Καθώς στη Νέα Δημοκρατία διαπιστώνουν ότι λόγω υποκλοπών έχουν “ξεμείνει” από κυβερνητικό εταίρο στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, ανοίγουν πλέον διάπλατα το παράθυρο για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου και ταυτόχρονα έχουν και Plan B, όπως… Βελόπουλος.
Θα είναι βέβαια πρωτοφανές μία κυβέρνηση να αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο, που η ίδια ψήφισε στην αρχή της θητείας της και θα έδινε λαβή για σχόλια περί… ηττοπάθειας. Ενώ σημειωτέον ότι εάν συμβεί αυτό, ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί από τις δεύτερες εκλογές, αφού οι επόμενες θα γίνουν με απλή αναλογική. Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται ευρεία πλειοψηφία 200 βουλευτών για να αλλάξει το εκλογικό σύστημα από τις επόμενες εκλογές.
Το επιχείρημα για μία νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι η ανάγκη σταθερότητας, την οποία επικαλούνται κυβερνητικά στελέχη σε κάθε ευκαιρία. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα την Ιταλία και προτάσσουν την ανάγκη λήψης γρήγορων αποφάσεων εν όψει του δύσκολου χειμώνα με την ενεργειακή κρίση και τη Ρωσία να κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται δε να αναφερθεί στην ανάγκη σταθερότητας και στη ΔΕΘ. Και μάλιστα να ταυτίσει εαυτόν με τη σταθερότητα. Δηλαδή να διαμηνύσει ότι εκείνος ως πρωθυπουργός μπορεί να διασφαλίσει την αντιμετώπιση και των επερχόμενων κρίσεων.
Φτιάχνουν το κλίμα
Το κλίμα άρχισε να φτιάχνει χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δηλώνοντας στον Αnt1, ότι η χώρα δεν αντέχει την κυβερνητική αστάθεια και επισημαίνοντας ότι δεν διαμορφώνονται πολιτικές συνθήκες συνεργασιών.
“Εξαιτίας της τοξικότητας που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα καθίστανται δύσκολες οι συνεργασίες. Το ΚΙΝΑΛ λέει ότι δεν συνεργάζεται με το πρώτο κόμμα. Δεν μπορεί να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι διαμορφώνεται κλίμα που δεν ευνοεί τις συνεργασίες. Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Θα τάξει ο ελληνικός λαός όλους μας σε μία θέση”, είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
Τη σταθερότητα και την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση, που θα παίρνει γρήγορα αποφάσεις, προέταξε στη συνέχεια κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι στο τραπέζι.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η κατακλείδα της απάντησης του κ. Οικονόμου στο ερώτημα εάν η Νέα Δημοκρατία, στην περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία, μπορεί να συνεργαστεί με κόμματα εκ δεξιών της. Δεν απάντησε αρνητικά, έθεσε πρώτα ως στόχο την αυτοδυναμία και κατέληξε με ένα… χρησμό: “ Στο τέλος της ημέρας αυτός που αποφασίζει είναι οι Έλληνες πολίτες”.
Φυσικά ο κ. Οικονόμου απλώς αποτυπώνει τις συζητήσεις που πράγματι γίνονται στο Μαξίμου για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου: Η φράση “ποτέ μη λες ποτέ” αποτυπώνει το κλίμα στο κυβερνητικό επιτελείο, που προφανώς θα προτιμούσε αυτοδυναμία ή έναν εταίρο που δεν θα έπληττε το “φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό προφίλ” που θέλει να προβάλλει η κυβέρνηση.
Αλλά ο κ. Βελόπουλος είναι η “έσχατη λύση” στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για να μείνει η ΝΔ στην εξουσία. Κατά τη συζήτηση άλλωστε στη Βουλή για την εξεταστική επιτροπή, η Ελληνική Λύση “έκλεισε το μάτι” στη ΝΔ, παρότι τελικά ψήφισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, όπως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να “τρομάξει” τους κεντρώους ψηφοφόρους με το σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το Γιάνη Βαρουφάκη, σε περίπτωση μία αυτοδυναμίας της ΝΔ.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι έχει διαρραγεί οριστικά η πιθανότητα συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ενώ δηλώνει ότι δε θα ψηφίσει αλλαγή του εκλογικού νόμου.
“Η υπόθεση των υποκλοπών αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας. Το βέβαιο είναι ότι η ΝΔ είναι απομονωμένη και χωρίς συμμάχους γιατί έχει διαρραγεί οριστικά η πιθανότητα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΝΔ. Πρόκειται για αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό”, δήλωσε χαρακτηριστικά η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, στα Παραπολιτικά FM.
Ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε στο ΣΚΑΪ: “Εμείς ψηφίσαμε την απλή αναλογική. Εμείς μιλάμε για προοδευτική διακυβέρνηση, κάνοντας κάλεσμα σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης εκτός από τον κ.Βελόπουλο και τον κ.Μητσοτάκη και το καθεστώς του. Από εκεί και πέρα, η ΝΔ επειδή βρίσκεται μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο, γίνεται το πρώτο κόμμα που σε μία κοινοβουλευτική περίοδο θα αλλάξει για δεύτερη φορά τον εκλογικό νόμο στην αλλαγή του οποίου δε θα συναινέσουμε”.
Πηγές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωναν εν τω μεταξύ: “Η ΝΔ θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία. Δεν έχουν μέτρο γι΄ αυτό είναι ικανοί να αλλάξουν και τον εκλογικό νόμο.”
Το δε ΚΚΕ έκανε λόγο για “μαγειρέματα” της ΝΔ με τον εκλογικό νόμο, αλλά και “θολά σενάρια που μεθοδεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ”, υποστηρίζοντας ότι “η -επιδιωκόμενη από την άρχουσα τάξη- πολιτική σταθερότητα, για το λαό σημαίνει αστάθεια και μεγάλη ανασφάλεια” και ότι “λύση προς όφελος του λαού υπάρχει μόνο στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που προτείνουν τα κόμματα του κατεστημένου.”
Κομισιόν: Σοβαρές ανησυχίες εγείρουν οι εχθρικές δηλώσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας
Παρακολουθήσεις: Την Τετάρτη η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Ανδρουλάκη