ακόμα πιο αντιδραστική, πιο ανασφαλή, φτωχότερη.
»Η Διακήρυξη της Αθήνας της 13ης Μάη 2022 “Ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας απαιτεί στήριξη όλων των θυμάτων κάθε πολέμου καθώς κι ένα ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ” που παρουσιάστηκε στην Κοινή Συνέντευξη Τύπου των Γιάνη Βαρουφάκη, Jeremy Corbyn και Ece Temelkuran, έθεσε το πλαίσιο για το πώς ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να δρα ενωμένος ώστε να αποκλιμακώνει -αντί να κλιμακώνει- τις εντάσεις, να αποτρέπει και να σταματά τους πολέμους, να στέκεται στο πλευρό των θυμάτων των πολέμων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη δεν δικαιούται να κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ θύτη και θύματος αλλά, αντίθετα, υποχρεούται να στέκεται πάντα στο πλευρό των θυμάτων κάθε πολέμου, κάθε κατοχής και κάθε εποικισμού. Αυτό όμως προϋποθέτει πως η Ευρώπη θα απεγκλωβιστεί από το ΝΑΤΟ, και από κάθε στρατιωτικό μπλοκ, ώστε να συμμετάσχει στο Νέο Διεθνές Κίνημα Αδεσμεύτων που είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση πλαισίου διεθνούς ασφάλειας».