Το επίκεντρο της επικαιρότητας έχει στραφεί πλέον στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας, ωστόσο η πανδημία είναι εδώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και θέτουν η σε συναγερμό την επιστημονική κοινότητα .
Δέκα μόλις μέρες μετά την κατάργηση της υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και ανέβηκε πάλι πάνω από τις 20.000 ο 7ήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας, η οποία δείχνει να θέτει τη βάση για την εκδήλωση ενός νέου κύματος, με τους σκληρούς δείκτες όμως να δείχνουν για την ώρα σταθεροποίηση.
Χθες ανακοινωθήκαν 364 διασωληνωμένοι και 70 νεκροί, αριθμοί που δείχνουν σε πρώτο επίπεδο μια τάση αντιστροφής της πορείας αποκλιμάκωσης των σκληρών δεικτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, αλλά παρατηρείται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ακόμη και η Κίνα ανακοίνωσε προχθές ρεκόρ νέων κρουσμάτων, σε χαμηλά όμως επίπεδα. Έτσι ακριβώς δύο χρόνια μετά την ανακήρυξη της επιδημίας κορονοϊού σε πανδημία, ο ιός φαίνεται ακόμη να αιφνιδιάζει.
Τζανάκης: 50% πιο μεταδοτική η Όμικρον 2 – Θα φτάσουμε πάλι τα 30.000 κρούσματα
«Η πανδημία είναι εδώ. Ζούμε στον αστερισμό της Όμικρον 2», τόνισε χαρακτηριστικά σήμερα το πρωι στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Όπως είπε, η υποπαραλλαγή αποτελεί το 70% των νέων κρουσμάτων και νοσηλειών, ενώ αναμένεται να εκτοπίσει την Όμικρον.
«Δεν είναι ικανή να προκαλέσει νέο κύμα, αντίστοιχο της Όμικρον» εξήγησε, σημειώνοντας όμως ότι είναι ικανή να παρατείνει το υφιστάμενο κύμα. «Δεν αποκλείω να φτάσουμε τα 30.000-35.000 κρούσματα, αν δεν προσέξουμε» πρόσθεσε, αν και εκτίμησε ότι ο καθημερινός αριθμός των θανάτων πως δεν θα ανέβει.
Ο Ν. Τζανάκης διευκρίνισε ότι η Όμικρον 2 δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον σε κλινικό επίπεδο, είναι όμως 50% πιο μεταδοτική. Μάλιστα προειδοποίησε ότι η Όμικρον 2 «διεισδύει στις δομές φροντίδας ευάλωτων ατόμων μέσω των εμβολιασμένων ανθρώπων του προσωπικού που μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί».
Δημόπουλος: Μπροστά σε νέα παραλλαγή του ιού – Αυξημένο το ιικό φορτίο στην Αττική
Την ανησυχία του ωστόσο εξέφρασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Δημόσιας τηλεόρασης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος.
«Από ό,τι έχουμε ενημερωθεί υπάρχει αύξηση στο επίπεδο του ιικού φορτίου στα λύματα στην Αττική, το οποίο συνάδει με αυτό που βλέπουμε ότι είναι πολύ περισσότερα τα άτομα τα οποία βγαίνουν θετικά κάνοντας σελφ τεστ, οι οποίοι παίρνουν τα μέτρα τους και απομονώνονται, αλλά αυτό δεν δηλώνεται στις πλατφόρμες και δεν καταγράφεται»
Ο Θ. Δημόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και κράτη με την χαλάρωση των μέτρων, την μη τήρηση των αποστάσεων και την κατάργηση της μάσκας, βλέπουμε έξαρση των κρουσμάτων και ότι λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία είναι πολύ πιθανή μια νέα παραλλαγή του ιού.«Επιπλέον, είπε, με την Ουκρανία, όπου έχουμε συνθήκες συνωστισμού και δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης είναι αναμενόμενη μια έξαρση της πανδημίας και γνωρίζουμε ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πιθανή μετάλλαξη η οποία θα επικρατήσει» πρόσθεσε.
Μεταλλάξεις στους ιούς γίνονται συνεχώς, συμπλήρωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. «Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι κάποια μετάλλαξη σε κάποιο μέρος του κόσμου όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή, πιθανόν να είναι και πιο μεταδοτική αλλά και πιο επικίνδυνη» τόνισε.
Διαβάστε επισης:
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση θανάτων κατά 32,44% τις 5 πρώτες εβδομάδες του 2022
Σοκ ακρίβειας: Έρχεται δεύτερος γύρος ανατιμήσεων, φόβοι για πληθωρισμό κοντά ή και πάνω από 10%