Nα κλείσει τα «παραθυράκια» που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν διάφορες εταιρείες για να παρακάμψουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να συνεχίσουν να προμηθεύονται απρόσκοπτα το ρωσικό αέριο και παράλληλα να αποτρέψει τις όποιες «διαρροές» προς το ρούβλι, επιχειρεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Δηλώνει πως «αν οι ρωσικές αρχές αποφασίσουν να διακόψουν το φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες σέβονται τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, τότε θεωρούμε ότι αυτό είναι από πλευράς Ρωσίας και ειδικότερα από πλευράς Gazprom, μία «ρήξη συμβολαίου» – κάτι το οποίο είναι συμβολικό και αντιπροσωπεύει την απόπειρα της Ρωσίας να εκβιάσει την ΕΕ και αυτό είναι απαράδεκτο». Τόνισε πως το 97% των συμβολαίων για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ ή σε δολάρια.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι αν η πληρωμή γίνει σε ρούβλια, τότε αυτό θεωρείται παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Μόσχας και προειδοποίησε ότι η διασφάλιση της εφαρμογής (σεβασμού) των κυρώσεων είναι ευθύνη των κρατών-μελών. «Αν υπάρχει έλλειψη συμμόρφωσης με τις κυρώσεις, υπάρχουν διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι τα κράτη-μέλη σέβονται τις κυρώσεις. Αλλά δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», σημείωσε.
Επιπλέον εξήγησε ότι οι ρωσικές αρχές δεν είπαν ξεκάθαρα ότι αν μία εταιρεία θέλει να συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο, πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια. Αντ’ αυτού οι ρωσικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή ένα «εκλεπτυσμένο σύστημα», με το οποίο θεωρείται ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πληρώσει όταν το ποσό έχει μετατραπεί σε ρούβλια.
Ακόμα είπε ότι αν ένα συμβόλαιο προβλέπει ότι η πληρωμή πρέπει να γίνει σε ευρώ ή σε δολάρια, η υποχρέωση της εταιρείας τελειώνει μόλις η πληρωμή γίνει σε ευρώ ή σε δολάρια.
Πάντως, ο εκπρόσωπος για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι, είπε ότι η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το αν και ποιες εταιρείες έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις.
Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ε.Ε. επισήμανε ότι «υπάρχει συναίνεση μεταξύ όλων των κρατών-μελών» και «κανείς δεν θα πληρώσει απευθείας τη Ρωσία με ρούβλια».
Στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου. Ένας εξ αυτών διευκρίνισε ότι «αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ’ αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει» σε ρούβλια.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Κομισιόν δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank.
Ο αξιωματούχος δήλωσε πως και μόνο το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας, όμως η Ε.Ε. δεν έχει ένδειξη πως κάποια εταιρεία φυσικού αερίου της ΕΕ έχει κάνει κάτι τέτοιο.
Ωστόσο δύο πηγές είπαν σήμερα στο Reuters ότι λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αν και μεγάλοι πελάτες της δεν το έχουν κάνει ακόμη.
Σήμερα μέσω της εφημερίδας Financial Times έγινε γνωστό ότι ο αυστριακός όμιλος ενέργειας OMV ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το ίδιο θα κάνει και η Ουγγαρία. Χθες, Τετάρτη το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε ότι και η ιταλική ENI ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλι στην Gazprombank, ώστε να συμμορφωθεί με τις ρωσικές απαιτήσεις για πληρωμή του φυσικού αερίου στο εθνικό νόμισμα.
Ωστόσο αυτές οι ρυθμίσεις που οδηγούν τεχνηέντως σε παράκαμψη των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, προκάλεσαν την οργή της Βαρσοβίας. «Αυτό που λείπει σήμερα είναι πλήρεις κυρώσεις στο αέριο, οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα με την Gazprom. Αναμένουμε αυτές τις κυρώσεις», είπε η Πολωνή υπουργός Κλίματος, Άνα Μόσκβα στο πολωνικό δίκτυο Polsat News.
“Παγώνουν” τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετά το μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο
ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτούμε να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για χιλιάδες διακοπές παροχής ρεύματος
Η Ούρσουλα μαθαίνει γρήγορα… πάνω στις πλάτες εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών