Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία εκτίναξαν την τιμή του αμερικανικού αργού έως και τα 123 δολάρια το βαρέλι, ενώ απογείωσαν προς στιγμήν εκείνη του μπρεντ στα 139 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα κινούνται στα επίπεδα των 122 και 127 δολαρίων αντίστοιχα, έχοντας ενισχυθεί περίπου 60% από τις αρχές του έτους. Αν και έως πριν από λίγες εβδομάδες οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα επίπεδα αυτά θα σηματοδοτούσαν την κορύφωση στο ράλι, τώρα ο πήχυς ανεβαίνει αισθητά.
Οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τους, θα πρέπει να ετοιμάζονται για ένα άνευ προηγουμένου σοκ, καθώς πλέον ακόμη και τα 200 δολάρια το βαρέλι φαίνεται ότι δεν θα αργήσουν να έρθουν.
Αν και η Δύση απέφυγε να επιβάλλει κυρώσεις άμεσα στον τεράστιο ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία οδηγεί σε ολοένα και πιο αυστηρά οικονομικά πέναλτι που δυσχεραίνουν το σύνολο των συναλλαγών – συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών- με τη Μόσχα, αλλά και οδηγούν σε μαζική έξοδο των ενεργειακών κολοσσών από τη χώρα. Για πολλούς στη Δύση τα όσα έχουν αποφασιστεί σημαίνουν de facto απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Και αυτό τρομάζει τους επενδυτές.
Η Ρωσία εξάγει σήμερα περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου στη Δύση (κυρίως στην Ευρώπη) ημερησίως. Μέρος της προσφοράς της αυτής θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην Κίνα και την Ινδία – αν και δεν είναι σαφές πόσο επιπλέον ρωσικό πετρέλαιο μπορούν οι δύο αυτές οικονομίες να απορροφήσουν. Οι συνολικές εξαγωγές της Ρωσίας φτάνουν στα 7,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Πιθανή απόσυρση μερικών εκατομμυρίων βαρελιών σε μία αγορά που ήδη υποφέρει από στενότητα θα οδηγούσε τις τιμές άμεσα σε νέα ιστορικά υψηλά.
Η JPMorgan Chase βλέπει πλέον την τιμή του πετρελάιου στα 185 δολάρια το βαρέλι, ενώ η Bank of America υπολογίζει ότι θα φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι το ιστορικό υψηλό του μπρεντ ήταν τα 147,50 δολάρια το βαρέλι και κατεγράφη τον Ιούλιο του 2008.
Δεν είναι βεβαίως μόνο το πετρέλαιο που επιδίδεται σε ράλι. Η τιμή του νικελίου κατέρριψε νέο ρεκόρ πάνω από τα 100.000 δολάρια ανά τόνο, ενώ άλμα έχουν σημειώσει επίσης οι τιμές των σιτηρών, του χαλκού, του αλουμίνιου και του παλλάδιου. Μόνο την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης εμπορευμάτων Bloomberg Commodity Index αυξήθηκε 13%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ.