«Σε καμία από πολλές συζητήσεις που είχαμε κάτι διάρκεια της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
«Αυτό νομίζω κάτι λέει, κατά πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή αν τελικά είναι μία επιχειρηματολογία η οποία σκοπεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη». Κάτι που διέψευσε ο Τούρκος πρόεδρος στη δική του συνέντευξη Τύπου λέγοντας:
«Όπως γνωρίζετε, η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική. Μετά το γεύμα που του παρέθεσα στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια πρόταση. Είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα. Όμως 2-3 εβδομάδες μετά, το ανέτρεψε με την ομιλία του στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε και στο Νταβός. Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Επίσης, επισκέφτηκε νησιά και νησίδες μη στρατικοποιημένα, αντίθετα με τη Λωζάνη και Παρίσι. Η Ελλάδα κάνει το αντίθετο 4+5, 9 αμερικανικές βάσεις κατά της Ρωσίας, λένε, αλλά δεν το τρώμε αυτό. Εάν πρόκειται να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα κυριαρχείται από την ειρήνη, γιατί γίνονται αυτά; Εμείς τα είπαμε αυτά στους ηγέτες»
Το ΝΑΤΟ ενισχύει πολύ σημαντικά την ανατολική πτέρυγα του, για να μπορέσει να προβάλει αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας, σε βάρος χωρών μελών της Συμμαχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
«Η Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς διευθετήθηκε το καινούργιο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία. Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η Ρωσία και για αυτό και προχωρούμε ως Συμμαχία σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας απέναντι σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα αναζητηθούν ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες για το θέμα της Turkaegean, αλλά εκτίμησε ότι δεν έγινε ζημιά στον ελληνικό τουρισμό.
Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ κεντρικό ρόλο είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήρε το βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, αλλά τελικά πάντως δεν αναφέρθηκε σε κανένα ζήτημα που έθετε σε δημόσιο διάλογο το προηγούμενο διάστημα γύρω από τα ελληνοτουρκικά, όπως για παράδειγμα την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε καταρχάς σε δηλώσεις του ότι: “Ο Λευκός Οίκος έκανε σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία, κάνοντας ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική που έχουμε υποστεί. Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος”.
Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για την πρόθεση κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει στην Τουρκία F16, ο κ. Μητσοτάκης καταρχήν δήλωσε: “Η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα, κάτι που κάνουμε πολύ συγκροτημένα τα τρία τελευταία χρόνια”. Σχολίασε επίσης: “Δείτε που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα όσον αφορά τις αποτρεπτικές της δυνατότητες και που ήταν πριν τρία χρόνια”.
Επιτέθηκε δε στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: “Όλα αυτά τα κάναμε χωρίς τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που από τη μία κόπτεται γιατί ενδεχομένως να γίνει αναβάθμιση των τουρκικών F16, αλλά δε στήριξε τις επιλογές της κυβέρνησης για την αμυντική θωράκιση της χώρας”.
“Για τα F16 απαιτείται και η έγκριση του Κογκρέσου”
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πάντως για το θέμα των τουρκικών F16: “Δεν είδα κάποια αναφορά στο δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου και θα επαναλάβω ότι η αγορά οποιουδήποτε οπλικού συστήματος από τις ΗΠΑ είναι μία μακρά διαδικασία και δεν απαιτείται απλά η θέληση της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και η έγκριση του Κογκρέσου”.
Ερωτηθείς για το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για την προμήθεια αμερικανικών F35, ο κ. Μητσοτάκης πάντως καταρχήν σχολίασε: “Να αναλογιστούμε εάν είναι προς όφελος της Ελλάδος να είναι η Τουρκία απολύτως απομονωμένη”. Δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει τη στήριξη των συμμάχων της, αλλά θέλει και την Τουρκία συνομιλητή.
“Εμεις φροντίζουμε τα του οίκου μας”, είπε επίσης ο πρωθυπουργός. “Έκανα μία επιτυχημένη επίσκεψη στις ΗΠΑ, μίλησα στο Κογκρέσο, κάτι που αποτέλεσε μοναδική τιμή για μένα και τη χώρα. Δε θα σχολιάσω πως η Τουρκία ασκεί τη δική της εξωτερική πολιτική”, συνέχισε και πρόσθεσε:
“Πρόθεση μας είναι να πάρουμε μία μοίρα F35, με οψιόν για δεύτερη. Μέρος της διαδικασίας είναι το Letter of Request. Είναι η αρχή μίας μακράς διαδικασίας. Δεν θα τα πάρουμε πριν το 2027 – 2028. Τότε άλλωστε έχουμε και το δημοσιονομικό χώρο για μία τέτοια αγορά”.
Ερωτηθείς για το “Μητσοτάκης γιοκ” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγο καιρό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Νομίζω ότι έχουμε δει πολλές μεταβολές στη ρητορική Ερντογάν. Νομίζω ότι πολλά από όσα λέγονται από την τουρκική κυβέρνηση έχουν αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο”.
Δήλωσε: “Δεν θα μπω σε έντονο διάλογο προσωπικών αντιπαραθέσων με Ερντογάν” και επέμεινε ότι “η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου το οποίο έχουμε προσδιορίσει είναι ανοιχτή και ταυτόχρονα η χώρα μας θα εξακολουθεί να θίγει τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας εντός της ΕΕ και διμερώς στους εταίρους μας”.
“Δεν θα έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού του 2020”
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε επίσης ότι τα μηνύματα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και δημόσια και πίσω από κλειστές πόρτες ήταν σαφή. “Αυτή την ώρα η προσήλωση της Συμμαχίας είναι στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή εντός της Συμμαχίας για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα, ούτε μπορεί να είναι η Συμμαχία το πεδίο επίλυσης οποιωνδήποτε διμερών διαφορών”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Προέβλεψε μάλιστα ότι: “Στο πεδίο δε θα έχουμε κινητικότητα και δε θα έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού του 2020”.
“Θα αντιδράσουμε νομικά για τον όρο Turkaegean”
Όσον αφορά στην κατοχύρωση του όρου Turkaegean από τη γείτονα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Η κυβέρνηση θα αντιδράσει νομικά και θα εξαντλήσουμε τα νομικά μας περιθώρια. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν υπήρξε νωρίτερη αντίδραση. Θα είμαι σαφής. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Εχουμε στη διάθεση μας ένα νομικό οπλοστάσιο για να διορθώσουμε αυτό που έγινε και αφορά την τουριστική εικόνα της χώρας και το τουριστικό μας προϊόν.”
Υποστήριξε πάντως ότι: “Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν, αυτή η καμπάνια δεν έχει καμία ιδιαίτερη επιρροή στο πόσο καλά πηγαίνει ο ελληνικός τουρισμός ειδικά στο Αιγαίο και στα νησιά μας”.