Ανησυχία έχει προκαλέσει η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, που οι επιστήμονες ονομάζουν stealth (κρυφός κλάδος μή ανιχνευσιμος) ή «Όμικρον 2» , μετά την ανίχνευση της σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Βέλγιο και Γαλλία και προφανώς είναι ζήτημα χρόνου η μετάδοση της και η δυνατότητα επικράτησης της ή όχι (για να σκεφτούμε και το θετικό σενάριο). Οι επιστήμονες όλο αυτόν τον καιρό άλλωστε μιλούν και θεωρούν ως φυσική εξέλιξη τις μελλοντικές μεταλλάξεις του ιού.
Παγώνη: Πιο επιθετική και με πιο βαριά συμπτώματα
Ωστόσο αν και ακόμα είναι υπό διερεύνηση αυτή η νέα παραλλαγή, θεωρείται συγγενική με την Όμικρον και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μεταδίδεται πιο εύκολα και τα συμπτώματα είναι πιο βαριά, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ κ. Ματίνας Παγώνη.
«Δεν χρειάζεται πανικός», πρόσθεσε και συνέχισε «Ξεκίνησε με πέντε έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και την Δανία, και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την Όμικρον, λίγο πιο επιθετική. Θα την δούμε, θα την μελετήσει το ινστιτούτο. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα», είπε για τη νέα μετάλλαξη η Ματίνα Παγώνη μιλώντας σήμερα στο MEGA.«Λέμε “εμβολιαστείτε όλοι” για να ηρεμήσουμε με αυτή την ιστορία. Ξέρουμε ότι υπάρχει ο ιός, ξέρουμε ότι θα τον έχουμε εδώ, θα τον αντιμετωπίσουμε και θα προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε φοβισμένοι κάθε μέρα και να πανικοβαλλόμαστε».
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε η ίδια δεν χρειάζεται πανικός, δήλωση που ταυτίζεται και με τις απόψεις κι’ άλλων καθηγητών.
Μαγιορκίνης: Κρυφός κλάδος μη ανιχνεύσιμος…
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης χθες στο υπουργείο Υγείας ρωτήθηκε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος τόνισε ότι «από την αρχή, από τις αρχές Δεκεμβρίου, μπορείτε να το ψάξετε κιόλας, υπάρχει και δημοσίευμα του Guardian, έχει αναφερθεί ότι η “Όμικρον” έχει δυο κλάδους», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Συνεχίζοντας εξήγησε: «Ο ένας από τους δυο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, “κρυφό κλάδο”, επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στην Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στην μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση».
Τριανταφυλλίδης: ενδείξεις ότι ξεφεύγει από τα εμβόλια
Πριν από λίγο μιλώντας στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης είπε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η μετάλλαξη αυτή «ξεφεύγει» από τα εμβόλια και δεν ανιχνεύεται από τα rapid test, επιβεβαιώνοντας όσα είπε ο καθηγητής Μαγιορκίνης περι μη ανίχνευσης της υπο-μετάλλαξης.
Πρασσάς: Δεν είναι ώρα για χαλάρωση , εμβολιαστείτε
Το μήνυμα πως «δεν είναι ώρα για χαλάρωση» καθώς ο αριθμός θανάτων από κορωνοϊό θα συνεχίσει να είναι υψηλός έως και τον Φεβρουάριο, έστειλε ο Γιάννης Πρασσάς διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Σχετικά με τη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον που προβληματίζει τους επιστήμονες, ο καθηγητής συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος και πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.
Εξήγησε ότι με την Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί» καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις. Η μόνη λύση , είπε είναι «θωράκιση με εμβόλιο»
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: 18.869 νέα κρούσματα, 81 θάνατοι και 688 διασωληνωμένοι
Καπραβέλος: Τεράστια επιχειρησιακά λάθη – Έχουν σύμβαση με τον κορωνοϊό, γιατί καθυστερούν τα μέτρα;