Ηχηρό καμπανάκι για το ελληνικό Δημόσιο χτύπησε η επί της ουσίας αποτυχημένη προσπάθεια του να δανειστεί με 7ετές ομόλογο.
Η χθεσινή επανέκδοση 7ετούς ομολόγου συγκέντρωσε λιγότερα κεφάλαια από τα προσδοκώμενα ήτοι μόλις 1,5 δισ. ευρώ και με σχετικά υψηλό επιτόκιο, που διαμορφώθηκε στο 2,51%.
Το ανησυχητικό είναι ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο απέρριψε προσφορές από επενδυτές οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν ελληνικά 7ετή ομόλογα αλλά με ακόμα υψηλότερο επιτόκιο. Συνολικά η προσφορά έφτασε τα 4,8 δισ. ευρώ.
Το ελληνικό Δημόσιο αποδέχθηκε μόνο το 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που είναι χαμηλότερο από το συνηθισμένο των 2-2,5 δισ. ευρώ που αντλούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο απέρριψε τις προσφορές με επιτόκιο πάνω από 2,51% σημαίνει ότι το θεωρεί ακριβό και δεν άντλησε τα ποσά προφανώς με την ελπίδα ότι στο μέλλον το επιτόκιο θα υποχωρήσει. Στην πραγματικότητα, όμως, το αντίθετο είναι πολύ πιθανότερο, καθώς η κρίση οδηγεί όλα τα επιτόκια υψηλότερα.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικου Δημοσίου, που συνολικά έχει προϋπολογιστεί σε 12 δισ ευρώ για φέτος, ενώ μέχρι τώρα έχουν αντληθεί 4,5 δισ. ευρώ.
Επίσης ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή ήρθε μόλις λίγα 24ωρα μετά την αναβάθμιση που έγινε την Μεγάλη Εβδομάδα από την εταιρεία αξιολόγησης S&P Global Ratings (πρώην Standard & Poor’s) η οποία χαιρετίστηκε από μέλη της κυβέρνησης ως θετική εξέλιξη και ως προάγγελος της αναβάθμισης των ελληνικών ομολόγων στην λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα, από την κατηγορία «σκουπίδια» που βρίσκονται σήμερα.
Οι εξελίξεις αυτές δυσκολεύουν και το δανεισμό των τραπεζών, οι οποίες μέσα στα επόμενα χρόνια πρέπει να αντλήσουν περί τα 12 δισ. ευρώ με δανεισμό μέσω ομολόγων, για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε εποπτικά κεφάλαια.
Ο Πούτιν διχάζει την ΕΕ και αυξάνει σε επίπεδα ρεκόρ τις εξαγωγές πετρελαίου
Ελλάδα-Βουλγαρία ψάχνουν για ρούβλια: Εχει ο καιρός γυρίσματα…