ία εβδομάδα μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 25 μονάδες βάσης, την τρίτη φέτος, μέλη του Δ.Σ. της που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, βάζουν στο τραπέζι μία μεγαλύτερη μείωση 50 μ.β. για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Οι απόψεις για μία τέτοια jumbo μείωση είναι για την ώρα διχασμένες, με τα «γεράκια» της ΕΚΤ να είναι επιφυλακτικά, αλλά να μην απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εφόσον επιδεινωθεί περαιτέρω η οικονομία της Ευρωζώνης.
Ο Σεντένο υπερθεματίζει για τις 50 μ.β.
«Η αλήθεια είναι ότι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο ήταν πολύ χαμηλός (στο 1,7%), πολύ χαμηλότερος από αυτό που περιμέναμε», δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας Μάριο Σεντένο στο CNBC.
«Μετά από αυτό, πρέπει να εξετάσουμε τα νεότερα στοιχεία, την τάση τους και σίγουρα οι 50 μονάδες βάσης μπορεί να είναι στο τραπέζι, καθώς οι αποφάσεις μας λαμβάνονται με βάση τα νεότερα στοιχεία και τα στοιχεία δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Ο Σεπτέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ από τον Ιούνιο του 2021, ενισχύοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.
Κνοτ: Δεν μπορεί να αποκλειστεί μία τέτοια μείωση
Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Κλάας Κνοτ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Δεκέμβριο, αλλά πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση θα προϋπέθετε κάποια επιδείνωση της οικονομίας.
«Νομίζω ότι είμαστε αρκετά σίγουροι για την επάνοδο του πληθωρισμού στο στόχο του 2% μέσα στο επόμενο έτος», δήλωσε ο Κνοτ.
Πρόσθεσε ότι βλέπει περιορισμένους τους κινδύνους για το βασικό σενάριο. «Ετσι, αν αυτό το σενάριο όντως επαληθευτεί και αν οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου συνεχίσουν επίσης να επιβεβαιώνουν αυτό το σενάριο, τότε αυτό θα μας επιτρέψει να αφήνουμε σταδιακά το πόδι μας από το φρένο και να συνεχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια μέχρι να φτάσουμε, ας πούμε, σε ουδέτερο επίπεδο όπου ούτε ενισχύουν ούτε επιβραδύνουν πλέον την οικονομία».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέλη του Δ.Σ. συζήτησαν μόνο την εισήγηση για μια μείωση κατά 25 μ,β, και όχι για μία μεγαλύτερη των 50 μ.β.
Υπέρ των 25 μ.β. ο Χόλτσμαν
«Είμαι σίγουρος ότι ορισμένοι συνάδελφοί μου θα ταχθούν υπέρ μίας μεγάλης μείωσης, άλλοι όχι. Στη δική μου περίπτωση, λέω ότι θα εξετάσω τα δεδομένα», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για την χάραξη της πολιτικής δεν μπορούν να εμποδιστούν από το να προβάλουν την επιχειρηματολογία τους για μια μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, αλλά, κατά την άποψή του, η πιο πρόσφατη κίνηση της ΕΚΤ κατά ένα τέταρτο της μονάδας ήταν ένα «προληπτικό» βήμα και παραμένει εύλογο ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μη μειώσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο.
«Αν τα πράγματα γίνουν πραγματικά τόσο άσχημα, όσο ισχυρίζονται ορισμένοι, μπορούμε να έχουμε μία ακόμη μείωση 25 μ.β., αλλά όχι 50 μ.β. θα έλεγα με τα σημερινά δεδομένα», πρόσθεσε.
Σίμκους: Δεν είναι δικαιολογημένη μία μεγάλη μείωση
«Κινούμαστε σαφώς προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε την Τετάρτη ο Γκεντιμίνας Σίμκους, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Λιθουανίας.
«Έτσι, αυτό που, σε αυτό το σημείο, μπορώ να πω ξεκάθαρα είναι ότι στις επόμενες συνεδριάσεις θα δούμε σίγουρα κάποιες περικοπές. Αλλά το ποιες είναι οι περικοπές, πόσο μεγάλες είναι ή αν πραγματοποιηθούν, θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν αισθάνεται άνετα με το γεγονός ότι οι παράγοντες στην αγορά προεξοφλούν συνεχόμενες μειώσεις επιτοκίων μέχρι περίπου τα μέσα του επόμενου έτους, ο Σίμκους δήλωσε ότι δεν αισθάνεται άνετα με τις εκκλήσεις για μεγάλες μειώσεις.
«Δεν νομίζω ότι αυτές οι μεγάλες μειώσεις είναι κατά κάποιο τρόπο θεμελιωμένες, εκτός αν δούμε πραγματικά κάτι απροσδόκητο και κακό στα δεδομένα. Και μέχρι στιγμής, δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί», πρόσθεσε.
Ο Γιόαχιμ Νάγκελ,,επικεφαλής της Bundesbank, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει εικασίες σχετικά με το πιθανό μέγεθος των περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων.
«Ζούμε σε ένα πολύ αβέβαιο περιβάλλον, οπότε πρέπει να περιμένουμε τα νέα δεδομένα και στη συνέχεια να αποφασίσουμε», δήλωσε.