Στο θέμα του αποκλεισμού της ΕΥΔΑΠ από τον διαγωνισμό για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα, αναφέρεται, με ανακοίνωσή του, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Παππάς.
Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια επιχείρηση αναγκάστηκε χθες να παραδεχθεί πως δεν μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα που φέρνει το νερό από τον Εύηνο, τον Μόρνο και την Υλική στην Αττική, καθώς η κυβέρνηση δεν προέβη στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του εποπτεύοντος υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή ότι «είναι fake news η ιδιωτικοποίηση του νερού», η κυβέρνηση δεν κατέθεσε ποτέ την τροπολογία που ήταν απαραίτητη για να συμμετάσχει η ΕΥΔΑΠ στον διαγωνισμό.
Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έληξε χθες και η κυβέρνηση άφησε εκτός τον μόνο φορέα στον οποίο το Δημόσιο έχει συμμετοχή, προφανώς για να επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές (αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα) να κάνουν εκείνοι το δικό τους παιχνίδι.
Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε ΣΔΙΤ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα (ΕΥΣ) πριν από έναν χρόνο. Οποιο σχήμα κερδίσει θα αναλάβει έργα λειτουργίας, συντήρησης και διαχείρισης του τεράστιου αυτού δικτύου με κόστος που ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια. Το δίκτυο αυτό το συντηρούσε έως τώρα η ΕΥΔΑΠ, αλλά πλέον θα κληθεί να πληρώσει για τη χρήση του, συν το γεγονός ότι πρόσφατα δέχθηκε να πληρώσει 157 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό που πήρε μέσω αυτών των αγωγών κατά τα έτη 2013-2020.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παππάς σημειώνει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά το ρεύμα αυξάνει και τους λογαριασμούς του νερού και απομειώνει την αξία της ΕΥΔΑΠ.
Αφού τονίζει πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πως έχουν αποτύχει οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα αυτό στην Ευρώπη, καλεί κόμματα, πολίτες και αυτοδιοίκηση «να σταματήσουν αυτόν τον παραλογισμό».
Η δήλωση Παππά
Οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής αποκλείουν την ΕΥΔΑΠ από τον διαγωνισμό για τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ).
Μέχρι και η διοίκηση της Εταιρείας διαφωνεί.
Με το ξεπούλημα του ΕΥΣ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη:
Μετά το ρεύμα, αυξάνει και τους λογαριασμούς του νερού.
Παραχωρεί σε ιδιώτες τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα του νερού για όλο το Λεκανοπέδιο.
Απομειώνει την αξία της ΕΥΔΑΠ.
Δεν θα τους περάσει.
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, το πόσιμο νερό ανθρώπινο δικαίωμα.
Οι ιδιωτικοποιήσεις απέτυχαν. Τα τελευταία δέκα χρόνια πάνω από 130 εταιρείες ύδρευσης στην Ευρώπη πέρασαν από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα.
Κόμματα, πολίτες, αυτοδιοίκηση μπορούν και πρέπει να σταματήσουν αυτόν τον παραλογισμό.
Με πληροφορίες από την Εφ.Συν.
Διαβάστε ακόμη