Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των εσωτερικών αναταράξεων που προκάλεσε η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για κομματική πειθαρχία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος κατά την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την σχετική αναγγελία μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στο Star την Πέμπτη, προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και κορυφαίων στελεχών του κόμματος, που σημειωτέον τον στήριξαν στις εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή του.
Μπροστά σε αυτές τις αντιδράσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε, το βράδυ της Παρασκευής, αποφασισμένος να μην κάνει πίσω. Πληροφορίες από το περιβάλλον του ανέφεραν μάλιστα ότι θα δεχτεί παρεκκλίσεις, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο για σιαγραφές.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα και με όσα είπε τηλεοπτικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, ότι «ο κ. Κασσελάκης δεν είπε ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ότι υπάρχει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ». Και αυτό γιατί η αναφορά του σε κομματική πειθαρχία δεν ήταν για το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, αλλά για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχαν προσυπογράψει άλλωστε όλοι οι βουλευτές του κόμματος. Η κ. Αυγέρη σημείωσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να διαγραφεί κανένας βουλευτής για την ψήφο του στο θέμα της ισότητας στο γάμο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε πάντως στο θέμα αναφέροντας σε ανάρτηση του στα social media: «Όταν δω το νομοσχέδιο της ΝΔ, θα σας δημοσιοποιήσω την άποψή μου. Αδιαμεσολάβητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα. Εάν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει» και πρόσθεσε: «Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας βουλευτής από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».
Οι αντιδράσεις πάντως φαίνεται ότι συνεχίστηκαν και στην χθεσινή (Παρασκευή) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, επιφυλάξεις για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας φέρονται ότι εξέφρασαν ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Παππάς.
Ενοχλημένος επειδή, όπως είπε, έμαθε για την κομματική πειθαρχία από την τηλεόραση δήλωσε και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργος Τσίπρας, ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας φέρεται ότι μίλησε για «παράδοξο» να επιβάλλεται κομματική πειθαρχία σε μια πρόταση νόμου που έχουν υπογράψει όλοι οι βουλευτές του κόμματος.