Με τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σήμερα, και της εξεταστικής επιτροπής που προγραμματίζεται για την προσεχή Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, ανοίγει επισήμως ο κύκλος των κοινοβουλευτικών διαδικασιών διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, με το πολιτικό σκηνικό να βρίσκεται διαρκώς σε συγκρουσιακή τροχιά.
Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για συνέχιση της επιχείρησης συγκάλυψης με διαδικασία «παρωδία», καθώς οι 9 τελικά κληθέντες θα καταθέσουν όλοι μαζί σε μία διαδικασία εξπρές που μόνο φως δεν αναμένεται να ρίξει.
Το «γαλάζιο» σχέδιο προβλέπει ότι οι εννέα που θα καταθέσουν, θα ακούσουν ερωτήσεις βουλευτών, θα απαντήσουν σε όσες ερωτήσεις θέλουν, χωρίς οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν.
«Διαπιστώσαμε αυτό που υποψιαζόμασταν. Ότι η συνταγματική εκτροπή θα έχει συνέχεια. Στη διάσκεψη η Ν.Δ. επέλεξε να ακολουθηθεί μια διαδικασία που δεν θα επιτρέψει ουσιαστική συζήτηση, να κληθούν ταυτόχρονα εννέα άνθρωποι και όχι είτε κατά μόνας είτε σε δύο ενότητες, οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο παρόν σκάνδαλο και οι προηγούμενοι» έλεγε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Κατρούγκαλος σε δημοσιογράφους μετά τη διάσκεψη. «Δεν είναι ο ορθός τρόπος για να γίνει η διαδικασία και να υπάρξει συμπέρασμα. Ζητήσαμε να προσέρχεται ο καθένας και να υποβάλλονται τα ερωτήματα. Κατά μόνας. Δεν έγινε δεκτό. Αιτιολογήθηκε η πλειοψηφία ότι αυτό προκύπτει από τον Κανονισμό, όπως βέβαια τον ερμηνεύει η πλειοψηφία» συμφώνησε η Ευαγγελία Λιακούλη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Υπενθυμίζεται ότι τα πρόσωπα στα οποία εστάλησαν προσκλήσεις (για σήμερα στις 10 το πρωί) είναι: ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο τέως και οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, Γιάννης Ρουμπάτης και Θεόδωρος Δαραβίλλας, οι εισαγγελείς Εφετών Βασιλική Βλάχου και Κωνσταντίνος Τζαβέλας, ο τέως γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.
Τασούλας: Ε, δεν θα κάνω και σωματικό έλεγχο
Ωστόσο, η Ν.Δ. έχασε τη μεγάλη πολιτική στόχευση του Μαξίμου, που ήταν η αφαίρεση των κινητών από τους βουλευτές. Στους βουλευτές θα γίνει απλή σύσταση για τα κινητά τους και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα κυρώσεων. «Ε, δεν θα τους κάνω και σωματικό έλεγχο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Η μόνη ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης είναι από το προεδρείο εφόσον διαπιστωθεί καταγραφή και αφορά τη διακοπή της συνεδρίασης. «Το να ξέρουμε αν ο Μητσοτάκης γνώριζε αν παρακολουθείται ο Ανδρουλάκης είναι σοβαρό πολιτικό θέμα, αλλά δεν είναι απόρρητο» επισήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος.
Ουσιαστικά η Ν.Δ. συμβιβάστηκε ότι θα υπάρξει ενημέρωση από την απόρρητη συνεδρίαση. Πάντως προσπάθησε να «κλειδώσει» τα πρακτικά της συνεδρίασης, ενώ εμμέσως υπέδειξε την επίκληση του απορρήτου για να μην απαντούν οι κληθέντες στις ενοχλητικές ερωτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ρώτησαν αν θα προβάλλεται απόρρητο από τους εμπλεκόμενους για να μην απαντήσουν, παρά το ότι η Επιτροπή Θεσμών ασκεί έλεγχο στην ΕΥΠ. «Δεν μπορώ να προδιαγράψω τι θα πουν» απάντησε ο Κ. Τασούλας, σημειώνοντας πως «είναι ακρόαση κοινοβουλευτικού ελέγχου, δεν είναι δικαστικό. Δεν είναι κλήση όπου μπορεί να υπάρχει βίαια προσαγωγή».
«Υπάρχει χειραγώγηση της πληροφόρησης από τη Ν.Δ. ώστε αλλού να δίνουν παραπληροφόρηση και αλλού να επικαλούνται το απόρρητο» σχολίασε ο Γ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος των βουλευτών και είναι αλυσιτελές. Επίσης, είναι χρήσιμο για να αντληθεί μια πληροφορία».
Λιακούλη: Παρερμηνεία του νόμου από τη Ν.Δ.
Ιδιαίτερη ένταση υπήρξε για το θέμα των πρακτικών. Η αντιπολίτευση πρότεινε το προεδρείο της Επιτροπής να δει τα πρακτικά και, εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία εθνικής ασφάλειας, να είναι δημοσιοποιήσιμα. Αν δε υπάρχουν στοιχεία, να μην δημοσιοποιηθούν τα συγκεκριμένα αποσπάσματα.
«Υπάρχει παρερμηνεία του νόμου» έλεγε σε δημοσιογράφους η Ε. Λιακούλη, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να διαγραφεί από τα πρακτικά από το προεδρείο -το οποίο είναι έμπειρο- και να δημοσιοποιείται το υπόλοιπο. Δεν νοείται να υπάρχει συνεδρίαση της Θεσμών χωρίς επίσημο πόρισμα, συμπέρασμα, αποτέλεσμα».
Καραθανασόπουλος: Δημοσιοποίηση
«Τα ζητήματα παρακολουθήσεων είναι σοβαρά θέματα. Σχετίζονται άμεσα με τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, άρα δεν μπορεί να είναι απόρρητα. Πρέπει να υπάρχει δημοσιοποίηση. Και όχι επιλεκτική για δημιουργία εντυπώσεων. Να εξετάζονται κατά περίπτωση αν υπάρχουν θέματα άμυνας για τα οποία θα εξετάζεται κατά περίπτωση η μη δημοσιοποίησή τους» υπογράμμισε από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανακοίνωσε χθες τους οκτώ βουλευτές του που θα συμμετέχουν στην (29μελή) Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, οι οποίοι είναι οι εξής: Νίκος Βούτσης, Τάνια Ελευθεριάδου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Άγγελος Τόλκας, Νίκος Φίλης.
Ναυπηγεία Ελευσίνας: Δεκτή τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους
Εξαφανίστηκε το συγχαρητήριο tweet του ΝΑΤΟ για τη Μικρασιατική Καταστροφή