Οταν οι Πράσινοι της Γερμανίας υπέγραφαν την προγραμματική διακήρυξη για να συγκυβερνήσουν με Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους είχαν στο μυαλό τους ως προτεραιότητα την «Πράσινη Ανάπτυξη».
Δε μπορούσαν να φανταστούν τότε ότι αυτή η ανάπτυξη μέσα σε λίγες εβδομάδες θα γινόταν «χακί», θα ντυνόταν δηλαδή στα χρώματα της «αναβάθμισης του γερμανικού στρατού» μέσα από ένα Εδικό Ταμείο μαμούθ ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μοιάζει με τεράστια αντίφαση, αν κανείς έχει μείνει με την εικόνα των πασιφιστών με τα ταγάρια και πολύχρωμα πουλόβερ άλλων δεκαετιών. Ομως η σημερινή ηγεσία του κόμματος είναι πολύ διαφορετική, όπως πολύ διαφορετικός είναι και ο Ολαφ Σολτς από σοσιαλδημοκράτες προκατόχους του, που παρέμεναν πιστοί στο πνεύμα του «φιλειρηνισμού» και της «Οστπολιτίκ».
Ετοιμη η λίστα με τα ψώνια;
Από την άλλη πρέπει κανείς να δει τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις της γερμανικής βιομηχανίας, των εταιριών δηλαδή που παράγουν πολεμικό υλικό, οι οποίες ετοιμάζουν… προσλήψεις για να ανταπεξέλθουν στο κάλεσμα των καιρών.
Πρώτος και καλύτερος ο όμιλος Rheinmetall, ο οποίος έχει κιόλας προτείνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μια «λίστα έργων» αξίας 42 δισ. ευρώ. «Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την παραγωγή αμέσως», δήλωσε ο επικεφαλής της Rheinmetall, Αρμιν Πάπεργκερ, την περασμένη Πέμπτη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι πρώτες παρτίδες πυρομαχικών θα μπορούσαν να παραδοθούν σε ένα χρόνο, τα τροχοφόρα άρματα σε ενάμιση χρόνο και τα ερπυστριοφόρα σε δύο. Συνολικά 229 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού «Puma» για 3,7 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να κατασκευαστούν από κοινοπραξία της Rheinmetall με την Krauss-Maffei Wegmann. Σύμφωνα με τον Πάπεργκερ, ο όμιλος θα μπορούσε επίσης να αναβαθμίσει και επεκτείνει τα εργοστάσιά του, έτσι ώστε να τεθούν σε συνεχή λειτουργία με τρεις βάρδιες συμπεριλαμβανομένης της εργασίας του Σαββάτου. Εάν χρειαστεί, το προσωπικό θα πρέπει επίσης να αυξηθεί κατά περίπου 1.500 έως 3.000 εργαζόμενους, επιπλέον των σημερινών 8.000 που απασχολούνται στη Γερμανία.
Thyssen, Airbus, Hensoldt
Στη σειρά φυσικά έχουν μπει και άλλοι «παίκτες» της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας. Πρόκειται για εταιρίες όπως η Thyssen, η Airbus, η Hensoldt. Η Γερμανία θα χρειατεί να αναβαμίσει τα Εurofighter (για να πάρουν το μερίδιο τους και οι Γάλλοι) ενώ θα χρειαστεί καινούριες φρεγάτες και υποβρύχια. Το ερώτημα είναι τελικά πόσα από τα 100 δισεκατομμύρια που ανακοίνωσε ο Ολαφ Σολτς θα μείνουν εντός της χώρας, όπως εκτιμούσε υψηλόβαθμος Ελληνας στρατιωτικός και τι μερίδιο θα πάρουν οι σύμμαχοι.
Υπάρχουν πάντα και οι εξαγωγές
Πάντως ακόμα και στα χρόνια της «εγκράτειας» η γερμανική στρατιωτική βιομηχανία δεν τα πήγαινε και άσχημα όπως επεσήμαινε σε πρόσφατη ανάλυσή του ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Οι κερδοσκόποι του τρόμου» Μάρκους Μπίκελ.
Εγραφε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα: «Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική βιομηχανία όπλων δεν μπορούσε να παραπονεθεί για έλλειψη κερδών στα χρόνια της Άνγκελα Μέρκελ, αντίθετα: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία δέκα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ολοένα και περισσότερων σε εμπόλεμες ζώνες και σε αυταρχικά καθεστώτα. Σύμφωνα με το σουηδικό ινστιτούτο έρευνας για την ειρήνη Sipri, οι Γερμανοί κατασκευαστές όπλων μπόρεσαν να διεκδικήσουν μερίδιο αγοράς 5,5% παγκοσμίως – πίσω από τη Γαλλία (8,2%), τη Ρωσία (20%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (37%). Συνολικά, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες των δέκα χωρών με τους μεγαλύτερους αμυντικούς προϋπολογισμούς ανήλθαν σε 1.482 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι λοιπόν μια χρυσή ευκαιρία για να πολλαπλασιστεί ο τζίρος παγκοσμίως, από τη στιγμή μάλιστα, που η λογική της «αποτροπής μέσω της στρατιωτικής ισχύος» μετατρέπεται σε κυρίαρχο δόγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνολικά.
Θα ήταν παράλογο η γερμανική πολεμική βκιομηχανία να μείνει έξω από μια τέτοια «άνοιξη των εξοπλισμών». Ο Πράσινος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και η Πράσινη ΥΠΕΞ Ανναλένα Μπέρμποκ δεν δείχνουν πάντως να έχουν ιδιαίτερα «ιδεολογικά» προβλήματα με όλα τα παραπάνω. Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία ήταν μόνο η αρχή.
Ενα οικολογικό στράτευμα ως άλλοθι
Το χάπι θα μπορούσε ίσως να χρυσωθεί για τους Πράσινους ψηφοφόρους με κάποια προγράμματα πρασινίσματος του στρατού, για την αξιοποίηση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις εγκαταστάσεις και στις δραστηριότητές του. Για τεθωρακισμένα που θα κινούνται με τη βοήθεια πάνελ ηλιακής ενέργειας δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει κάτι…
Διαβάστε ακόμα
Η ιστορική μεταστροφή της Γερμανίας αλλάζει τα πάντα στην Ευρώπη
Ξαναχτίζεται το Τείχος του Βερολίνου;
Γιόσκα Φίσερ: Ο Πούτιν με την εισβολή «κλέβει» το μέλλον του ρωσικού λαού
«Ξέμεινε» στο Κίεβο ο αρχηγός των Γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών