Οι ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα με διεθνή προσανατολισμό θα επωφεληθούν από μια νέα συνεργασία εμπορικής χρηματοδότησης ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Citi, που υπεγράφη στην Αθήνα νωρίτερα σήμερα. Η υπογραφή αυτή εντάσσεται στη νέα, τρίτη, επέκταση του προγράμματος Μηχανισμού Εμπορικής Χρηματοδότησης (Trade Finance Facility / TFF) της ΕΤΕπ, συνολικού ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ.
Οπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επωφελείται από αυτή την πρωτοβουλία. Το πρόγραμμα Μηχανισμού Εμπορικής Χρηματοδότησης (TFF) της ΕΤΕπ, στο οποίο η Citi πρωτοστατεί από την έναρξή του το 2013, αναπτύχθηκε ειδικά για την Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει ένα χρηματοδοτικό κενό στην αγορά, που συνεχίζει να περιορίζει τις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες των ελληνικών εταιρειών. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προσφέρει εμπορικές εγγυήσεις που καλύπτουν συναλλαγματικούς, πολιτικούς και πιστωτικούς κινδύνους.
Μετά τη σημερινή συμφωνία και σε λίγες μόλις εβδομάδες, ιδιωτικές εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα θα έχουν πρόσβαση σε μια νέα δεξαμενή χρηματοδοτικών πόρων, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ. Η χρήση τους θα οργανωθεί τοπικά από τη Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ +1,01% της Ελλάδος. Οι χρηματοδοτήσεις θα είναι εγγυημένες από την ΕΤΕπ και τη Citi, ενώ άλλες διεθνείς τράπεζες αναμένεται να ακολουθήσουν με την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού για τον τρέχοντα, 3ο κύκλο του προγράμματος.
Η εμπορική χρηματοδότηση ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ υπεγράφη στα γραφεία της Citi Ελλάδος στην Αθήνα από τον Αιμίλιο Κυριάκου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Citi Ελλάδος και τον Ιωάννη Καλτσά, Επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο της ΕΤΕπ, παρουσία του υπουργού Οικονομικών και Διοικητή της ΕΤΕπ Χρήστου Σταϊκούρα.
«Η σημερινή, νέα συμφωνία, που σηματοδοτεί την τρίτη επέκταση του προγράμματος Μηχανισμού Εμπορικής Χρηματοδότησης (TFF) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα προσφέρει την απαραίτητη βάση, προκειμένου ελληνικές επιχειρήσεις -ιδίως, μικρές και μεσαίες- να βελτιώσουν την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές. Θα επιτρέψει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με διεθνή δραστηριότητα, να επωφεληθούν από μια νέα συνεργασία εμπορικής χρηματοδότησης, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ της ΕΤΕπ και της Citi. Στο πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας, τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eθνική Τράπεζα της Ελλάδος, θα συμμετάσχουν ενεργά στην παροχή πρόσβασης σε αυτή την καινούργια δεξαμενή χρηματοδοτικών πόρων σε όλη τη χώρα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη δέσμευση διεθνών και εγχώριων τραπεζών στη διασφάλιση της εξωστρέφειας, της επέκτασης και της ανθεκτικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και στην υποστήριξη της προσπάθειας της χώρας για την περαιτέρω ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και των αναπτυξιακών ευκαιριών της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της ΕΤΕπ Χρήστος Σταϊκούρας.
«Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής οικονομίας και το διευρυμένο διεθνές εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη. Η εμπορική χρηματοδότηση είναι απαραίτητη για το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς εμπορίου και η ΕΤΕπ δεσμεύεται να συνεργαστεί με διεθνείς και ελληνικούς τραπεζικούς εταίρους για την υπερκέραση των εμποδίων στη χρηματοδότηση του εμπορίου. Η νέα εταιρική συνεργασία, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ της Citi και της ΕΤΕπ βασίζεται στην επιτυχία της προηγούμενης συνεργασίας στον τομέα της εμπορικής χρηματοδότησης και διασφαλίζει ότι οι κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, ιδίως μικρού και μεσαίου μεγέθους, μπορούν να ενδυναμώσουν την πρόσβασή τους στις παγκόσμιες αγορές. Η σημερινή συμφωνία καταδεικνύει τη σαφή δέσμευση των διεθνών και τοπικών τραπεζών να διασφαλίσουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους ευκαιρίες και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ για την Ελλάδα.
«Η Citi είναι προσηλωμένη στην προώθηση της ανάπτυξης και της οικονομικής προόδου της Ελλάδας, αδιάλειπτα από το 1964, κατέχοντας την πιο μακροχρόνια παρουσία στη χώρα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη διεθνή τράπεζα. Η Πρωτοβουλία Εμπορικής Χρηματοδότησης (Trade Finance Initiative) που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ΕΤΕπ και της Citi πιστοποιεί τη θέση μας ως αξιόπιστο εταίρο της Ελλάδας που παρέχει απτές λύσεις για την οικονομία και τους πελάτες μας. Το πρόγραμμα αυτό διευκολύνει τις διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες των ελληνικών τραπεζών και του τοπικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος, συμβάλλοντας θετικά στην πραγματική οικονομία της χώρας», δήλωσε ο Αιμίλιος Κυριάκου, Διευθύνων Σύμβουλος Citi Ελλάδος.
Η συνεισφορά της Citi υπήρξε καταλυτική σε όλες τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες που συμμετέχουν στον Μηχανισμό Εμπορικής Χρηματοδότησης από την έναρξή του, το 2013. Το πρόγραμμα εξασφάλισε επιτυχή στήριξη για συναλλαγές εμπορικής χρηματοδότησης συνολικού ύψους σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μεταξύ 2013 και 2021. Η δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε εμπορική χρηματοδότηση έχει συμβάλει τόσο στην αύξηση των επενδύσεων όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα.
Η συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών συναλλαγών περιλαμβάνει κάποια μορφή πίστωσης, ασφάλισης ή εγγύησης και οι εταιρείες που συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς, συνήθως, απαιτούν οικονομικές εγγυήσεις. Ο Μηχανισμός Εμπορικής Χρηματοδότησης της ΕΤΕπ έχει επιδείξει σημαντική στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, που βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να κατανοήσουν τις τοπικές επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την παροχή υπηρεσιών εμπορικής χρηματοδότησης.
Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε λίγες εβδομάδες και οι εταιρείες που αναζητούν εμπορική χρηματοδότηση, μέσω της νέας επέκτασης του Μηχανισμού Εμπορικής Χρηματοδότησης της ΕΤΕπ, μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με έναν από τους Έλληνες τραπεζικούς εταίρους.
Πέρυσι, ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων χορήγησε νέα χρηματοδότηση ύψους 4,85 δισεκατομμυρίων ευρώ -ποσό που αποτελεί νέο ρεκόρ- για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης:
Χάρης Καρώνης (Viva Wallet): Έτσι έγινε «μονόκερος» με αξία άνω του 1 δισ. ευρώ η ελληνική startup