Αναζητώ με αγωνία την επιστημονική τεκμηρίωση, ή έστω μια στοιχειώδη εξήγηση, για τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση του ΕΟΔΥ να διακοπεί η καθημερινή ενημέρωση γύρω από την εξέλιξη των δεικτών της πανδημίας στη χώρα μας.
Έχει τεράστια σημασία η στιγμή κατά την οποία αυτή η κρίσιμη απόφαση λαμβάνεται. Σε μια μέρα που ο αριθμός των διαπιστωμένων κρουσμάτων είναι σκαρφαλωμένος στα 19.303, ενώ 4.061 απ’ αυτά θεωρούνται πιθανές επαναλοιμώξεις. Με 22 νέους ημερήσιους θανάτους, με 96 διασωληνωμένους και με μέσο εβδομαδιαίο όρο νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία 295 άτομα την ημέρα.
Σε μια φάση επίσης κατά την οποία αρκετοί ειδικοί ενημερώνουν ότι το σύστημα υγείας ξαναβρίσκεται, έπειτα από αρκετό χρονικό διάστημα, σε συνθήκες πίεσης, ότι αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στα επίπεδα των 24.000 και διατυπώνονται έγκυρές προβλέψεις ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου ο αριθμός των διασωληνωμένων αναμένεται να έχει διπλασιαστεί, με παρεπόμενη την αύξηση του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εντός του Αυγούστου.
Σκληρή κριτικήστην απόφαση, αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή της,άσκησε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας: «Πολύ κακή κίνηση, η οποία αν μη τι άλλο δεν βοηθάει στην εμπιστοσύνη του κόσμου στις αρχές Δημόσιας Υγείας… Την καθημερινή ενημέρωση τη σταματάς σε φάση ηρεμίας και ύφεσης της πανδημίας, όχι σε φάση έξαρσης κρουσμάτων».
Η διακοπή της καθημερινής ανακοίνωσης των στοιχείων της πανδημίας έρχεται πράγματι σε αντίθεση με ό,τι έχουμε μάθει ως τώρα ως έγκυρη πολιτική δημόσιας υγείας. Αφήνει την κοινωνία απληροφόρητη ως προς την πορεία της πανδημίας και στέλνει λάθος μηνύματα ως προς την έκταση των κινδύνων και την ανάγκη να λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα πρόσληψης – ατομικά και συλλογικά. Τελικά πρόκειται μάλλον για υιοθέτηση μιας πολιτικής αποσιώπησης, να κρύψουμε την πραγματικότητα κάτω από το χαλί της καλοκαιρινής τουριστικής αμεριμνησίας. Όπου η πραγματικότητα που αποσιωπάται είναι θάνατοι, πόνος, επέκταση της ασθένειας, χάος στα νοσοκομεία και στις εντατικές και γιγάντωση των κινδύνων για μια δραματική αναζωπύρωση της πανδημίας με προεκτάσεις άδηλες – και, στο κακό σενάριο, δραματικές.
Γίνεται φανερό ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν πάρθηκε από την επιτροπή των ειδικών, δεν γίνεται άλλωστε καμία σχετική μνεία. Προσωπικά αμφιβάλλω αν προέρχεται καν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΟΔΥ ή ακόμα και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Είναι απόφαση που πάρθηκε με κριτήρια αμιγώς πολιτικά (και προφανώς) οικονομικά, και η βαρύτητά τους φωτογραφίζει εντολή Μαξίμου.
«Η κίνηση του ΕΟΔΥ, εν μέσω του έκτου πανδημικού κύματος, αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι η πανδημία έχει αλλάξει τελείως από το πρώτο κύμα, πλέον υπάρχουν εμβόλια και φάρμακα και τα κρούσματα δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανησυχίας». Αυτή είναι η μοναδική απόπειρα δικαιολόγησης της απόφασης αυτής, την οποία μπόρεσα να εντοπίσω (στο protagon.gr).
