Αν τόσο τα στελέχη κι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν βάζουν δημοσίως κάποιο πήχη επιτυχίας για τον αριθμό των πολιτών που θα ψηφίσουν στις κάλπες της 15ης Μαΐου, η αγωνία είναι μεγάλη στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και ιδιαίτερα για τις συγκρίσεις που θα γίνουν την επαύριο με την προσέλευση που υπήρξε (περίπου 180.000) στην ψηφοφορία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για το όνομα . Ωστόσο τονίζουν πως δεν μπορεί ουσιαστικά να συγκριθούν οι δύο διαδικασίες καθώς σε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν μόνο μέλη ενώ στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφιζαν και φίλοι του κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι στην κάλπη για την (επαν)εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν όλοι όσοι εγγραφούν ως μέλη μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας ενώ στην κάλπη για την εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής όσοι είχαν γίνει μέλη μέχρι τις 23 Μαρτίου. Τέλος, σε μία τρίτη κάλπη θα ψηφίσουν μόνο όσοι ήταν σύνεδροι στο τελευταίο συνέδριο για τις αλλαγές άρθρων του καταστατικού.
Ως μεγάλη δημοσκόπηση, τα ποιοτικά ευρήματα της οποίας θα αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για να κατανοήσει καλύτερα ποιες κοινωνικές ομάδες εκφράζει βλέπει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τη μεθαυριανή εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη της συλλογικής ηγεσίας στο κόμμα του.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ένα κόμμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κυβερνώσα Αριστερά» είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του σε 8 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς επιμένοντας ότι η διακυβέρνηση είναι στόχος, όχι όμως και αυτοσκοπός. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επαναλαμβάνει πως το κόμμα του είναι η ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης στον τόπο και διόλου τυχαία στην περιοδεία του στην Κρήτη είπε ότι το κάλεσμά του για μαζική συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής απευθύνεται στους «μη προνομιούχους» πολίτες. Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε έναν όρο που είχε υιοθετήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου εξηγώντας στην διακαναλική συνέντευξή του ότι στόχος μίας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να προστατευτεί η κοινωνία, και να μπορέσουν οι λαϊκές δυνάμεις να έχουν τις ίδιες δυνατότητες και ακόμη περισσότερη προστασία “από κάποιους οι οποίοι γεννιούνται και τα βρίσκουν όλα έτοιμα”.
Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίζει σε ποιους απευθύνεται και διαχωρίζει εν πολλοίς τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα εκλογικό κοινό τις λεγόμενες ελίτ στις οποίες απευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης. «Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε τη νέα γενιά και τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας, τα παιδιά τα οποία οι γονείς τους τα βγάζουν με δυσκολία πέρα, αλλά έχουν δυνατότητες να σπουδάσουν, δίνουν μάχες στη ζωή τους” αυτόν τον κόσμο καλούμε στις κάλπες μας την Κυριακή» είπε με νόημα. Άλλωστε και στην τελευταία αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο της καμπάνιας του κόμματος το σύνθημα είναι: “Τα κόμματα των ελίτ απέτυχαν. Ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι πολλοί”.
Ψηφοφορία για την Κ.Ε.: Η μάχη των τάσεων και οι λίστες
Σε θέση μάχης με πλήρη κινητοποίηση σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και κυρίως στην Αττική απ’ όπου εκλέγονται τα περισσότερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν τεθεί και οι τρεις μεγαλύτερες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι λεγόμενοι “προεδρικοί”, οι τάση των 53+ υπό την “Ομπρέλα” και η τάση 6+1 του Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Οι “προεδρικοί” έχοντας και τους περισσότερους υποψήφιους δίνουν τη μάχη της προσέλευσης στις κάλπες, με έμφαση σε εκείνη της εκλογής προέδρου, προσπαθώντας να κινητοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερο κόσμο σε οργανώσεις μελών, σε πόλεις και γειτονιές αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας, ωστόσο δεν παρατηρείται η ίδια κινητικότητα καθώς τα προβεβλημένα στελέχη της επικεντρώνονται στην επανεκλογή τους στην Κεντρική Επιτροπή, όπου όμως το εκλογικό σώμα είναι δεδομένο και είναι τα 61.600 μέλη μέχρι την 21η Μαρτίου. Για το λόγο αυτό, σε αντίθεση με τους “προεδρικούς” που έχουν μία “χαλαρή”, μάλλον συμβουλευτική, λίστα υποψηφίων, οι της Ομπρέλας έχουν μία “σκληρή” λίστα 45 υποψήφιων από την οποία μάλιστα λοίπουν αρκετά στελέχη της που είναι υποψήφιοι/ες. Ανάμεσα στους αποκλεισμένους από τη λίστα είναι οι Νίκος Μανιός και Άννα Χατζησοφιά.
