Συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο, με σειρά δεσμεύσεων, που θα αποτελούν και το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά και εξίσου επεξεργασμένες ιδέες για τα πρόσωπα προτίθεται να προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης στα κόμματα, κατά την περίπτωση που στις επόμενες (ή και μεθεπόμενες) εκλογές δεν προκύψει αυτοδυναμία και το ΠΑΣΟΚ λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η θέση της Χ. Τρικούπη σε περίπτωση που αναζητηθούν κυβερνητικές συνεργασίες, ιδίως μετά από εκλογές απλής αναλογικής, είναι ότι θα απευθύνει πρόταση για κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής και με ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο. Και βεβαίως, όπως ξεκαθάρισε πρόσφατα ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση του πρωθυπουργού, με σκεπτικό ότι αρχηγοί που έχουν δοκιμαστεί σε αυτό το πόστο και έχουν αποδοκιμαστεί, δεν μπορεί να έχουν την επιδίωξη να επιστρέψουν με τη δική του συμβολή. Υπό αυτή την έννοια το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, πέραν των δύο αυτών αρχηγών – και ανάλογα με ποιο κόμμα μπορεί να γίνει η συνεργασία βέβαια – για να ηγηθεί ενός κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας.
Απαντώντας στις επικρίσεις ότι αυτή η θέση οδηγεί σε εξωπολιτικά πρόσωπα, με κίνδυνο θεσμικής «παραποίησης», από τη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ειδικά εάν μπορεί να βρεθεί μία λύση κάποιου κοινοβουλευτικού παράγοντα, ο οποίος θα μπορεί να σηκώσει το βάρος. Αλλά, σημειώνουν επίσης, αυτό θα εξεταστεί εκείνη την ώρα, ανάλογα και με το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο. Αρνούνται πάντως κατηγορηματικά ότι μία καθαρή, προγραμματική πολιτική συμφωνία συνιστά ή υποκρύπτει οποιαδήποτε «εκτροπή», όπως υπαινίσσονται ορισμένοι.
Ως προς το ζήτημα της «ισορροπίας» στους ρόλους των προσώπων ανάμεσα στους εταίρους μίας κυβερνητικής συνεργασίας, από τη Χ. Τρικούπη σημειώνεται ότι πέραν της οποιασδήποτε ρύθμισης για το ποιοι θα αναλάβουν τα κρίσιμα κυβερνητικά πόστα, το «μεγάλο κόμμα» του συνασπισμού θα έχει την πρωτοβουλία να υποδείξει τον πρωθυπουργό, ενώ το ΠΑΣΟΚ ως δεύτερος και καθοριστικός (αν όχι μοναδικός) εταίρος θα έχει την ευθύνη να προτείνει τον πρόεδρο της Βουλής. Κάπως έτσι μπορεί αν επιτευχθεί και θεσμική εξισορρόπηση στη λειτουργία μίας τέτοιας κυβέρνησης συνεργασίας, σημειώνουν.
ΣΥΡΙΖΑ: Το μόνο πολύ μεγάλο καλό που έκανε ο κ. Στάσσης είναι στην τσέπη του
Κινητικότητα στη ΝΔ: Επαφές με βουλευτές ξεκίνησε ο Κώστας Μπακογιάννης