Η γερμανική κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σόλτς εξετάζει το ενδεχόμενο να διευρύνει το μερίδιό της στον μεγαλύτερο όμιλο εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα, αποδεικνύοντας ότι η λεγόμενη και ατμομηχανή της Ευρώπης είναι διατεθειμένη να λάβει πρωτοφανή μέτρα, προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού της συστήματος.
Πρόκειται για την εταιρεία Uniper, η οποία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Bloomberg, χρειάζεται μεγαλύτερη κρατική στήριξη, παρότι έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση έως και 20 δισ. ευρώ από το κρατικό πακέτο ενίσχυσης μόλις πριν από λίγους μήνες. Η εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου καθώς και η διακοπή των ροών του καυσίμου από τη Ρωσία, ως αντίλογος στις κυρώσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, δημιουργούν κάθε μέρα «τρύπα» εκατομμυρίων ευρώ στους ισολογισμούς της Uniper. Εξ ου και η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να διασώσει την εταιρεία τον Ιούλιο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, η οποία της εξασφάλιζε υψηλό μερίδιο της τάξεως του 30% στην Uniper.
Σύμφωνα, όμως, με το Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση είναι πλέον έτοιμη να αυξήσει το μερίδιο αυτό άνω του 50%, διοχετεύοντας περισσότερα κεφάλαια στον ενεργειακό όμιλο. Συν τοις άλλοις, στο τραπέζι τέθηκε και το πιθανό σενάριο πλήρους κρατικοποίησης της εταιρείας. Μάλιστα, έχουν ήδη εκκινήσει συζητήσεις με τη μητρική εταιρεία της Uniper στη Φινλανδία, τη Fortum Oyj.
H Fortum Oyj ανακοίνωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση «πέραν των συμφωνηθέντων στο πακέτο σταθεροποίησης του Ιουλίου». Ωστόσο, η εταιρεία προσέθεσε ότι εξετάζονται «εναλλακτικές λύσεις». «Το φθίνον λειτουργικό περιβάλλον και η οικονομική κατάσταση της Uniper πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, ενόσω η Fortum, η γερμανική κυβέρνηση και η Uniper συνεχίζουν τις συζητήσεις για μία μακροπρόθεσμη λύση», δήλωσε σχετικά η Fortum. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την επιβίωση της Uniper τους επόμενους μήνες, οπότε υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, καθώς οι θερμοκρασίες υποχωρούν όσο ο χειμώνας πλησιάζει.
Η ελάττωση των προμηθειών ενέργειας από τη Ρωσία ανάγκασε την Uniper να αγοράσει φυσικό αέριο στην ακριβή αγορά σποτ, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές των συμβάσεών της – κι αυτό την έσπρωξε προς το χείλος της πτώχευσης. Η Γερμανία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να στηρίξουν τις εταιρείες κοινής ωφελείας, υπό συνθήκες έντονων προβληματισμών και φόβων μήπως υπάρξει επανάληψη του φαινομένου Lehman Brothers, αλλά στην αγορά ενέργειας σήμερα. Η νορβηγική Equinor προειδοποίησε προ ημερών ότι η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας κινδυνεύει να καταρρεύσει υπό το βάρος της μεγάλης πτώσης στην αξία των επενδυτικών χαρτοφυλακίων του κλάδου, που ανέρχονται τουλάχιστον σε 1,5 τρισ. δολάρια.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό ταμείο, το οποίο είναι στοχευμένης δράσης και δημιουργήθηκε επί τούτω για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας του κορoνοϊού – τώρα θα χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να δώσει εγγυήσεις δανείων σε ομίλους του κλάδου της ενέργειας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σημερινές αντίξοες συνθήκες. Οι εγγυήσεις θα ανέρχονται σε περίπου 67 δισ. ευρώ, ενώ η διαδικασία πρόκειται να τελεί υπό την επίβλεψη της KfWρ, της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας της Γερμανίας.
Πηγή: Kathimerini.gr