Οι προεδρικοί, επίσης, κατηγορούν την Ομπρέλα πως διοργανώνει διαδικτυακές συζητήσεις για τη διαδικτυακή ψηφοφορία το Σαββατοκύριακο επί των αλλαγών στο καταστατικό, που αφορά λιγότερους από 5.000 συνέδρους που ψήφισαν στην κάλπη του συνεδρίου, αλλά όχι και για την παλλαϊκή ψηφοφορία της Κυριακής.
Γκρίνια, ωστόσο, επικρατεί και για τις κόντρες, μεγαλύτερες ή μικρότερες ανά Περιφερειακή Ενότητα, μεταξύ υποψηφίων των προεδρικών τάσεων, ιδίως ανάμεσα σε εκείνους που αισθάνονται απειλούμενοι από την 50- 50 ποσόστωση φύλου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Politicus, στη λίστα της Ομπρέλας περιλαμβάνονται οι:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΝΑΣΟΣ)
ΑΘΑΝΙΤΗ ΟΛΓΑ
ΒΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΒΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΒΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΚΟΓΚΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΔΡΙΤΣΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ
ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΑΝΝΕΤΑ
ΚΑΛΚΑΝΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΡΙΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΚΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ
ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΧΑΡΙΣ
ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΠΟΥΓΕΛΕΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
ΠΑΡΙΣΗ ΕΦΗ
ΡΟΔΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΡΟΥΣΙΑΚΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΑΡΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΣΒΙΓΚΟΥ ΡΑΝΙΑ
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ
ΣΤΟΥΚΟΓΕΩΡΓΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
ΣΤΟΥΜΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΟΠΑΛΙΑΝ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
ΤΣΕΚΕΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΣΙΛΙΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΥΔΡΑΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΦΑΤΟΥΡΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Από την πλευρά της, η Ομάδα 6+1 του νυν Γραμματέας της ΚΕ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, της Έφης Αχτσιόγλου, του Νάσου Ηλιόπουλου και του Αλέξη Χαρίτση επιδιώκουν μια πρώτη, αναβαθμισμένη παρουσία στη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής. Και για το λόγο αυτό έχουν συντάξει και προωθούν μία λίστα 19 υποψηφίων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ως έκπληκη το όνομα του Νίκου Μπίστη.
Στη λίστα της Ομάδας 6+1 περιλαμβάνονται οι:
ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ
ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΗΣ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ
ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟς ΝΑΣΟΣ
ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ ΜΑΡΙΟΣ
ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ
ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΠΑΝΔΗ ΣΟΦΙΑ
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΚΥΝΔΙΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Ανεξάρτητα πάντως από το ποιοί περιλαμβάνονται στις λίστες της κάθε τάσης, πολλά στελέχη διαπιστώνουν ότι τα μέλη και κυρίως αυτά που έχουν εγγραφεί από το 2019 δεν δείχνουν ότι θα “υπακούσουν” ψηφίζοντας έτσι όπως είχε παροτρύνει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου: «Χωρίς λίστες και χαρτάκια. Με βάση την παρουσία και το βιογραφικό του κάθε υποψήφιου!”
Το ποιοι θα αποτελούν τη νέα 300μελή Κεντρική Επιτροπή και ιδίως ποιοι θα καταλάβουν τις πρώτες θέσεις θεωρείται κομβικής σημασίας τόσο για το σχηματισμό της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για την οποία λόγος αποφασιστικός αναμένεται να δοθεί και στη βάση.