Αν και ανήκουν στην οικογένεια των δελφινιών, είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο είδος δελφινιών, οι όρκες έγιναν περισσότερο γνωστές με τον όρο «φάλαινες δολοφόνοι» (killer whales) κάνοντας τους περισσότερους να πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα σαρκοφάγο είδος φαλαινών.
Οι όρκες κατά βάση επιτίθενται σε άλλα δελφίνια και φώκιες αλλά ορισμένες φορές μεγάλα κοπάδια αποφασίζουν να επιτεθούν σε φάλαινες ακολουθώντας διαφόρων ειδών στρατηγικές για να μπορέσουν να εξοντώσουν τις κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές φάλαινες.
Οι φάλαινες είναι μεν ογκώδεις και μπορούν με την ουρά τους ή άλλες κινήσεις να απομακρύνουν μια όρκα αλλά δεν μπορούν να την εξοντώσουν με άμεσο τρόπο σε αντίθεση με τους καρχαρίες που μπορούν φυσικά να αμυνθούν πολύ πιο αποτελεσματικά με τα πανίσχυρα τους σαγόνια.
Οι όρκες δεν διστάζουν να επιτίθενται σε καρχαρίες συμπεριλαμβανομένων των τρομερών μεγάλων λευκών καρχαριών. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που διαπιστώθηκε τα τελευταία χρόνια όταν παρατηρήθηκε η απουσία καρχαριών από περιοχές στις οποίες παραδοσιακά συγκεντρώνονται μεγάλοι πληθυσμοί τους για κάποιο χρονικό διάστημα για διαφόρους λόγους.
Παράλληλα με την απουσία των καρχαριών εντοπίστηκαν σε αυτές τις περιοχές κάποιοι νεκροί καρχαρίες από τους οποίους το μόνο που έλειπε ήταν το ήπαρ. Οι έρευνες που ακολούθησαν έδειξαν ότι τους καρχαρίες είχαν εξοντώσει όρκες οι οποίες επιτίθενται στους καρχαρίες στοχεύοντας αποκλειστικά το ήπαρ το οποίο μεγάλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών και ειδικότερα μεγάλες ποσότητες σκουαλενίου. Ο άνθρωπος εξοντώνει καρχαρίες για την απόκτηση σκουαλενίου το οποίο χρησιμοποιείται στη παραγωγή συμπληρωμάτων υγιεινής διατροφής.
Μια από τις περιοχές που συγκεντρώνονταν καρχαρίες αλλά αυτό δεν συμβαίνει πλέον είναι ο κόλπος Mossel στη Νότιο Αφρική και ένα drone που πετούσε εκεί αποκάλυψε την αιτία. Το drone κατέγραψε την σκηνή της οργανωμένης επίθεσης που δέχεται ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας από τρεις όρκες οι οποίες τον έχουν εγκλωβίσει με τέτοιο τρόπο ώστε μια από αυτές να καταφέρει τελικά να τον δαγκώσει αποσπώντας το ήπαρ του.
Λύνουν κάβους τα πρώτα πλοία με ουκρανικά σιτηρά
Fuel Pass 2: Τη Δευτέρα ανοίγει τελικά η πλατφόρμα – Τα ποσά και οι προθεσμίες