Τα πάνω-κάτω φέρνουν οι υποκλοπές. Η μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ απομακρύνεται καθημερινά, ενώ τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος μειώνονται.
Έτσι, το σενάριο της νέας αλλαγής εκλογικού νόμου επανέρχεται, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτη τη ΝΔ αλλά χωρίς αυτοδυναμία.
Με την υπόθεση των παρακολουθήσεων να εγκαινιάζει μία περίοδο σφοδρότατης αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη στη ΝΔ επαναφέρουν στο τραπέζι, με ένταση αυτή τη φορά, το θέμα της νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, ως μοναδική λύση για τη διασφάλιση πολιτικής σταθερότητας μετά τις εκλογές.
Μάλιστα, απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κατατεθεί πρόταση στον πρωθυπουργό για την αύξηση του μπόνους των εδρών από τις 40 που προβλέπεται με τον τελευταίο νόμο της ΝΔ, σε 50. Μία τέτοια αλλαγή, κατά τους εισηγητές της, δύναται να διασφαλίσει την δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ενδεχόμενο που με τον σημερινό νόμο δεν μπορεί να διασφαλιστεί ακόμα και στην περίπτωση που η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο, αγγίξει διψήφιο νούμερο.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε κόψει με το μαχαίρι τη σχετική συζήτηση, ξεκαθαρίζοντας ότι «έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν θα πάμε σε εκλογές και εκτιμώ ότι θα τις κερδίσουμε», είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ενώ με ανάλογη κατηγορηματικότητα έκλεισε το θέμα και στις αρχές του καλοκαιριού όταν το θέμα ανακινήθηκε για μία ακόμη φορά.
Τότε, ωστόσο, η πολιτική κατάσταση ήταν διαφορετική. Ο πρωθυπουργός πόνταρε στην θεσμικότητα που επιδεικνύει στην άσκηση της εξουσίας και εκτιμούσε ότι παρά τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, η ΝΔ θα κατορθώσει να διατηρήσει τον κορμό των δυνάμεών της, με τα συνεχή μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.
Σήμερα, η πλειονότητα των γαλάζιων στελεχών θεωρεί ότι αν και προβληματική μία τέτοια στροφή, είναι η μόνη διέξοδος.
Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι χθες, έθεσαν δημόσια την ανάγκη μιας τέτοιας παρέμβασης, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο δεύτερος, το έθεσε ευθέως στη διάρκεια συνέντευξής του στο Κανάλι της Βουλής. Όπως είπε ότι πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα του εκλογικού νόμου και να επανέλθουμε ενδεχομένως στο μπόνους των 50 εδρών, που έδινε ο προηγούμενος νόμος στο πρώτο κόμμα, προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι αστάθεια.
Η κυρία Μπακογιάννη, αν και επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός είπε ευθέως ότι δεν συζητάει αλλαγή του εκλογικού νόμου, πρόσθεσε ότι το θέμα απασχολεί, γιατί μία από τις βασικές αδυναμίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η έλλειψη σταθερότητας. Και έχοντας δει την έλλειψη σταθερότητας στη γειτονική Ιταλία, η οικονομία της οποίας βάλλεται μετά την παραίτηση Ντράγκι, είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα μεταξύ των συναδέλφων», είπε.
Για το θέμα ρωτήθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, ο οποίος περιορίστηκε να τονίσει μάλλον άχρωμα ότι «προχωράμε για τις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή».
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί το επόμενο διάστημα είναι αν με φόντο τις καταιγιστικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, ο πρωθυπουργός θα μετακινηθεί από την μέχρι πρόσφατα αμετακίνητη θέση του.
Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται μια τέτοια πρόθεση. Κάποιοι, ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι αν η παραπάνω πρωτοβουλία συνδυαστεί με ευρύτερες θεσμικές πρωτοβουλίες, θα μπορούσε να «περάσει» χωρίς μεγάλες φθορές στο προφίλ της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να το πιστεύει καθώς εξ αρχής έχει επενδύσει στη θεσμικότητα της διακυβέρνησής του και η όποια μετακίνηση από αυτό θα του κοστίσει προσωπικά. Οι πολιτικές συνθήκες από την άλλη, γίνονται όλο και πιο δύσβατες.
Παρακολουθήσεις: Πέρασε με 142 ναι και 157 “παρών” η σύσταση της Εξεταστικής
Ελέγχους σε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε η ΑΔΑΕ
Βαρουφάκης: Το αγοραίο μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της κοινωνίας