Με το σκεπτικό ότι η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν παραβιάζει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, το ΣτΕ τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης του συγκεκριμένου Σώματος.
Η ενεργοποίηση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων τοποθετείται ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, αλλά για να πάρει σάρκα και οστά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης χρειάζεται ακόμα μια σειρά από βήματα.
- Τα επόμενα 24ωρα, τα εμπλεκόμενα υπουργεία, το Παιδείας και το Προστασίας του Πολίτη, θα πρέπει να στείλουν το Προεδρικό Διάταγμα με τους εφαρμοστικούς κανόνες. Ουσιαστικά, θα περιγράφονται οι αρμοδιότητες του νέου Σώματος.
- Παράλληλα, τα ΑΕΙ και οι πρυτανικές Αρχές θα πρέπει να τοποθετήσουν τα τουρνικέ στα κτίρια των πανεπιστημίων για τον έλεγχο της εισόδου. Πρόκειται για τον περιστρεφόμενο μηχανισμό που τοποθετείται στην είσοδο κτιρίων και χώρων και επιτρέπει να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο κάθε φορά έπειτα από έλεγχο ή με την επίδειξη κάποιου εγγράφου. Στην περίπτωση των ΑΕΙ, θα απαιτείται η επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας, που πλέον θα είναι και ψηφιακή, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Τα μηχανήματα αυτά θα τοποθετηθούν στις εισόδους των κτιρίων με βάση τα σχέδια ασφαλείας που έχουν καταθέσει τα ΑΕΙ, αφού πρώτα εκδοθεί η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, η οποία εκκρεμεί.
- Στο ενδιάμεσο, οι πρώτοι 400 άνδρες της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, που ήδη εκπαιδεύονται, θα περιπολούν στους γύρω χώρους των πανεπιστημίων -και ειδικά στα campus- μέχρι να πάρει οριστική έγκριση το Προεδρικό Διάταγμα με τους εφαρμοστικούς κανόνες που θα κατατεθούν τα επόμενα 24ωρα. Ετσι, μέσω των περιπολιών, θα μπορούν να καλούν τους συναδέλφους τους από την Αστυνομία για να επεμβαίνουν αν υποπέσει κάτι στην αντίληψή τους. Μετά και την τυπική έγκριση του Π.Δ. θα μπορούν να κινούνται και στο εσωτερικό των κτιρίων.
Ουσιαστικά, οι άνδρες της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα μπορούν να παρέμβουν αν υπάρχει κλοπή, διακίνηση ναρκωτικών ή διαπληκτισμός. Αν υπάρξουν ύποπτες κινήσεις ή εμπλοκές και επεισόδια θα καλούν άμεσα την Αστυνομία, η οποία μπορεί πλέον να εισέρχεται στο εσωτερικό των πανεπιστημίων μετά και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου από τον Αύγουστο του 2019.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, με το που έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ, σημείωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Με σχέδιο και αποφασιστικότητα, συνεχίζουμε για την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα ΑΕΙ, προϋπόθεση για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων μας». Οσον αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία, θα δημιουργηθούν δύο νέα τμήματα, ένα στη ΓΑΔΑ στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη.
Οι πρώτοι ειδικοί αστυνομικοί, που σε λίγο καιρό θα αποφοιτήσουν από τη σχολή στην Κομοτηνή, θα ξεκινήσουν από το campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα μετακινηθούν στην Αθήνα. Μέχρι τώρα έχουν προσληφθεί 400 άνδρες, ενώ υπάρχουν και επιλαχόντες, αφού ο νόμος προέβλεπε σε πρώτη φάση 1.000 ειδικούς αστυνομικούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες προσλήψεις για το συγκεκριμένο Σώμα, ανάλογα βέβαια και με τις ανάγκες.
Σε ποια ΑΕΙ θα εγκατασταθούν οι άνδρες της πανεπιστημιακής αστυνομίας
Ετσι, μετά το campus του ΑΠΘ, οι άνδρες της πανεπιστημιακής αστυνομίας, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, θα εγκατασταθούν στο campus του Πανεπιστημίου Αθηνών στου Ζωγράφου, στην Πολυτεχνειούπολη του ΕΜΠ, επίσης στην περιοχή του Ζωγράφου, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου θα πραγματοποιούνται συχνές περιπολίες.
Οσον αφορά τα κτίρια των ΑΕΙ στο κέντρο της Αθήνας, το σενάριο που προκρίνεται είναι να μην υπάρχουν μόνιμοι άνδρες της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς είναι εύκολο να κληθεί και να επέμβει γρήγορα η Αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση, το «πράσινο φως» που άναψε το ΣτΕ ανοίγει και επίσημα πλέον τον δρόμο για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, από το φθινόπωρο, στα προαναφερθέντα ιδρύματα.
Υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας το Συμβούλιο της Επικρατείας