Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έριξαν εσχάτως στο τραπέζι την ιδέα για άμεση απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου με «συντονισμένο» τρόπο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν φαίνονται διατεθιμένα να συναινέσουν σε ένα τέτοιο βήμα, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις τόσο του καγκελάριου της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, όσο και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
Κι αυτό γιατί οι συνέπειες ενός τέτοιου βιαστικού εμπάργκο θα είναι ανυπολόγιστες για τις οικονομίες των χωρών της Ευρώπης. Υπάρχουν βεβαίως και αυτοί που φαίνεται να μην τις υπολογίζουν, όπως η Πολωνία που στήριξε τη σχετική πρόταση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Μπόρις Τζόνσον φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρούτε και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, παραδεχόμενος ότι μια τέτοια απόφαση δε μπορεί να ληφθεί «εν μια νυκτί», αλλά θα πρέπει να γίνουν συντονισμένα βήματα για μια απεξάρτηση των Ευρωπαίων από ρωσικές ενεργειακές πηγές και λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες κάθε χώρας. Αυτό τη στιγμή που η Βρετανία, για όσους το ξέχασαν, δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υποστήριξε ότι πριν ληφθούν τέτοιες δραστικές αποφάσεις θα πρέπει να υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι τυχόν ενεργειακές κυρώσεις στη Ρωσία δεν θα δημιουργήσουν «αδιαχείριστους κινδύνους» σε όσους προμηθεύονται ενέργεια στην Ευρώπη.
Αντίθετος με άμεση διακοπή και ο Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε ως «ουσιαστικής σημασίας» τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και παραδέχθηκε ότι η Ε.Ε. «έχει σκόπιμα εξαιρέσει από κυρώσεις τις προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία». Όπως πρόσθεσε, «ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία».
Ο Σολτς είπε επίσης ότι η προσπάθεια «απεξάρτησης» από τη Ρωσία βρίσκεται σε εξέλιξη, «αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο». Όπως επισήμανε, «η Γερμανία, αλλά και οι εταίροι μας εντός και εκτός Ε.Ε., εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αποτελεί λοιπόν συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εμπορικών εταιριών στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία».
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε νέο ιστορικό υψηλό: Ξεπέρασαν τα 2.600 δολάρια
Η Κύπρος «δεύτερη πατρίδα» για περίπου 40.000 Ρώσους – Ο ρόλος των ολιγαρχών