Τα ηνία της Attica Bank ανέλαβε η Ελένη Βρεττού σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την τράπεζα.
Η κα Βρεττού, η οποία διετέλεσε Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς τα έτη 2019-2022, αναδείχθηκε ως η πλέον κατάλληλη υποψήφια για την «καυτή» θέση του CEO της Attica Bank μετά από πολύμηνη διαδικασία αναζήτησης κατάλληλων υποψηφιοτήτων. Θυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ορίστηκε μεταβατική διοίκηση στην τράπεζα με επικεφαλής τον Μιχάλη Ανδρεάδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο BD ότι η κα Βρεττού ήταν «η καλύτερη επιλογή μεταξύ των υποψήφιων» και ότι «απολαμβάνει της καθολικής αποδοχής των μετόχων». Η ίδια αποδέχθηκε τη θέση μετά από προτάσεις που δέχθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη δεδομένου του προφίλ της που αρμόζει απόλυτα με της ανάγκες της θέσης.
Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Μάιο η κα Βρεττού κατέχει τη θέση Chief Strategy and IR Officer της Lamda Development, η διοίκηση της οποίας αποδέχεται πλήρως την απόφαση της κα Βρεττού δεδομένου ότι θα ολοκληρώσει τα projects που ανέλαβε στον όμιλο προτού αποχωρήσει για την Attica Bank. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συζητήσεις για την οριστικοποίηση της σύμβασής της αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των ημερών και η ίδια θα αναλάβει το τιμόνι της τράπεζας στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Πρώτη γυναίκα CEO στο ελληνικό banking
Η κα Βρεττού είναι απο τις πρώτες γυναίκες που αναλαμβάνουν θέση διευθύνουσα συμβούλου ελληνικής τράπεζας και η νεότερη ηλικιακά CEO του κλάδου. Το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος διαθέτει εμπειρία άνω των 20 ετών στο banking, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Έχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις στον πολυεθνικό όμιλο της HSBC στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει εργαστεί παλαιότερα και στους τομείς του Risk και M&A στην Αμερική. Κατέχει πτυχίο Bachelor of Science in Economics από το The Wharton School του University of Pennsylvania.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η ίδια θεωρεί το project εξυγίανσης της Attica Bank «ιδιαίτερα δύσκολο», ωστόσο είναι αποφασισμένη να το ολοκληρώσει με επιτυχία βγάζοντας τη μη συστημική τράπεζα από τις συμπληγάδες όπου βρίσκεται εγκλωβισμένη τα τελευταία χρόνια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, ωστόσο, η στήριξη των μετόχων στο δύσκολο έργο της νέας διοίκησης, η οποία φαίνεται πάντως πώς έχει εξασφαλιστεί.
Δύσκολο το έργο της νέας διοίκησης
Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει μπροστά της η Attica Bank είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης με στόχο την ολοκλήρωση τριών τιτλοποιήσεων ύψους 2,6 δισ. ευρώ ώστε η τράπεζα να επιστρέψει στο «πράσινο». Για τον λόγο αυτό, έχει δρομολογηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από το pre-rating που θα εκδώσει εντός Αυγούστου ο οίκος αξιολόγησης DBRS.
Από τις εν λόγω εκτιμήσεις θα υπολογιστεί η κεφαλαιακή «τρύπα» την οποία θα κληθεί να καλύψει η ΑΜΚ που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, η οποία πάντως υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει παράταση στη διοίκηση της τράπεζας να παραδώσει τα νέα business και capital plans στα τέλη Αυγούστου, ωστόσο, δεδομένων των επικείμενων διοικητικών αλλαγών είναι πιθανό η προθεσμία αυτή να παραταθεί εκ νέου.