Άρση περιορισμών στην εστίαση ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ νέα περαιτέρω χαλάρωση μέτρων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι χθες η χώρα έφτασε και πάλι να καταγράφει ημερήσιο μέσο όρο νεκρών στους 100 συμπολίτες μας. Αριθμός – ρεκόρ που καταγραφόταν κατά την περίοδο κορύφωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας τον Δεκέμβριο του 2020.
Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση για άρση των περιορισμών στην εστίαση, όταν για μήνες τα μπαρ και τα μουσικά κέντρα θεωρούνταν βασικοί χώροι μετάδοσης του κορωνοϊού. Και μάλιστα σε μια στιγμή που υπάρχουν καθημερινά περί τα 18.000 κρούσματα. Προφανώς και η επιστροφή σε μια κανονικότητα είναι το ζητούμενο, όμως γίνεται να κλείνουμε τα μάτια στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, που δεν τελείωσε.
Αξίζει να σημειωθεί πως κοιτάζοντας τον επιδημιολογικό χάρτη και των άλλων χωρών της ΕΕ η χώρα μας μετράει χιλιάδες νεκρούς και έχει ξεπεράσει τη Σουηδία και πολλές αυτές. Μέχρι χθες και μόνο για τον Ιανουάριο η Ελλάδα κατέγραφε 2.446 θανάτους από κορωνοϊό, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση άσκησε έντονες πιέσεις για άρση των μέτρων και επιστροφή της εστίασης στην κανονικότητα. Συνολικά ως σήμερα έχουν καταγραφεί 23.083 θάνατοι.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, oαριθμός των ενεργών κρουσμάτων δεν μειώθηκε σημαντικά ακόμα περισσότερο αυτή την εβδομάδα και εξακολουθεί να είναι περίπου στις 150.000, ενώ σταθεροποίηση σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο εμφανίζει ο κυλιόμενος μέσος του επταημέρου στις 18.000 περίπου νέα κρούσματα την ημέρα.
Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται μόνο στη Θράκη και σε κάποια νησιά, ενώ στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες παρατηρείται μία σταθεροποίηση.
Η αναγκαστική ολιγοήμερη παραμονή στο σπίτι και η προσωρινή διακοπή των εργασιακών και κοινωνικών επαφών λόγω της κακοκαιρίας είναι λογικό να οδηγήσουν και σε μια περεταίρω μείωση των νέων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο σταθερά ψηλά παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι και οι νέοι θάνατοι. Η θετικότητα παρέμεινε σταθερή την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ δεν μπορεί πολύ εύκολα να αξιολογηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω του μικρότερου αριθμού ελέγχων.
Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να απασχολεί με περίπου 5.000 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται σήμερα συνολικά στην επικράτεια και παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών η κάλυψη παραμένει στο 57% στις απλές κλίνες και 85% σε κλίνες ΜΕΘ Covid.
Σημαντικό είναι όμως να αναφερθεί ότι τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μία μείωση στις νέες εισαγωγές κατά 12%, πιθανότατα και λόγω της σταδιακής επικράτησης της «Όμικρον» σε όλη τη χώρα.
Είναι ενθαρρυντικό ότι για πρώτη φορά εχθές μετά από αρκετές εβδομάδες ο αριθμός των νέων εισαγωγών στην επικράτεια ήταν κάτω από 400 ασθενείς, ενώ ο κυλιόμενος μέσος των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε στις 451 νέες εισαγωγές ανά μέρα από 540 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.
Μία ήπια αλλά σταθερή αποκλιμάκωση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά είναι υψηλός και ο κυλιόμενος μέσος όρος του επταημέρου είναι στους 96 ασθενείς κάθε μέρα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή «Όμικρον». Χαρακτηριστικά, ενώ οι οφειλόμενες στην «Όμικρον» νοσηλείες αφορούσαν σε μόλις 40% των νέων εισαγωγών στις αρχές του μήνα, στις αρχές του έτους, σήμερα 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο νοσούν από «Όμικρον».
Ακόμα και στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα το 60% των νέων εισαγωγών αφορούσε σε ασθενείς που νοσούν από «Δέλτα», σήμερα αυτό έχει αλλάξει.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως, στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια, έδειξε σημεία σταθεροποίησης με μικρή συρρίκνωση του αριθμού των διαγνώσεων της τάξης του 5%.
Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 6%. Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με υποχώρηση στις εισαγωγές, τάσεις αποσυμπίεσης και σταθεροποίησης στους σκληρούς δείκτες.
Η κυβέρνηση πήρε λοιπόν το ρίσκο από Δευτέρα επανέρχεται η μουσική στην εστίαση και απελευθερώνεται το ωράριο, παραμένει όμως ο περιορισμός ότι η διασκέδαση επιτρέπεται μόνο για καθήμενους. Θα «βγει» αυτό το ρίσκο;
Και τι θα γίνει αν από την επόμενη βδομάδα αλλάξει και το μέτρο με το 10% πλαφόν των 1.000 φιλάθλων στα γήπεδα. Ο υπουργός υγείας είπε ότι το μέτρο θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.
Όσο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο είχε ισχύ μέχρι τις 31/1, αυτό παρατείνεται έως και τις 7 Φεβρουαρίου και αφορά όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.
Διαβάστε επίσης:
Τα 3 μεγάλα «στοιχήματα» που παίζονται στην αναμέτρηση στη Βουλή
Πολιτική απομόνωση Μητσοτάκη-Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψηφίζουν υπέρ της πρότασης μομφής