Συνοπτικά:
Το κεντρικό σημείο της πρότασης παραμένει το ίδιο: μια εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν υπέρμετρες ποσότητες -δηλαδή δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο-, όπως αιολική, ηλιακή, γεωθερμική ενέργεια, απόβλητα, πυρηνική ενέργεια, λιγνίτη, πετρέλαιο και ορισμένα είδη υδροηλεκτρικής ενέργειας και βιομάζας. Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να εισπράττουν την εν λόγω εισφορά και να αναδιανέμουν τα κεφάλαια στους καταναλωτές.
Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι τα χρήματα που θα εισπραχθούν μέσω αυτής της εισφοράς θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα και θα είναι μεγαλύτερα για εκείνες με μεγάλες ενεργειακές εταιρείες – ιδίως τη Γερμανία. Αντίθετα, οι χώρες με λιγότερες υπερπαραγωγικές μονάδες έχουν λιγότερα να κερδίσουν.
Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών της ΕΕ τάσσεται τώρα υπέρ μέτρων που θα μειώσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η αποσύνδεση του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ή η επιβολή παγκόσμιου ανώτατου ορίου τιμών στο εισαγόμενο φυσικό αέριο.
→ Για να δούμε τι θα πει η πρόεδρος της Κομισιόν αύριο στην ετήσια προγραμματική της ομιλία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει μια πιο λιτή εκδοχή του σχεδίου πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όταν θα μιλήσει αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα προτείνει έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και έκτακτους φόρους στις ενεργειακές εταιρείες. Μια πρόταση για τη διευκόλυνση της ρευστότητας στις ενεργειακές εταιρείες που βρίσκονται υπό πίεση απαιτεί περαιτέρω εργασία, αν και έχει ευρεία υποστήριξη, όπως μας είπαν. Εν τω μεταξύ, ένα ανώτατο όριο για τις εισαγωγές φυσικού αερίου παραμένει άπιαστο με τα κράτη μέλη να διχάζονται σχετικά με τον σχεδιασμό του. Το σχέδιο μείωσης της ζήτησης θα ενισχύσει τον λόγο της Επιτροπής στο θέμα αυτό, καθώς η τρέχουσα κρίση “απαιτεί ταχεία και συντονισμένη αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ”, σύμφωνα με το σχέδιο πρότασης που έχουμε δει. Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν συμφωνούν ακόμη με την παρέμβαση της Von der Leyen στο ευαίσθητο πεδίο των εθνικών ενεργειακών αγορών.
Πάντως, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν καθώς άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι λεπτομέρειες των προτάσεων της Επιτροπής για την ενέργεια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο υποχώρησαν έως και 9,3% στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατέρρευσαν επίσης. Παρόλα αυτά, οι τιμές παραμένουν σχεδόν οκτώ φορές υψηλότερες από ό,τι σε κανονικές περιόδους. Η Goldman Sachs αναμένει ότι θα μειωθούν στο μισό από τα σημερινά επίπεδα κάποια στιγμή στο πρώτο τρίμηνο του 2023.
Η Νορβηγία είναι «επιφυλακτική» για ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, καθώς δεν θα λύσει την έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Store. Ο ίδιος συμφώνησε σε στενότερη συνεργασία με την ΕΕ για την ενεργειακή κρίση κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με την Von der Leyen χθες. Η Νορβηγία διοχετεύει τώρα 8% περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη από ό,τι πριν από τον πόλεμο.
Οι κυρώσεις δουλεύουν
Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Ρωσίας συρρικνώθηκε απότομα τον Αύγουστο, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν υπό την πίεση της χαμηλότερης παραγωγής ενέργειας και των κυρώσεων. Το πλεόνασμα μειώθηκε στα 137 δισεκατομμύρια ρούβλια (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, λιγότερο από το ήμισυ των 481 δισεκατομμυρίων ρουβλίων που αναφέρθηκαν για το έτος μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Οι δαπάνες παραμένουν ισχυρές, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει την οικονομία, υποστηρίζει το Bloomberg.