Στην «Εξειδίκευση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τις τράπεζες», που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός προχωρά το οικονομικό επιτελείο.
Τη συνέντευξη δίνει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Θεώνη Αλαμπάση.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις προμήθειες θα κατατεθούν στη Βουλή για έγκριση αυτή την εβδομάδα και μετά θα προβλέπεται στη ρύθμιση ότι θα τεθούν σε εφαρμογή ένα μήνα με την δημοσίευση σε ΦΕΚ. «Στρέψαμε την προσοχή μας στις καθημερινές προμήθειες που καταλαμβάνουν τον περισσότερο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.
Συνοπτικά:
- Τα νέα όρια στις προμήθειες – δηλαδή οι ΔΩΡΕΑΝ πληρωμές και το 0,5 ευρώ ανά έμβασμα θα ισχύσουν από τα μέσα Ιανουαρίου περίπου.
- Το ψαλίδι σε χρεώσεις και προμήθειες φτάνει στα 150 εκατ. ευρώ
- Η ενεργοποίηση των νέων ορίων στο IRIS (1.000 ευρώ συνολικά ανά ημέρα) θα υλοποπιηθεί σε 3 – 6 μήνες από σήμερα
- Ο ΕΝΦΙΑ για τα κλειστά ακίνητα τραπεζών και servicers θα προσαυξάνεται 100% αν στις 31/12/2025 δεν υπάρχει ενεργό ηλεκτρονικό μισθωτήριο οποιαδήποτε στιγμή κατά το 2025 για τα συγκεκριμένο οικιστικό ακίνητο. Τα τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν 21.458 ακίνητα και 9.604 οι servicers σημαντικά μέρος των οποίων οικιστικά.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσιάζει τα 10 μέτρα για τις τράπεζες:
- Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω ψηφιακών δικτύων (web-banking/mobile-banking) (από 0,6 ευρώ που κοστίζει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις). Αφορά πάγιες και μη πάγιες εντολές πληρωμών και πληρωμές προς Δημόσιο, Ταμεία, Δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών και τις ασδφαλιστικές εταιρείες. Σήμερα είναι 0,6 ευρώ και σε μερικές περιπτώσεις 0,4 ευρώ – Αυτό προκαλεί ετήσια απώλεια 35 εκατ. ευρώ για τράπεζες και αντίστοιχη ανακούφιση για πολίτες.
- Δραστική μείωση των προμηθειών μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών: Μέγιστο ύψος χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000€ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες – όχι για νομικά πρόσωπα – μεταξύ τραπεζών. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA) μέσω web-banking/mobile-banking. Συμπεριλαμβάνεται όλες οι μεταφορές. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα). Το συνολικό κόστος της συναλλαγής σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει έως και τα 5 ευρώ. Βάσει ευρωπαικού κανονισμού προβλέπεται ισοδύναμη επιβάρυνση απλών και γρήγορων μεταφορών από Ιανουάριο 2025. Το συγκεκριμένο μέτρο κοστίζει 95 εκατομμύρια ευρώ.
- Μηδενική χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που τηρείται ο λογαριασμός σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει ATM μόνο μίας τράπεζας. Επιπλέον πανελλαδικά, μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού ή καρτών σε ATM άλλων Τραπεζών (από περίπου 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα).
- Μειωμένο κόστος συναλλαγών κατά 50% με κάρτες για αγορές μικρής λιανικής έως 20 ευρώ (από 10 ευρώ που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα).
- Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήμερα).
- Διευρύνεται η χρήση του IRIS με την καθιέρωση διακριτών ορίων ώστε να υπάρχει δυνατότητα για άμεσες και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων έως 500 ευρώ ημερησίως, πέραν των 500 ημερησίως για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις. Με μηδενικές χρεώσεις για πολίτη και πολύ μικρές για επαγγελματίες. Εντός του 2025 υποχρεωτικό για το σύνολο των επιχειρήσεων. «Η βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και να καταστεί πλήρως υποχρεωτικό για κάθε μορφής συναλλαγή», διευκρίνησε ο κ. Χατζηδάκης. Η ενεργοποίηση των νέων ορίων θα τεθεί σε εφαρμογή από 3 -6 μήνες από σήμερα.
- Διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά. Προσαυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ αν στις 31/12/2025 δεν υπάρχει ενεργό ηλεκτρονικό μισθωτήριο οποιαδήποτε στιγμή κατά το 2025 για τα συγκεκριμένα οικιστικά ακίνητα. Τα τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν 21.458 ακίνητα και 9.604 οι servicers σημαντικά μέρος των οποίων οικιστικά. – Δυνητικό κόστος για τις τράπεζες από 10 έως 20 εκατ. ευρώ.
- Ενισχύεται ο ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η πρόσβαση σε δανεισμό, απαλείφοντας τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση από τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων. Τα μη τραπεζικά ιδρύματα θα μπορούν να χορηγούν δάνεια και κάθε είδους πιστώσεις όπως οι τράπεζες για ενίσχυση του ανταγωνισμού, καθεστώς που ισχύσει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ μεγάλες εταιρείες με δυνατότητα ρευστότητας μπαίνουν σε αυτό το πεδίο. Προβλέψαμε για πρώτη φορά τέτοιου είδους μη τραπεζικά Ιδρύματα να δίνουν στεγαστικά και κάποια επιχειρηματικά, πέρα από τα καταναλωτικά, για τα οποία είχαν ήδη δυνατότητα. «Τώρα καταργούμε κάθε περιορισμό και καλούμε να έρθουν στην Ελλάδα και να δίνουν δάνεια, καταναλωτικά, στεγαστικά και κάθε μορφής επιχειρηματικά. Είναι ανοιχτό το επδίο για ανταγωνισμό και εναπόκειται σε αυτές τις επιχειρήσεις είτε εσωτερικού ή εξωτερικού να έρθουν και να ασκήσουν τέτοιες δραστηριότητες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
- Ενισχύεται η διαφάνεια και το πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να συγκρίνουν επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, καθώς και χρεώσεις που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών. Η πληροφόρηση αυτή θα είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο της ΤτΕ. Μέσα στον Ιανουάριο του 2025 η πρώτη δημοσίευση για τα στοιχεία ως είχαν στις 31/12/2024.
- Εθελοντική Συνεισφορά των συστημικών τραπεζών: Οι συστημικές τράπεζες θα διαθέσουν ποσό €100 εκ., ενισχύοντας τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακατασκευή ακόμη περισσότερων σχολείων.
Επίσης η εξειδίκευση θα μπει στην εξειδίκευση και των εξής μέτρων:
- Όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος από το νέο έτος (Συνολικά, 310.000 συνταξιούχοι με χαμηλές αποδοχές θα έχουν, πια, δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους). Σήμερα 180.000 το παίρνουν και σήμερα 132.000. Για τους 178.000 32 εκατ. σύνολο 310.000 άλλα 23 εκατ. ευρώ και πάμε στα 55 εκατ. ετησίως. Θα ισχύσει από τις αρχές του 2025.
- Αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι 150.000 ένστολοι, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναμορφώνεται το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας και αυξάνεται κατά 100 ευρώ μηνιαίως με εφαρμογή από 1η Ιουλίου 2025 – αφορά 153.240 ένστολους και στελέχη 79.000 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, 52.000 αστυνομικοί και οι υπόλοιποι λιμενικοί και πυροσβέστες. Ετήσιο κόστος 174 εκατ. ευρώ. Το κόστος 92 εκατ. ευρώ για το 2025 εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια.