Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος φαίνεται να βιώνει τον έκτο σοβαρό αποχρωματισμό του, σύμφωνα με ειδικούς του τομέα, ενώ επίσημες διερευνητικές πτήσεις προσπαθούν να προσδιορίσουν το ακριβές μέγεθος και τη σοβαρότητα του φαινομένου.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο, με έκταση 2.300 χλμ. κατά μήκος της ακτογραμμής στο βορειοανατολικό τμήμα της Αυστραλίας.
Το φαινόμενο του αποχρωματισμού ή της λεύκανσης των κοραλλιογενών υφάλων είναι στην ουσία μία διαδικασία καταστροφής του οικοσυστήματος του υφάλου και απονέκρωσης των κοραλιών του, με αποτέλεσμα την αδυναμία του να φιλοξενήσει πλέον χιλιάδες είδη ψαριών, αλλά και ζωής. Ο αποχρωματισμός οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι πέντε προηγούμενοι αποχρωματισμοί τεράστιας κλίμακας στον Μεγάλο Ύφαλο της Αυστραλίας έγιναν το 1998, το 2002, το 2016, το 2017, με τον τελευταίο να συμβαίνει 2020.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι θερμοκρασίες των υδάτων αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ για την εποχή αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα, η αύξηση εκτιμάται μεταξύ 1 και 2 °C σε εκτεταμένες περιοχές του Υφάλου.
Πέρυσι, μετά το πέμπτο φαινόμενο εκτεταμένης λεύκανσης του Υφάλου, οι επιστημονικοί σύμβουλοι του ΟΗΕ συνέστησαν στην ειδική επιτροπή προστασίας του να τον εντάξει στη λίστα με παγκόσμια οικοσυστήματα που βρίσκονται σε «καθεστώς κινδύνου», εξαιτίας της εκτεινόμενης λεύκανσης και των ανεπαρκών μέτρων στον περιορισμό των επιπέδων ρύπανσης.
Όμως, η όποια προσπάθεια παρεμποδίστηκε από τις παρεμβάσεις της αυστραλιανής κυβέρνησης.
Μεγάλος αριθμός επιστημόνων, που ειδικεύονται στη μελέτη των υφάλων, υποστηρίζει ότι χρειάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δράσης που θα επικεντρώνεται στην ανεύρεση των πιο ανθεκτικών σε υψηλότερες θερμοκρασίες ειδών, τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και την αφαίρεση των κοραλλιοφάγων αστεριών, που όμως θα αποδειχθεί εντελώς αναποτελεσματικό αν δεν παρθούν καθοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.