Σε μία άνευ προηγουμένου συμβουλή προς τους Γερμανούς πολίτες προχώρησε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Νάνσι Φάζερ. Συγκεκριμένα μέσα από συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt, τους κάλεσε να εφοδιαστούν με τρόφιμα, υγρά και άλλες βασικές προμήθειες.
«Σκεφτείτε, το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων σε σημαντικές υποδομές», είπε η υπουργός της Γερμανίας, θέλοντας να αιτιολογήσει αυτή την προτροπή της. Και συνέχισε: «Εάν το ρεύμα κοπεί για μεγάλη χρονική περίοδο ή η καθημερινή ζωή περιοριστεί με κάποιον άλλον τρόπο, τότε σαφώς είναι λογικό να έχουμε στο σπίτι μια προμήθεια έκτακτης ανάγκης».
Μάλιστα, η Φάζερ αναφέρθηκε σε μία λίστα που δημοσίευσε η Πολιτική Προστασία της Γερμανίας, η οποία παρουσιάζει ένα παράδειγμα έκτακτης προμήθειας τροφίμων
Η λίστα της Φάζερ με το προϊόντα που καλούνται να προμηθευτούν οι Γερμανοί
«Ο στόχος είναι να μπορούμε να επιβιώσουμε για 10 ημέρες χωρίς να πάμε για ψώνια», είπε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. Ένα παράδειγμα τροφίμων που, σύμφωνα με την υπουργό, θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ενός ανθρώπου για δέκα ημέρες, παρουσιάζεται στην ακόλουθη λίστα:
- Πόσιμα υγρά: 20 λίτρα
- Δημητριακά, προϊόντα δημητριακών, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι: 3,5 κιλά
- Λαχανικά, όσπρια: 4 κιλά
- Φρούτα, ξηροί καρποί: 2,5 κιλά
- Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα: 2,6 κιλά
- Ψάρια, κρέας, αυγά ή ολόκληρα αυγά σε σκόνη: 1,5 κιλό
- Λίπη, λάδια: 0,375 κιλά
Ταυτόχρονα, η υπουργός έδωσε έμφαση στη σημασία της Πολιτικής Προστασίας, στην οποία δίνει «υψηλή προτεραιότητα».
«Πρέπει να επιταχύνουμε τώρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες κρίσεις – πανδημίες, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τους κινδύνους του πολέμου», είπε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει κατάλληλος έλεγχος για να βρεθούν τα προστατευτικά μέτρα που είναι απαραίτητα. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τεχνικά ζητήματα, «αλλά και προμήθειες για τρόφιμα, φάρμακα ή ιατρικές προμήθειες», είπε.
16 τρόφιμα μακράς διαρκείας που θα καλύψουν τις ανάγκες σας σε μια πιθανή διατροφική κρίση
Τρόφιμα μακράς διαρκείας: Είναι σημαντικό να έχουμε διατροφική ανεξαρτησία
Ας έχουμε μια τέτοια λίστα κατά νου και αν ή όταν κρίνουμε αναγκαίο προχωράμε στην εφαρμογή της. Είναι σημαντικό να έχουμε διατροφική ανεξαρτησία και να γνωρίζουμε τον τρόπο. Η γνώση είναι δύναμη και η γνώση μπορεί να γίνει συνώνυμο της επιβίωσης.
Τρόφιμα μακράς διρκείας: Ποια είναι η λίστα
Ελαιόλαδο
Το λάδι το συντηρούμε καλύτερα σε δίλιτρα ή το πολύ πεντόλιτρα τενεκεδένια δοχεία, μακρυά από το φως, τη ζέστη ή το κρύο και φυσικά την υγρασία. Γενικά το λάδι διατηρείται από ένα ή το πολύ δύο έτη.
Ξύδι
Για το ξύδι δεν υπάρχει καμία ανησυχία ότι θα χαλάσει. Μένει φρέσκο για πάντα. Στοκάρουμε ικανοποιητική ποσότητα για να χρησιμοποιούμε στη μαρινάδα, σε dressings στις σαλάτες ή ακόμη και για την καθαριότητα του σπιτιού.
