Αίτημα της Αθήνας προς τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 αναμένεται να σταλεί μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το αίτημα αφορά στην προμήθεια 20 αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και άλλα 20 υπό αίρεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό κόστος αναμένεται να αγγίξει τα 4 δις.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για «ζήτημα του υπουργείου Άμυνας και μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό». Άρα, όπως ομολογούν, το όλο θέμα είναι τυπικό, αφορά μια αγορά που θα ολοκληρωθεί μέσα σε μία δεκαετία και μόνο σκοπό έχει να απαλύνει τις αντιδράσεις για τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας.
Η νέα «αγορά του αιώνα» ακολουθεί την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις δηλώσεις του περί απόκτησης μιας μοίρας αεροσκαφών F-35.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ το αίτημα θα σταλεί στις ΗΠΑ από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) τις επόμενες ημέρες.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως πρόκειται για μια διαδικασία «που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό» και προσθέτουν πως «πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία».
Στόχος είναι το ελληνικό αίτημα να φτάσει στις αμερικανικές αρχές πριν από τις 18 Ιουλίου όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης ανέφερε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας». Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία, η Celeste Wallander απάντησε:
«Η Τουρκία είναι ένας εξαιρετικά ικανός, πολύτιμος, στρατηγικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και η τουρκική αμυντική ικανότητα, οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας, συμβάλλουν στις ισχυρές αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ».
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το «υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο της F-16. Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά. Και, ξέρετε, πρέπει να διεκπεραιωθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της από την Τουρκία, επειδή αυτό συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και επομένως στην αμερικανική ασφάλεια».
Τσίπρας: Οι τελευταίες εξελίξεις στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ενέχουν «σοβαρότατους κινδύνους» για την Ελλάδα