Παρά την εντύπωση που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση την Κυριακή, όταν και έλαβε μόνη της την απόφαση να εμπλέξει και στρατιωτικά την Ελλάδα στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, δεν είναι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ στη γραμμή περί αποστολής στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο. Η συμπαράσταση στην δοκιμαζόμενη από τη ρωσική εισβολή χώρα είναι δεδομένη ασφαλώς, απ’ όλο τον δυτικό κόσμο, αλλά κάθε μέλος του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγει τη δική του μορφή βοήθειας.
Είναι ενδεικτικό ότι από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ οι 13 αποφάσισαν να στείλουν οποιασδήποτε μορφής οπλικό και αμυντικό εξοπλισμό, η δε Δανία προέτρεψε ουσιαστικά όποιον εθελοντή επιθυμεί να πολεμήσει στο Ουκρανικό μέτωπο να το κάνει. Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς πρωτοστατούν στις κυρώσεις και την παροχή διαφόρων ειδών βοήθειας.
Οι άλλες περίπου μισές χώρες μέλη του Συμφώνου, είτε αποστέλλουν ανθρωπιστική βοήθεια, είτε δεν έχουν αναλάβει ακόμα κάποια πρωτοβουλία.
Είναι απορίας άξιον πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μία απόφαση, χωρίς καν να ενημερώσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας και την παρουσιάζει ως μονόδρομος, με το επιχείρημα «μα, το κάνουν όλοι»! Την έλλειψη ενημέρωσης επισήμανε και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι δεν εξέφρασε διαφωνία επί της ουσίας της επιλογής, που έκανε η κυβέρνηση.
Και ακόμα περισσότερο, προκαλεί έκπληξη και ερωτηματικά για τις εσωτερικές επικοινωνιακές στοχεύσεις της κυβέρνησης, η προσπάθεια να απαξιωθεί πλήρως η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί παροχής ανθρωπιστικής και όχι στρατιωτικής βοήθειας, ταυτίζοντας τις σχετικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με φιλορωσικές τοποθετήσεις άλλων παραγόντων του δημόσιου βίου. Όταν μάλιστα η Κουμουνδούρου με αλλεπάλληλες, εκτός των άλλων δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα έχει καταδικάσει την εισβολή και έχει ζητήσει την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.
Για την ιστορία, στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία αποστέλλουν οι εξής χώρες μέλη του ΝΑΤΟ: Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Τσεχία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία.
Χώρες όπως οι Ιταλία, Ισπανία, Αλβανία, Κροατία, Ισλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβενία και άλλες αποστέλλουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις λένε ότι η κυβέρνηση θέλησε να αντιπαραβάλλει την επιλογή της αυτή στην «ερμαφρόδιτη» και αμήχανη στάση που τηρεί η Τουρκία, αλλά τουλάχιστον μία συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις και μία αποχή από την προσπάθεια να επικρίνει για οτιδήποτε την αντιπολίτευση θα μπορούσε να τις κάνει.