Το ερώτημα «τι κάνει μια επένδυση ώριμη», ανέλυσε ο Απόστολος Ταμβακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EOS Capital Partners, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα κεφάλαια του ομώνυμου επενδυτικού fund Eos Hellenic Renaissance, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε μπαράζ εξαγορών και συμμετοχών σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο πρώην τραπεζίτης που έγινε επενδυτής, αφού διατέλεσε κορυφαίο στέλεχος του ομίλου Λάτση, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επανέλαβε την αγαπημένη φράση του ότι «από τις συνέργειες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα βγει η καινούργια ΔΕΛΤΑ ή η καινούργια Chipita», παρουσιάζοντας τη μεθοδολογία που ακολουθεί.
Το εγκώμιο του επενδυτή έπλεξαν δύο επιχειρηματίες στους οποίους «πόνταρε» πρόσφατα η EOS Capital, o Γιώργος Πάτσης, επικεφαλής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Umbrella Security Ιndustries και ο Περικλής Αργυρός, της Αρχειοθήκη Α.Ε., εταιρεία ψηφιοποίησης που συνεργάζεται με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Ο Απόστολος είναι τακτοποιητής σκέψης και διευθυντής υλοποίησης σχεδίου», είπε ο ιδρυτής της Αρχειοθήκης, ενώ πρόσθεσε ότι «από τότε που μπήκε στην εταιρεία μας η ΕΟS, γίναμε πιο σέξι, μας προσεγγίζουν πιο ποιοτικά στελέχη».
Ο Ταμβακάκης είπε ότι η επένδυση από ένα ιδιωτικό κεφάλαιο σε μια εταιρεία έχει στόχο να διπλασιάσει σε δύο χρόνια τον τζίρο της και να τριπλασιάσει τα κέρδη προ φόρων-τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), φέρνοντας το παράδειγμα της κρητικής εταιρείας αθλητικών ρούχων Cosmos Sports, στην οποία επένδυσε και αποεπένδυσε σε πολύ σύντομο διάστημα, αφού την εξαγόρασε η βρετανική JD Sports. Στα τρία χρόνια που λειτουργεί το Fund, έχει εξετάσει, όπως είπε, 3.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχοντας καταλήξει σε 500, από τις οποίες είδε από κοντά 380, ενδιαφέρον για πιθανές επενδύσεις παρουσίασαν περίπου το 20%, ενώ ο χρόνος «επώασης» για μια στρατηγική συνεργασία – εξαγορά είναι περίπου 18 μήνες. Ο χρόνος ως την αποεπένδυση είναι κατά μέσο όρο 6-7 χρόνια, ενώ το ιδιωτικό κεφάλαιο έχει πλάνο αποχώρησης – exit strategy – πριν εισέλθει ως επενδυτής.
Ο Ταμβακάκης, ο οποίος έχει επενδύσει σε εταιρείες τροφίμων όπως ο Φρεσκούλης και οι Ελληνικοί Χυμοί, προέβλεψε ότι «τα τρόφιμα θα υποφέρουν όχι μόνο φέτος αλλά και το 2023» – εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Αντίθετα, οι δυο επιχειρηματίες δήλωσαν ότι δεν τους επηρεάζει αρνητικά ο πόλεμος και η τρέχουσα κρίση. «Για μας το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν σαν μας χρώσταγε ο Θεός λεφτά», είπε κατενθουσιασμένος ο CEO της Αρχειοθήκης, λέγοντας ότι όταν ίδρυσε την εταιρεία, δεν είχε ξεκινήσει η ψηφιοποίηση του κράτους και ότι το 1 δισ. που προβλέπει το Ταμείο για ψηφιοποίηση είναι «ευλογία», αφού είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους στην Ελλάδα.
Την κρίση ως ευκαιρία για τις εταιρείες κυβερνοασφάλειας βλέπει η Umbrella, λέγοντας ότι «όταν ο κόσμος φοβάται και νιώθει ανασφάλεια, είμαστε πάνω-πάνω στις ανάγκες των πελατών», φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας σε ουκρανικές υποδομές.