Τον στόχο για πρωτιά στις ευρωεκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του στο Kontra Chanell, ενώ προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού.
Για την ακρίβεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φόροι είναι πολύ μεγάλοι. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 40%. Έχει αυξηθεί αντίστοιχα και το εισόδημα του Έλληνα; Πώς λοιπόν πληρώνει 40% παραπάνω φόρους μέσω ΦΠΑ; Αυτά βγαίνουν από ό,τι μαξιλάρια είχε ο καθένας. Ο Έλληνας φτωχοποιείται, έτσι πήραμε την επενδυτική βαθμίδα».
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι: «Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η μείωση των έμμεσων φόρων. Αυτή η υπεραπόδοση δεν συνιστά χρηστή διοίκηση. Το δεύτερο είναι να δουλέψει το δημόσιο. Δεν βρισκόμαστε στην εποχή του φαξ. Υπάρχουν εργαλεία για να δουλέψει το δημόσιο. Δεν είναι δυνατόν ο Έλληνας να πληρώνει 6,5 δισεκ. σε ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, 40% των συνολικών δαπανών. Έχουμε παιδεία, έχουμε δικαστήρια; Ας επενδύσει η κυβέρνηση στο δημόσιο. Όλοι οι φορείς ακόμη και εκείνοι που οι επικεφαλής τους είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση λένε ότι οι δημόσιοι φορείς είναι υποστελεχωμένοι. Το δημόσιο αποδομήθηκε με την κρίση και ήλθε ο κ. Μητσοτάκης να το ιδιωτικοποιήσει. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι πολιτική για την κοινωνία. Γιατί δεν αποδέχεται την πρότασή μας να διαχειρίζεται τις προσλήψεις το ΑΣΕΠ; Ως πρωθυπουργός δεν θέλω να αποφασίζω τις προσλήψεις, θέλω οι ειδικοί να έχουν την ροή των προσλήψεων. Ανέφερα την πρόταση του κόμματός μας για τις προσλήψεις από εδώ και στο εξής. Το ΑΣΕΠ δουλεύει για την χώρα μας, ας επενδύσουμε σε κάτι που δουλεύει. Είναι το πελατειακό κράτος που δεν δουλεύει με διαφάνεια και αξιοκρατία».
Σημείωσε επίσης ότι είμαστε χώρα με πολύ χαμηλές απολαβές, στην 24η θέση στους 27 της ΕΕ, κρίνοντας ότι η αύξηση των μισθών θα επιστρέψει στην οικονομία. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 900 ευρώ καθαρά».
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ενώ για την εξωτερική πολιτική ανέφερε: «Φανταστείτε να είχαμε υπουργό Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ που να υποκλινόταν στον Τούρκο πρόεδρο. Η κυβέρνηση θα είχε πέσει. Η προπαγάνδα της ΝΔ όμως το καλύπτει. Ο κ. Γεραπετρίτης μου είναι συμπαθής, αλλά είναι θέμα αξιοπρέπειας, είναι ντροπή για την χώρα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υποκλιθεί σε κανέναν, Τούρκο ή ξένο ηγέτη ειδικά σε κάποιον που έχει βλέψεις σε βάρος της χώρας μας».
Για την ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με την Τουρκία είπε ότι «εμείς έχουμε κόκκινες γραμμές. Αυτό που γίνεται στα νησιά που δεν αντικαθίσταται εξοπλισμός που αφαιρείται, συνιστά μίας μορφής αποστρατιωτικοποίησης, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε συνεκμετάλλευση της ΑΟΖ πριν από την προσφυγή στην Χάγη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζει την διαδικασία του διαλόγου και την θετική ατζέντα». Σημείωσε ακόμη ότι «έχω ανησυχίες για το ότι ο διάλογος πάει να γίνει ελληνοτουρκικός και όχι ευρωτουρκικός». Για το Κυπριακό είπε ότι είναι μεγάλο κομμάτι των ελληνοτουρκικών σχέσεων «αλλά δεν είναι το μόνο. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ελληνοτουρκικό διάλογο και οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό της Κύπρου χωρίς κανέναν αστερίσκο».
Για την Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι «ήταν σωστή η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα αφήσει ιστορία ως προσπάθεια για ειρήνη. Ήταν μία δύσκολη Συμφωνία στο εσωτερικό αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να λυθεί. Φανταστείτε να είχαμε ζητήματα με την Τουρκία και να είχαμε και μία εχθρική χώρα στα βόρεια σύνορά μας». Κατηγόρησε δε για «οπορτουνισμό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ξέχασε αυτά που έλεγε ότι δεν θα εφαρμόσει την Συμφωνία των Πρεσπών και άλλαξε θέση».
Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο στόχος του για τις ευρωεκλογές απάντησε ότι «στόχος του είναι να κερδίσει τον Μητσοτάκη» και πρόσθεσε ότι είναι κοινωνική ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Ερωτηθείς γιατί δεν βάζει τον πήχη των ευρωεκλογών στο 17%, απάντησε: «Όχι, ο πήχης είναι να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές. Αν δεν το πετύχω θα το εκλάβω ως κοινωνική ήττα . Η ακροδεξιά καλπάζει στην ευρωβουλή. Εμείς έχουμε τρία τέτοια κόμματα στην βουλή και η ΝΔ χαϊδεύει αυτιά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν φέρνει τον γάμο των ομοφύλων για να μη προσβάλλει το ΛΑΟΣ του κόμματός του. Αν είσαι ηγέτης και έχεις αρχές κάνεις το σωστό πράγμα. Είναι θέμα ανθρωπιάς. Χθες πήγα σε μία κοινότητα Ρομά και βλέπεις ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν αφεθεί στη μοίρα τους».
Για ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία με τον κ. Ανδρουλάκη είπε ότι «δεν είναι στις προτεραιότητες και δεν υπάρχει αυτή την στιγμή βάση για συνεργασία. Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να λύσει πρώτα τα θέματα με τον κ. Μητσοτάκη για την παρακολούθησή του. Του έχω προτείνει να κάνει μήνυση στον κ. Μητσοτάκη. Ο κόσμος της αριστεράς θα βρει το σπίτι του στον ΣΥΡΙΖΑ».