Σοβαρή και διαρκή επίδραση στις συνθήκες εργασίας έχει η πανδημία του κορονοϊου, όπως αναφέρεται στο συμπέρασμα συγκριτικής μελέτης 27 χωρών που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο ifo, καθώς η τηλεργασία δείχνει να εδραιώνεται.
«Ποτέ άλλοτε κανένα είδος γεγονότος δεν αναμόρφωσε το εργασιακό τοπίο τόσο βαθιά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο Mathias Dolls, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Προφανώς, ο παραδοσιακός σκεπτικισμός για την εργασία από το σπίτι έχει μειωθεί, καθώς περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα λένε ότι είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται από το σπίτι από ό,τι περίμεναν. Όσο πιο θετικά αξιολογούν οι εργαζόμενοι την παραγωγικότητά τους σε σχέση με τις αρχικές τους προσδοκίες, τόσο περισσότερες ημέρες εργασίας από το σπίτι προσφέρουν οι εργοδότες. Αυτή η συσχέτιση ισχύει και για τις 27 χώρες που εξετάστηκαν.
Η μελέτη βρήκε επίσης μια θετική συσχέτιση μεταξύ του πόσες ημέρες εργασίας από το σπίτι προσφέρονται και του πόσο αυστηρά ήταν τα lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την εργασία από το σπίτι. Το 26% δήλωσε ότι θα έψαχνε για νέα δουλειά εάν ο εργοδότης τους επέμενε να εργάζονται πάντα επιτόπου. Άλλες μελέτες στις ΗΠΑ διαπιστώνουν, μάλιστα, ότι περισσότερο από το 40% όσων εργάζονται αυτή τη στιγμή από το σπίτι θα αναζητούσαν νέα δουλειά εάν ο εργοδότης τους έκανε να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.
Αυτή η τάση θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες, λέει ο Dolls, για παράδειγμα, για την οργάνωση της εργασίας εντός των εταιρειών, την ικανότητά τους να καινοτομούν ή για τις πόλεις: «Εάν οι μεγαλύτεροι και πιο εύποροι εργαζόμενοι μεταναστεύσουν στα προάστια, τα ενοίκια μπορεί να μειωθούν σε ορισμένες πόλεις . Αυτό, με τη σειρά του, θα διευκόλυνε τους νέους υπαλλήλους να ζουν εκεί και να επωφελούνται από τις ευκαιρίες δικτύωσης».
Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν πώς τα αποτελέσματα, τα σχέδια, οι επιθυμίες και οι αντιλήψεις των καλά εκπαιδευμένων εργαζομένων πλήρους απασχόλησης (ηλικίας 20 έως 59 ετών) σε 27 χώρες ποικίλλουν όταν πρόκειται για εργασία από το σπίτι. Τα δεδομένα καταγράφηκαν μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2021 και μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι κάνουν κατά μέσο όρο 1,2 ημέρες τηλεργασία την εβδομάδα, με την Ινδία να είναι στην κορυφή της λίστας με 2,6/εβδομάδα και τη Νότιο Κορέα στην τελευταία θέση με 0,5 ημέρες/εβδομάδα.
Κατά μέσο όρο παγκοσμίως, οι εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι 1,5 ημέρες/εβδομάδα.