Πρόκειται βέβαια για μια εξήγηση που έρχεται κόντρα σε ό,τι έχουμε μάθει μέχρι τώρα για την πανδημία και για τον εκθετικό τρόπο με τον οποίο τα κρούσματα αυξάνονται -όσο δεν παίρνονται μέτρα, ατομικά και κυρίως συλλογικά-, οδηγώντας το σύστημα υγείας σε ασφυξία. Έρχεται βέβαια σε κόντρα και με τα νεότερα δεδομένα που χαρακτηρίζουν την εξέλιξη της πανδημίας, ιδίως με το φαινόμενο των επαναλοιμώξεων που γιγαντώνεται αναιρώντας κάθε ελπίδα επίτευξης συλλογικής ανοσίας έναντι του ιού, ενώ παράλληλα παραμένει ανοιχτός ο κίνδυνος εμφάνισης ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους πιο επικίνδυνου από τα προηγούμενα, το οποίο ενδεχομένως δεν θα αντιμετωπίζεται από τα υπάρχοντα εμβόλια και φάρμακα.
Τα προβλήματα αυτά, που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, γίνονται ακόμα πιο δραματικά όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με πρόσφατη προειδοποίηση του καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρη Γεροτζιάφα: «Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα είναι σαν τις άλλες χώρες. Όταν το 50% της θνητότητας στην Ελλάδα έγινε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022 ενώ στις άλλες χώρες της ΕΕ ήταν ελάχιστη, αυτό μάς δείχνει πρόβλημα. Επίσης, η θνητότητα σε ΜΕΘ στην Ελλάδα κινείται μεταξύ 40% με 50% ενώ στην ΕΕ στο 20%».
Παραδόξως, και χωρίς να έχει ανακαλέσει την απόφασή του, ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε και σήμερα (7/7) κανονικά την ημερήσια αναφορά με τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημία. Το πιθανότερο είναι ότι το προηγούμενο σύστημα θα ισχύσει για όλη την τρέχουσα εβδομάδα και η ανακοίνωση των στοιχείων σε εβδομαδιαία βάση θα αρχίσει από αύριο Παρασκευή, εγκαινιάζοντας τη νέα πολιτική υποβάθμισης της πληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
Όπως μου είπε, πολύ παραστατικά, φίλος μου γιατρός, «εντάξει, είπαμε να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θ’ ανοίξουμε τα μπούτια μ@ς και θα την περιμένουμε».
Υ.Γ. Ολοκλήρωνα αυτό το άρθρο όταν έσκασε, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, δεύτερη βόμβα από τον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την οποία οι τουρίστες που διαπιστώνονται θετικοί στον covidαπαλλάσσονται από οποιαδήποτε υποχρέωση καραντίνας και μπορούν να κινούνται ανεξέλεγκτα ανάμεσά μας, συμπεριλαμβανομένων και των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπου απλώς υποχρεούνται (;) να φορούν μάσκα αυξημένης προστασίας.
Πρόκειται για νέα υπαναχώρηση από στοιχειώδη μέτρα συλλογικής προστασίας και για παραίτηση από κάθε προσπάθεια να αποτραπεί η λειτουργία εστιών υπερμετάδοσης. Πρόκειται βέβαια επίσης για άμεση ομολογία των κινήτρων και των κριτηρίων βάσει των οποίων νομιμοποιείται το καθεστώς πλήρους χαλάρωσης έναντι της πανδημίας. Και, βέβαια, μια σκαστή περίπτωση απόλυτης διάκρισης μεταξύ προνομιούχων συναλλαγματοφόρων επισκεπτών και πληβείων ιθαγενών.
Επειδή πάντως πρόκειται εμφανώς για άλλη μία απόφαση που δεν υπαγορεύεται από επιστημονικά κριτήρια, που βλάπτει τη δημόσια υγεία και που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν εκπορεύεται από την επιτροπή των ειδικών, ήρθε, νομίζω η ώρα να αναλάβουν κι εκείνοι της ευθύνες τους. Εδώ και δυόμιση χρόνια χρησιμοποιηθήκαν, καλώς ή κακώς, ως ασπίδα της κυβέρνησης για τη λήψη δύσκολων και συχνά αντιδημοφιλών μέτρων. Τώρα που φαίνεται να έχουν οριστικά παραμεριστεί για χάρη μιας νεοφιλελεύθερης εξυπηρέτησης άμεσων πολιτικών και επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων, ήρθε η ώρα να πάρουν δημόσια θέση και να ξεκαθαρίσουν αν αυτές οι πολιτικές συνάδουν με το αρχικό πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και με τις δικές τους επιστημονικές αρχές.
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Ελλάδας για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι
Οι 5+1 λόγοι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει σε εκλογές στο τέλος της 4ετίας
Η Ελλάδα έστειλε περισσότερα όπλα στην Ουκρανία από Ιταλία, Γαλλία