Πρόσκληση για συνάντηση με τους αγρότες, ώστε να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα του κλάδου απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μέσω συνέντευξής του στην ΕΡΤ. Η πρόσκληση έρχεται εν μέσω πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων των αγροτών και γενικώς των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα.
«Ζητάω από τους αγρότες να έλθουν να συζητήσουμε. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Μαζί είμαστε. Στην ίδια πλευρά της όχθης είμαστε. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί. Πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τον πρωτογενή τομέα» ανέφερε. Παραλλήλως υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο πλευρό τους» και ότι αυτό «έχει αποδειχθεί από τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα».
Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της 30ης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων» που αφορά το ενεργειακό κόστος στην πρωτογενή παραγωγή. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2023-2027) ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη βελτιώσεις σε έξι σημεία και αναμένει την έγκριση των προτάσεών της από την ΕΕ. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ επισήμανε ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν λάθη στην κατανομή των υπολοίπων χρημάτων που δικαιούνταν οι αγρότες και αυτό στάθηκε η αφορμή για να απομακρύνει τον προηγούμενο Πρόεδρο του Οργανισμού και τους συνεργάτες του.
Υπογράμμισε επίσης ότι έχει δοθεί εντολή να γίνει σε βάθος έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, αλλά και να πληρωθούν άμεσα οι περιπτώσεις που έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη, όπως επίσης και να γίνει εκκαθάριση στα 16.000 ΑΦΜ που είναι δεσμευμένα και σε όσα διαπιστωθούν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Αύριο Τετάρτη, θα συνεδριάσει το νέο ΔΣ του Οργανισμού όπου και θα ληφθούν αποφάσεις πότε θα ανοίξει το ΟΣΔΕ, ενώ θα ανακοινώσει πότε θα γίνουν οι πληρωμές στα οικολογικά σχήματα, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός.
Κατηγορηματικός ήταν στο ζήτημα των ελέγχων στην αγορά και στις πύλες εισόδου της χώρας. Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι ο έλεγχος της ποιότητας του γάλακτος που εισάγεται στη χώρα, η μη αλλοίωση των προϊόντων και να μην μπουν σε κίνδυνο προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα, είπε.
Τέλος, αναφέρθηκε στη Θεσσαλία και σε όσα έχουν γίνει, με τον κ. Αυγενάκη να τονίζει μεταξύ άλλων ότι μέχρι στιγμής έχουν δοθεί ως προκαταβολές, περί τα 150 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει ακόμα 110 εκατ. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αν απαιτηθούν θα δώσει κι άλλα, για να εξοφληθούν οι ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο έως 30 Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αποζημιώσεων, ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι θα καλυφθούν κατά 100%.