Η Δύση κήρυξε ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία. Είναι η «λογική συνέχεια» της αποπαγκοσμιοποίησης που εξελίσσεται εδώ και χρόνια
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ έδωσε χθες το ακριβές στίγμα των προθέσεων της Δύσης: «Θα διεξάγουμε έναν ολοκληρωτικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πόλεμο (…) Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας».
Πηγή του Λευκού Οίκου έλεγε στη Washington Post ότι στόχος είναι να μετατραπεί η Ρωσία σε «διεθνή οικονομικό και χρηματιστηριακό παρία».
Και οι δύο είπαν ανοιχτά αυτό που καταγράφει με καταιγιστικούς ρυθμούς η ειδησεογραφία από τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου. Από τη στιγμή η Ε.Ε. άρχισε να ξεδιπλώνει ένα πλέγμα με πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, παρόλο που αυτές θα έχουν ιδιαίτερα μεγάλο κόστος και για την ίδια.
Διαμορφώνεται μια διεθνής συμμαχία δυτικών χωρών οι οποίες μπορεί να μην στέλνουν στρατό ενάντια στον Πούτιν, αλλά ενεργοποιούν συστοιχία οικονομικών πληγμάτων, με στόχο τα ρωσικά συμφέροντα.
Οι πληροφορίες που διαχέονται από τα κέντρα αποφάσεων υποδεικνύουν ότι ο στόχος των μέτρων είναι να δημιουργηθεί ασφυξία στη ρωσική οικονομία, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μπλοκάροντας τις διασυνδέσεις με το διεθνές σύστημα, ώστε να υπάρξει δυσαρέσκεια κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και των λεγόμενων ολιγαρχών οι οποίοι, μαζί με το στρατιωτικό κατεστημένο, συνθέτουν το σκληρό πυρήνα της ρωσικής εξουσίας.
Υπολογίζεται ότι η Δύση «πάγωσε» διαθέσιμα ύψους 1 τρισ. δολαρίων, ανάμεσα σε αυτά και περίπου τα 500 από τα 630 δισ. δολάρια συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τράπεζας της Ρωσίας, τα οποία συγκέντρωνε η Μόσχα τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη και το εμπορικό πλεόνασμα των 13 δισ. δολαρίων που απέφεραν στη Ρωσία οι υψηλές τιμές της ενέργειας.
Πολύ πριν την πανδημία, τα στοιχεία των διεθνών εμπορικών ροών έδειχναν ότι η παγκοσμιοποίηση επιβραδυνόταν. Ο οικονομικός προστατευτισμός και οι τάσεις απόσυρσης των ΗΠΑ από τη διεθνή σκηνή είχαν εκδηλωθεί πριν ακόμα αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ -ο οποίος θορυβωδώς υπέδειξε την Κίνα ως στρατηγικό αντίπαλο και ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο.
Οι πολυεθνικές μιλούσαν για αποπαγκοσμιοποίηση και απεξάρτηση (decoupling) από τις απομακρυσμένες παραγωγικές δομές ήδη πριν την πανδημία. Η τελευταία επιτάχυνε τις εξελίξεις.
Τα μεγάλα think tank εδώ και χρόνια περιγράφουν δυναμικές που οδηγούν σε ένα νέο διπολισμό, από τη μια οι δυτικές καπιταλιστικές χώρες με αστικό κοινοβουλευτισμό και από την άλλη η «Ανατολή» με αυταρχικά καθεστώτα.
Ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εξελίξεις μπήκαν σε «γρήγορη κίνηση». Η κήρυξη πολέμου από τον Πούτιν συσπείρωσε τη Δύση εναντίον του.
Αρχικά οι πρώτες ενέργειες αφορούσαν σε προσεκτικά επιλεγμένα «χειρουργικά» μέτρα, ενώ δεν υπήρχε ούτε καν ομοφωνία. Μέσα λίγες ώρες, όμως, το κλίμα άλλαξε και είναι φανερό ότι υπάρχει μια «γραμμή» ολοκληρωτικής οικονομικής επίθεσης, με «πάγωμα» των διαθεσίμων της Τράπεζας της Ρωσίας, μπλοκάρισμα επιλεγμένων τραπεζών. Η Ευρώπη πέρασε πολύ γρήγορα από το δισταγμό σε σκληρή και συντονισμένη σκληρή, πρωτοφανή αντίδραση που έφτασε μέχρι το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.
Μεγάλες δυτικές πολυεθνικές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να πουλήσουν τα μερίδιά τους σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες.
Οι ευρωπαϊκές αρχές δηλώνουν έτοιμες να επιτρέψουν ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δείχνει» έτοιμη να συνεχίσει να τυπώνει χρήμα για να στηρίξει κράτη και εταιρείες στην «πολεμική» προσπάθεια.
Εάν η ΕΚΤ τύπωσε 8 τρισ. δολάρια για να στηρίξει τον πόλεμο κατά του κορωνοϊού γιατί να μην κάνει το ίδιο στη μάχη κατά του Πούτιν;
Κι όλα αυτά παρότι και τα μικρά παιδιά ξέρουν ότι η Ευρώπη αγοράζει από τη Ρωσία το 40% του φυσικού αερίου και το 25% του πετρελαίου που καταναλώνει. Είναι επομένως δεδομένο ότι οι τιμές της ενέργειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό και φρενάροντας την οικονομική δραστηριότητα αλλά είναι ταυτόχρονα σαφές ότι οι δυτικές χώρες έχουν αποδεχθεί ότι αυτό θα είναι το κόστος του οικονομικού πολέμου.
Βέβαια, προς το παρόν και παρά την περί αντιθέτου ρητορική, ο οικονομικός αποκλεισμός δεν είναι και τόσο ολοκληρωτικός, αφού η Ευρώπη έχει αφήσει εκτός κυρώσεων κρίσιμες ενεργειακές υποδομές έτσι ώστε οι προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου να μην διαταραχτούν.
Πόσο εφικτό, όμως, είναι κάτι τέτοιο θα φανεί στην πορεία των πραγμάτων και ανάλογα με τις εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο.
Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η απάντηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, ότι η Δύση έχει κηρύξει “οικονομικό πόλεμο” κατά της Ρωσίας.
«Σήμερα, κάποιος Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι κήρυξαν οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Προσέξτε τα λόγια σας, κύριοι! Μην ξεχνάτε ότι στην Ιστορία, οι οικονομικοί πόλεμοι συχνά εξελίσσονται σε πραγματικούς», έγραψε ο πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας στον λογαριασμό του στο Twitter.
Μόσχα: Σε Τουρκία και Αίγυπτο οι Ρώσοι τουρίστες
Μπορούν οι «ανήσυχοι» ολιγάρχες να σταματήσουν την επίθεση του Πούτιν;