Αξιοσημείωτη απόκλιση σε σχέση με κατοίκους άλλων πέντε χωρών της Ε.Ε. παρουσιάζουν οι απαντήσεις που έδωσαν Έλληνες σε δημοσκόπηση της Euroskopia (μιας ομάδας έξι ευρωπαϊκών εταιρειών δημοσκοπήσεων) για λογαριασμό του POLITICO, σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η δημοσκόπηση έγινε το διάστημα 8-11 Μαρτίου, σε Ισπανία (εταιρεία Sigma Dos), Ιταλία (SWG), Γαλλία (Opinionway), Γερμανία (Insa), Ολλανδία (I&O Research) και Ελλάδα (Prorata), σε δείγμα 1.000 ατόμων ανά χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό λοιπόν ότι σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους ερωτηθέντες, οι συμμετέχοντες απ’΄την Ελλάδα είναι αυτοί που σε μεγαλύτερο βαθμό δηλώνουν κατανόηση για την εισβολή, παρότι τη θεωρούν απαράδεκτη. Παράλληλα, οι Έλληνες ερωτηθέντες είναι αυτοί που σε μικρότερο ποσοστό συγκριτικά με τους άλλους θεωρούν απαράδεκτη την εισβολή. Επιπλέον, οι Έλληνες σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι αυτοί που διαφωνούν με την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
Ειδικότερα «απαράδεκτη» χαρακτηρίζει τη ρωσική επίθεση το 60% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, το 71% στην Ιταλία, το 78% στη Γαλλία, το 82% στη Γερμανία, το 86% στην Ισπανία και το 88% στην Ολλανδία.
«Απαράδεκτη» αλλά «κατανοητή» απάντησε το 34% των συμμετεχόντων στην Ελλάδα, το 19% στην Ιταλία, το 13% στη Γαλλία, το 11% στη Γερμανία, το 10% στην Ισπανία και το 9% στην Ολλανδία.
Όσον δε αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας η δημοσκόπηση καταγράφει ισχυρή υποστήριξη υπέρ της ένταξης της χώρας αλλά σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει δεκτή ως μέλος της Ε.Ε.;» οι απαντήσεις στις έξι χώρες έχουν ως εξής:
- Ισπανία: Το 53% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην Ε.Ε., το 23% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 13% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 11% λέει όχι.
- Γερμανία: Το 22% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην Ε.Ε., το 41% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 13% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 24% λέει όχι.
- Ελλάδα: Το 21% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην Ε.Ε., το 33% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 7% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 39% λέει όχι.
- Γαλλία: Το 25% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην Ε.Ε., το 24% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 24% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 27% λέει όχι.
- Ολλανδία: Το 12% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην Ε.Ε., το 34% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 25% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 29% λέει όχι.
- Ιταλία: Το 19% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην Ε.Ε., το 26% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 27% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 28% λέει όχι.
Ενδιαφέρον πάντως έχει και η σημαντική απόκλιση στις απαντήσεις για το αν η Ε.Ε. πρέπει να δημιουργήσει τον δικό της στρατό. Το 63% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα είναι υπέρ, ακολοθούμενο από τους Γάλλους και Ισπανούς ερωτηθέντες με 51%, ενώ στη Γερμανία συμφωνεί το 36% των ερωτηθέντων, στην Ιταλία το 35% και στην Ολλανδία μόλις 27%.
Τέλος, στο ερώτημα αν φοβούνται πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εγκυμονεί κινδύνους και για τη χώρα τους, περισσότερη ανησυχία εκφράζουν οι Γάλλοι ερωτηθέντες (14% απάντησε πάρα πολύ). Ακολουθούν οι Έλληνες (13% πάρα πολύ), οι Γερμανοί (12% πάρα πολύ), οι Ισπανοί (11% πάρα πολύ), οι Ιταλοί ερωτηθέντες (9% πάρα πολύ) και τελευταίοι οι Ολλανδοί (8% πάρα πολύ).