του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ
Για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά το συνέδριο και λίγο πριν τις εσωκομματικές εκλογές του Μαΐου μιλάει στο Politicus ο Χρήστος Σπίρτζης. Προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ σημειώνει με έμφαση πως όσοι έζησαν τη μετάλλαξη του προοδευτικό σοσιαλιστικού κόμματος πριν από κάποια χρόνια δεν θ’ αφήσουν να συμβεί το ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίζεται ικανοποιημένος από το πολιτικό αποτέλεσμα του συνεδρίου και τονίζει πως η συγκολλητική ουσία όλων των προοδευτικών αποχρώσεων στο κόμμα παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας. Ως τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη επιτίθεται στην κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων αλλά και για τη φυσιογνωμία του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη.
Ποιά αίσθηση σας άφησε το συνέδριο που τελείωσε πριν λίγες μέρες;
«Ένα ζωντανό, ελπιδοφόρο, οραματικό συνέδριο. Ένα πραγματικό συνέδριο της Αριστεράς και της Προοδευτικής παράταξης, μετά από πολλά χρόνια. Ένα συνέδριο με πραγματικές τομές, που αναβαθμίζουν το θεσμό του κόμματος, που θέτουν το «μέλος» συμμέτοχο στις αποφάσεις και στην διαμόρφωση των πολιτικών μας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ένα συνέδριο που έδωσε πολιτικές θέσεις και λύσεις στις αδιέξοδες πολιτικές της ΝΔ. Ένα συνέδριο που έθεσε τις βάσεις της συγκρότησης μιας μεγάλης και ευρείας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που θα οδηγήσει τη χώρα σε προοδευτική διακυβέρνηση».
Από πολλές ομιλίες αλλά και κυρίως απ’ αυτήν του Αλέξη Τσίπρα, αυτό που προτάθηκε ήταν να φύγει η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες και να διεκδικήσει με επιτυχία την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ;
«Η υλοποίηση των αποφάσεων μας. Η συμμετοχή της κοινωνίας στον πολιτικό μας φορέα. Η συγκρότηση δικτύων και πλειοψηφικών προοδευτικών συμμαχιών σε κάθε κοινωνική και κινηματική έκφραση. Η πληροφόρηση των θέσεων και των προτάσεων μας, σε κάθε πολίτη, στον αντίποδα της αντικοινωνικής και ανάλγητης πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η επαναφορά της πολιτικής στην κοινωνία. Η ανάδειξη της αποτυχίας του σχεδίου της δεξιάς για ιδεολογική και πολιτική κυριαρχία. Η συνέχιση των αγώνων του προοδευτικού κόσμου για κοινωνική δικαιοσύνη, κράτος δικαίου, κοινωνικό κράτος, δημοκρατία. Η εξειδίκευση σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε επαγγελματικό πεδίο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Οι συνθήκες για να διεκδικήσουμε με επιτυχία την διακυβέρνηση της χώρας, υπάρχουν ήδη. Σήμερα πρέπει να δημιουργήσουμε δομές και όρους για μια επιτυχή προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Η απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό είναι η ενεργή συμμετοχή και στήριξη της κοινωνίας, στις πολιτικές και τις μεγάλες πολιτικές τομές».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το περιβάλλον στο συνέδριο σας τοξικό και λαϊκίστικο. Αφορμή στάθηκαν κάποια καρφιά που ακούστηκαν μεταξύ στελεχών σας, αλλά και όσα έγιναν στο τέλος του συνεδρίου. Τι θα ανταπαντούσατε στον πρωθυπουργό;
«Όταν θα φτάσει η ΝΔ σε σημείο να διεξάγει ένα δημοκρατικό συνέδριο, με εκλεγμένους συνέδρους, όταν μπορέσει να εκλέγει το σύνολο της ηγεσίας της από τη βάση, όταν επιτρέψει στα μέλη της να αποφασίζουν για τις θέσεις του κόμματος της, όταν θεσπίσει να γίνονται δημοψηφίσματα από τα μέλη της, όταν δηλαδή πάψει να είναι ένα κόμμα συνομοσπονδία φεουδαρχών και πριγκιπάτων, τότε ίσως να μπορέσει να κατανοήσει ο κ. Μητσοτάκης την δύναμη της διαφωνίας και της δημοκρατίας στο εσωτερικό ενός πολιτικού φορέα. Μέχρι τότε κρατάμε το τοξικό και λαικίστικο περιβάλλον στις προπαγανδιστικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη, στην υγεία, στην παιδεία, στην ακρίβεια, στις πολιτικές κοινωνικής ανισότητας, στην αδιαφάνεια, στις συνεχείς εθνικές ήττες».