Αλάτι
Το αλάτι είναι χρήσιμο όχι μόνο για τη γεύση των φαγητών αλλά και για τη συντήρηση των τροφίμων (πάστωμα). Θεωρείται γενικά υπεραιωνόβιο με μοναδικό εχθρό την υγρασία. Μπορεί να μείνει στο ντουλάπι για όσο καιρό θέλουμε.
Ζάχαρη
Η ζάχαρη είναι άλλο ένα διατροφικό βαμπίρ. Αν τη φυλάξετε μέσα σε αεροστεγή δοχεία, ώστε να κρατήσετε όσο το δυνατόν την υγρασία μακρυά, θα έχετε τη γλυκιά της γεύση για πάντα. Αν όμως στο μεταξύ έχει γίνει σκληρή σαν πέτρα υπάρχει ένα τρικ για να επανέλθει. Την απλώνουμε σε έναν δίσκο και την “σφυροκοπούμε” με ένα μαχαίρι (ή άλλο αμβλύ αντικείμενο). Έτσι απλά…
Ρύζι και ζυμαρικά
Όλοι οι τύποι άσπρου ρυζιού και τα ζυμαρικά διατηρούνται εξαιρετικά μέσα στα ντουλάπια μας μέχρι 1 ή 2 έτη. Για να μην χάσουν την ποιότητα και τη διατροφική τους αξία τα κρατάμε αποθηκευμένα στην αρχική τους συσκευασία. Το καστανό ρύζι όμως είναι σχετικά ευάλωτο.
Βρώμη
Οι νιφάδες βρώμης διατηρούνται για καιρό μέσα στα τενεκεδένια δοχεία τους, όπως ακριβώς κυκλοφορούν δηλαδή στο εμπόριο.
Όσπρια
Αν επιλέξουμε να αγοράσουμε χύμα όσπρια σε μεγάλη πσοότητα, τα αποθηκεύουμε σε μεγάλα αεροστεγή δοχεία. Οι φακές από την άλλη χρειάζονται να αναπνέουν. Αν τις κλείσουμε ερμητικά θα εμφανίσουν ζωύφια και θα αλλοιωθούν. Αποθηκεύουμε γι’ αυτό σε βαμβακερή ή λινή θήκη.
Γάλα εβαπορέ
Ιδιαίτερα χρήσιμο σε οικογένειες με παιδιά, το γάλα επομένως δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα. Το συμπυκνωμένο γάλα αποστειρώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και έχει διάρκεια ζωής αρκετούς μήνες, μέχρι 1 χρόνο, χωρίς να χρειάζεται αποθήκευση σε ψυγείο.
Μαγιά
Η μαγιά είναι απαραίτητη, ωστόσο η νωπή μαγιά δεν κρατάει πολύ. Μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη από 3 έως 6 μήνες. Από την άλλη η ξερή μαγιά στα φακελάκια, η οποία ξηραίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και συσκευάζεται σε κενό αέρος έχει το πλεονέκτημα να διατηρείται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έως 2 χρόνια.
Μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά, αν και δεν χαλάνε γρήγορα, έχουν την ημερομηνία λήξης τους. Ωστόσο τα ολόκληρα μπαχαρικά θα διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι 5 έτη περίπου. Τη φρεσκάδα των μπαχαρικών την καταλαβαίνει κανείς από το χρώμα και το άρωμα. Επιστρατεύουμε γι’ αυτό τις αισθήσεις μας. Αν το χρώμα δεν είναι ζωντανό και ομοιόμορφο ή αν το άρωμά τους δεν διακρίνεται εύκολα, τότε είναι ο καιρός να τα αντικαταστήσουμε.
Σάλτσες και πελτές ντομάτας
Η σάλτσα ντομάτας αποτελεί τη βάση σε πολλές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Υπάρχουν έτοιμες στο σούπερ μάρκετ αλλά μπορούμε το καλοκαίρι, που είναι η εποχή της ντομάτας, να φτιάξουμε τα δικά μας σπιτικά βαζάκια. Διατηρούνται για 1 χρόνο ή και λίγο παραπάνω μέσα σε αποστειρωμένα και αεροστεγώς κλεισμένα γυάλινα βάζα.
