Δύο χιλιάδες εφτακόσιοι δέκα (2710) ανθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 30 μέρες. Ο αριθμός προκαλεί σοκ και αποτυπώνει με τα πιο μελανά χρώματα την αδήριτη πραγματικότητα της εξέλιξης της πανδημίας τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου. Ναι, ο Ιανουάριος αποτελεί τον «φονικότερο» μήνα με τις περισσότερες απώλειες από την αρχή της πανδημίας με τη χώρα να βαδίζει από το ένα μαύρο ρεκόρ στο άλλο και μέσα σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως την επαναφορά σε μιας μορφής κανονικότητα και προχώρησε από χθες σε χαλάρωση των μέτρων στη διασκέδαση και εστίαση απελευθερώνοντας τη μουσική και το ωράριο.
Η ζοφερή πραγματικότητα και οι αριθμοί
Είναι αλήθεια πως όλοι έχουμε κουραστεί, είναι αλήθεια πως όλοι θέλουμε τις ζωές μας πίσω ωστόσο οι αριθμοί και η πραγματικότητα προβληματίζει, όπως και η κίνηση της κυβέρνησης για χαλάρωση μέτρων που δημιουργεί την ψαιδαίσθηση ότι η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή και προσεχώς θα είναι παρελθόν, καλλιεργώντας παράλληλα ένα κλίμα εφησυχασμού στους πολίτες, με αφορμή και την πιο «ήπια» μετάλλαξη Όμικρον.
Στην πραγματικότητα όμως ο κορωνοϊός εξακολουθεί να είναι παρών και χθες ημέρα έναρξης της χαλάρωσης των μέτρων, ο αριθμός των θανάτων ήταν 128 με τον συνολικό αριθμό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας στην Ελλάδα να ανέρχεται πλέον σε 23.500.
Διπλή αύξηση σημειώθηκε σε κρούσματα και διασωληνωμένους. Συγκεκριμένα, οι νέες μολύνσεις ανήλθαν σε 19.731 (έναντι 11.124 προχθες) ενώ οι διασωληνωμένοι από 571 ανέβηκαν στους 576.Συνολικά έγιναν 112.991 τεστ (10.431 μοριακά και 102.560 rapid), με τον δείκτη θετικότητας να εκτοξεύεται στο 17,4%.
«Φονικότερος» μήνας ο Ιανουάριος
Εντελώς αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για τους θανάτους ανά μήνα. Και όπως φαίνεται ο Ιανουάριος ο μήνας που αναμενόταν να επικρατήσει η ηπιότερη εκδοχή του κορωνοϊού με την μετάλλαξη Ομικρον φαίνεται πως τους διαψεύδει: Ο Ιανουάριος αποδείχθηκε ο «φονικότερος» μήνας, αφού καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 2.710 θάνατοι, ξεπερνώντας όλους τους προηγούμενους μήνες .Τη δεύτερη χειρότερη θέση κατέχει ο περασμένος Δεκέμβριος, με 2.633 θανάτους.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τη μεγάλη αύξηση στους νεκρούς τους τελευταίους μήνες:
Ιανουάριος 2022 | 2.710 νεκροί |
Δεκέμβριος 2021 | 2.633 νεκροί |
Νοέμβριος 2021 | 2.219 νεκροί |
Οκτώβριος 2021 | 1.110 νεκροί |
Σεπτέμβριος 2021 | 1.137 νεκροί |
Αύγουστος 2021 | 726 νεκροί |
Ιούλιος 2021 | 259 νεκροί |
Υπό πίεση τα νοσοκομεία
Την ίδια στιγμή, τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα παραμένουν γεμάτα και λειτουργούν υπό έντονη πίεση, καθώς οι 576 διασωληνωμένοι ασθενείς και οι 433 (κατά μέσο όρο του τελευταίου 7ημέρου) εισαγωγές στα νοσοκομεία καθημερινά, κάθε άλλο παρά συνηγορούν πως η πανδημία έχει περάσει. Πόσω μάλλον, όταν τα νέα κρούσματα συνεχίζουν να αγγίζουν τα 20.000 καθημερινά, με ό,τι κινδύνους ενέχει αυτό για το ιδιαίτερα εύθραυστο ΕΣΥ που οδεύει χωρίς ουσιαστική ενίσχυση εν μέσω πανδημίας.
Προβληματισμός για την χαλάρωση
Υπό αυτά τα δεδομένα δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη χαλάρωση των μέτρων, ενώ ακόμη και οι πολίτες ,αν και κουρασμένοι από τις ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα που έχει επιφέρει η πανδημία, φαίνονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Μάλιστα, πρόσφατη δημοσκόπηση καταγράφει ότι πάνω από το 60% των ερωτηθέντων τάσσονται κατά της χαλάρωσης των μέτρων στη συγκεκριμένη τη χρονική περίοδο.
To κερασάκι στην τούρτα; Μια έρευνα Δανών επιστημόνων, που υποστηρίζει ότι το υποστέλεχος της Όμικρον ΒΑ.2 είναι πολύ πιο μεταδοτικό και περισσότερο ικανό να μολύνει ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος «Ο» . Μια έρευνα που έθεσε σε συναγερμό διεθνώς την επιστημονική κοινότητα και ανοίγει νέο κύκλο συζήτησης – αν όχι αμφισβήτησης -της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
Διαβάστε επίσης:
Νέο σοκ με 119+9 θανάτους – 19.731 κρούσματα – Ανησυχία για εξάπλωση της «Όμικρον 2»
.