Θεωρείστε από τα κεντρικά στελέχη που ανήκουν στην τάση των Προεδρικών. Τελικά είναι τόσο δύσκολη η συμπόρευση με τα στελέχη της Ομπρέλας; Πώς ακούτε τη βασική κριτική τους για τον κίνδυνο «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ;
«Σε ένα πολιτικό φορέα που το κείμενο πολιτικής απόφασης εγκρίνεται ομόφωνα από χιλιάδες συνέδρους, είναι λογικό να τίθεται το ερώτημα αν η συμπόρευση είναι δύσκολη; Ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, λειτούργησε ως η συγκολλητική ουσία, όλων των αποχρώσεων της προοδευτικής παράταξης. Στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία συναντηθήκαμε άνθρωποι από όλο το εύρος του προοδευτικού κόσμου. Αυτή είναι και η δύναμη μας και η βαθιά γνώση τόσο των θετικών κάθε πολιτικού φορέα που συμμετείχαμε, όσο και των αρνητικών».
Άρα δεν φοβάστε πως μπορεί να εξελιχθείτε σε μια κακή εκδοχή του ΠΑΣΟΚ;
«Όσοι προερχόμαστε από το ΠαΣοΚ γνωρίζουμε και τα θετικά του αλλά και τις θεσμικές ελλείψεις, που το οδήγησαν στην απώλεια της πολιτικής του φυσιογνωμίας και σε απόλυτη αναντιστοιχία της ηγετικής του ομάδας, με τις κοινωνικές δυνάμεις που το στήριζαν. Έχουμε ζήσει την απογοήτευση της μετάλλαξης ενός προοδευτικού σοσιαλιστικού πολιτικού φορέα, στις μυλόπετρες της διαχείρισης και είμαστε οι πρώτοι που δεν θέλουμε να το ξαναζήσουμε και δεν θα αφήσουμε να συμβεί. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος της απόλυτης στήριξης των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσφατο συνέδριο, που ψηφίστηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία. Όταν οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από τα μέλη, όταν το σύνολο της ηγεσίας ενός κόμματος εκλέγεται από τα μέλη, τότε τα πολιτικά ρεύματα που εμπεριέχονται σε κάθε κόμμα δεν μπορούν να μετεξελιχθούν σε μηχανισμούς διανομής κυβερνητικής ή κομματικής εξουσίας. Όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται από διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, τότε τα πολιτικά ρεύματα υπάρχουν για να εκφράσουν πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις. Δεν μπορούν να μετεξελιχθούν σε ολιγομελείς κλειστές ομάδες φραξιονισμού και σκοπιμότητας. Οι διαδικασίες άμεσης εκλογής και απόφασης από το σύνολο των μελών μας αποτελούν την θεσμική θωράκιση της πολιτικής φυσιογνωμίας μας και της συμμετοχής των κοινωνικών δυνάμεων που εντάσσονται σε αυτό. Βρίσκονται στον αντίποδα των κομμάτων που ολιγομελείς ηγετικές ομάδες μπορούν να λειτουργήσουν σε πλήρη αναντιστοιχία με την βάση του κόμματος. Μεταφέρουν το κέντρο βάρους ενός κόμματος από τους συσχετισμούς, στην πολιτική άποψη και τη σχέση του με την κοινωνία. Έχοντας θωρακίσει θεσμικά το κόμμα μας δεν μπορεί κανένας να κινείται με τον φόβο της αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του και την μετατροπή του σε κλειστή λέσχη προβληματισμού ή σε μουσείο δογματικών θεωρήσεων. Η αριστοκρατική αντίληψη ότι κάποιοι μπορούν να αποφασίσουν καλύτερα, από τους ανθρώπους που εκπροσωπούν έλαβε τέλος για τον πολιτικό μας φορέα και εκτιμώ ότι θα επηρεάσει καταλυτικά το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας μας.
Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής και των υπόλοιπων καταστατικών αλλαγών που εκκρεμούν, στις 15 Μαίου, την συμμετοχή όποιου προοδευτικού πολίτη ενταχθεί στον αγώνα για να φύγει ο κ. Μητσοτάκης και οι πολιτικές του από τη χώρα μας, ξεκινά μια άλλη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και για τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Μια μέρα που αφήνει πίσω τις διαιρέσεις πολιτικής καταγωγής, τους φόβους για αλλοίωση της πολιτικής μας φυσιογνωμίας, τις σκοπιμότητες κλειστών διαδικασιών και αποκλεισμών».
Έχετε ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με τα θέματα παρακολούθησης δημοσιογράφων από την ΕΥΠ. Στην τελευταία περίπτωση είχαμε παρέμβαση της δικαιοσύνης, στην περίπτωση Μαλιχούδη που αποκαλύφθηκε πριν λίγους μήνες όχι. Τελικά, με τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε εδώ;
«Ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, υπήρξε ο νόμος του Επιτελικού Κράτους. Ένας νόμος που συγκέντρωσε στον Πρωθυπουργό και το γραφείο του, αρμοδιότητες και φορείς, κρίσιμους για την Δημοκρατία στη χώρα μας, όπως η ΕΥΠ, το ΑΠΕ, την ΕΡΤ, την Εφημερίδα της Κυβέρνησης και πλήθος αρμοδιοτήτων αποφασιστικού χαρακτήρα από τα Υπουργεία. Ένας νόμος που εντασσόταν στο ακροδεξιό σχέδιο της ΝΔ για πολιτική και ιδεολογική κυριαρχία της δεξιάς. Αυτή η πολιτική κατεύθυνση της συγκέντρωσης εξουσιών σε έναν άνθρωπο, τον κ. Μητσοτάκη, εκτός από την εγνωσμένη πλέον διαχειριστική αποτυχία σε όλους τους τομείς, έχει θέσει σοβαρά ζητήματα για την Δημοκρατία στη χώρα μας. Ζητήματα που είχαν να απασχολήσουν την ελληνική κοινωνία πολλές δεκαετίες. Οι αποκαλύψεις της ΕΦΣΥΝ, πριν λίγους μήνες για παρακολουθήσεις πολιτών, δημοσιογράφων, δικηγόρων, υπηρεσιακών και στη συνέχεια για εκκαθαρίσεις στελεχών της ΕΥΠ επανάφεραν στη μνήμη μας μαύρες σελίδες της πολιτικής ιστορίας της χώρας μας, άρρηκτα συνδεδεμένες με την συντηρητική παράταξη.
Προφανώς ούτε η ΕΦΣΥΝ έλαβε κάποια απάντηση για τις αποκαλύψεις της, ούτε ο κ. Μητσοτάκης ή κάποιος Υπουργός του, απάντησε στις διαδικασίες Κοινοβουλευτικού ελέγχου, προσβάλοντας ακόμη και το Κοινοβούλιο.
Σε συνέχεια της ίδιας λειτουργίας νέες αποκαλύψεις για παρακολούθηση δημοσιογράφου, είδαν το φως της δημοσιότητας. Η αλλαγή του Νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, με την θεσμοθέτηση της απόκρυψης των παρακολουθήσεων από την αρμόδια αρχή δείχνει τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης και των ευθυνών του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ως άμεσου πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ. Η σιωπή του αποδεικνύει ότι στη χώρα μας οι ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών όχι μόνο δεν είναι σεβαστά αλλά βρίσκονται στην κρίση των στελεχών του Επιτελικού κράτους Μητσοτάκη. Αποδεικνύει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, επέστρεψε στη λειτουργία της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αποδεικνύει ότι σε εποχές κρίσιμες για τα εθνικά μας ζητήματα, η ΕΥΠ ασχολείται με παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, για να ελέγξει κάθε δημοσιογραφική έρευνα, κάθε μέσο ενημέρωσης, κάθε πιθανή αποκάλυψη για την πολιτική και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Αποδεικνύει ότι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη δεν σέβεται ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε την Δημοκρατία. Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης είναι ένα ελπιδοφόρο νέο. Η μόνη ελπίδα για την Δημοκρατία στη χώρα μας είναι η άμεση απομάκρυνση τους και η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Στο δίλλημα Αλέξης Τσίπρας ή Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα απαντήσει σύντομα ο Ελληνικός λαός, περιλαμβάνονται τα διλλήματα ΕΥΠ ή ΚΥΠ, Δικαιώματα ή Παρακολουθήσεις, Δημοκρατία ή επιτελικό κράτος προπαγάνδας και ελέγχου».