Σάλτσα σόγιας
Η σάλτσα σόγιας δεν υπήρχε φυσικά στο ντουλάπι της γιαγιάς μας. Εμείς όμως θα τη συμπεριλάβουμε. Γιατί αυτή η παραδοσιακή σάλτσα της ασιατικής κουζίνας, που αποτελείται κυρίως από σόγια και σιτάρι, είναι σχεδόν αθάνατη. Ακόμη και η ανοικτή συσκευασία μπορεί να κρατήσει έως 3 χρόνια μέσα στο ψυγείο και φυσικά η κλειστή συσκευασία της πολύ περισσότερο. Μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι, να καταναλωθεί ως ντιπ ή να δώσει χρώμα και spicy γεύση στις δημιουργίες μας. Είναι μάλιστα και πολύ θρεπτική. Εκτός από καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, η σόγια σος είναι εξίσου καλή πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και σεληνίου.
Διάφορα λαχανικά σε μορφή τουρσί
Μπορούμε να συντηρήσουμε άγουρες ντομάτες, άσπρα λάχανα, κουνουπίδι, καρότα, αγγουράκια, πιπεριές με ξύδι και αλάτι σε βαζάκια αεροστεγώς κλεισμένα για πολύ καιρό. Υπάρχουν και έτοιμα βάζα στην αγορά.
Κονσέρβες φρούτων, λαχανικών και κρέατος
Σημαντικό είναι οι κονσέρβες να μην έχουν τσαλακώματα, χτυπήματα ή ανοίγματα και να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος, μακριά από το ηλιακό φως. Κάνουμε έναν έλεγχο στην ετικέτα της συσκευασίας και αγοράζουμε εκείνες με τα λιγότερα συντηρητικά αλλά και με την πιο μακρινή ημερομηνία λήξης. Γενικά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής ακριβώς λόγω της κονσερβοποίησης. Φροντίζουμε όμως να ανανεώνουμε το απόθεμα συνεχώς.
Μέλι
Το μέλι διαρκεί επ’ αόριστον εφόσον είναι μέσα σε γυάλινα βάζα καλά σφραγισμένα. Μπορεί να κρυσταλλώσει αλλά παραμένει ασφαλές για κατανάλωση και είναι το ίδιο νόστιμο. Για το μέλι που έχει ζαχαρώσει θυμάμαι ότι η γιαγιά μου βύθιζε το γυάλινο δοχείο με ανοικτό το καπάκι μέσα σε ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό και ανακάτευε με το κουτάλι για να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.
Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού
Η γενναία ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν όλα αυτά τα προϊόντα λειτουργεί ως συντηρητικό. Έτσι η διάρκεια ζωής τους φτάνει μέχρι τα 2 χρόνια, έχοντας φροντίσει όμως να αποθηκευτούν σε χώρο με τις κατάλληλες συνθήκες. Γενικά η σταθερή θερμοκρασία στο ντουλάπι θα τα διατηρήσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ποιά είναι τα σημάδια ότι το προϊόν έχει χαλάσει; Θα έχει πιο σκούρο χρώμα, στιφή γεύση και ένα υγρό θα φαίνεται πάνω στο βάζο. Μετά το άνοιγμα μπαίνουν στο ψυγείο.
Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό κι έτσι δεν αλλοιώνονται εύκολα. Σε κλειστή συσκευασία κρατάνε μέχρι 6 μήνες. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας φρούτα ακόμη και όταν δεν είναι η εποχή τους.
Παστέλι
Το παστέλι είναι ένα τονωτικό γλύκισμα από μέλι και σουσάμι με μεγάλη διάρκεια ζωής επίσης. Πολύτιμο διατροφικά καθώς περιέχει βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Αν ανήκει στις γευστικές προτιμήσεις μας το συμπεριλαμβάνουμε στη λίστα τροφίμων.
Η Ε.E σε τέλεια καταιγίδα: Το ευρώ πέφτει, το ρούβλι ανεβαίνει και η Μόσχα κλείνει τη στρόφιγγα