Οι πονοκέφαλοι για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και πότε αυτό θα γίνει, οι ουρές και οι τιμές των διαγνωστικών τεστ, το τι θα γίνει σε κρίσιμες υπηρεσίες του Δημοσίου και στα Νοσοκομεία καθώς η μετάλλαξη «Όμικρον» επελαύνει, αυξάνουν την πίεση και τα προβλήματα στη Κυβέρνηση.
Οι συνεχείς μεταλλάξεις και οι «εκρήξεις» της πανδημίας και οι αβεβαιότητες που δημιουργούνται, πρακτικά «δένουν τα χέρια» της πολιτικής εξουσίας, της Κυβέρνησης να κάνει μακροχρόνιους σχεδιασμούς και πολιτικούς ελιγμούς, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αποδοτικοί.
Δίπλα στις «ισχυρές παρενέργειες» της πανδημίας το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός, πρέπει ταυτόχρονα να βρουν τρόπο να αναχαιτίσουν «παραφωνίες», «ασταμάτητη πολυλογία» και «πολιτικές πιρουέτες» κυβερνητικών στελεχών, φαινόμενα που δημιουργούν δυσφορία στο κόσμο.
Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ διατηρούν σταθερό και σχετικά ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα , ωστόσο υπάρχει επιβάρυνση των λεγόμενων «ποιοτικών χαρακτηριστικών» και κυρίως υπάρχει μπροστά η μεγάλη αβεβαιότητα, που προκαλεί η πανδημία.
Ωστόσο δεν είναι μόνο οι «ρυθμοί της πανδημίας» που «ζαλίζουν» την Κυβέρνηση. Είναι και το «τσουνάμι» της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, που γονατίζουν καθημερινά τα νοικοκυριά. Και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις και κυβερνητικών παραγόντων ότι αυτό το φαινόμενο είναι συγκυριακό, ωστόσο οι εξελίξεις και τα απανωτά κύματα ακρίβειας και ανατιμήσεων διαψεύδουν πλήρως τις όποιες «ψευδαισθήσεις» και δημιουργούν μια νέα επώδυνη για τους πολίτες πραγματικότητα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν κάποια θετικά μηνύματα για να συγκρατήσουν την εκτεταμένη απαισιοδοξία και την δυσφορία των πολιτών. Ψάχνουν ένα «σημείο στήριξης» για να μην ανατραπούν ολοσχερώς οι πολιτικοί συσχετισμοί .
Η ανησυχία είναι διάχυτη στο κυβερνητικό επιτελείο. «Αν μας πάρει τώρα η κατηφόρα… δεν θα σταματάει», διαμηνύουν έμπειρα κυβερνητικά στελέχη.
Το «πολιτικό άγχος» ενισχύεται ακόμα περισσότερο , καθώς θα πρέπει η Κυβέρνηση να «συνδιαλλαγεί» άμεσα με επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που «βρέθηκαν με την πλάτη στο καναβάτσο» , από περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και κυρίως από τις σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης που στο τέλος έγιναν όχι μόνο αιφνιδιασμός (για άλλη ημερομηνία προγραμμάτιζαν τα μέτρα , σε άλλη έγινε η εφαρμογή τους κ.α). Δεν είναι απλά ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν . Είναι πρωτίστως ότι πιθανότατα θα χρειαστούν και νέα περιοριστικά μέτρα αλλά ταυτόχρονα και νέα μέτρα αρωγής για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους και πλέον τα όποια «μαξιλαράκια» φαίνεται να έχουν εξαντληθεί.
Η κούραση του κόσμου από το σπιράλ της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων είναι πολύ μεγάλη και οι αντοχές λίγες. Η πίεση στα εναπομείναντα εισοδήματα και τις οικονομικές αντοχές του κόσμου από τα κύματα ακρίβειας και ανατιμήσεων που δεν φαίνεται να σταματούν , είναι τεράστια. Πέραν της κόπωσης και των προβλημάτων της πανδημίας, οι πολίτες έχουν εξαντληθεί και οικονομικά και μάλιστα η «αφαίμαξη» έγινε ταχύτατα και φαίνεται ότι θα διαρκέσει.
Αναζητείται, όπως έλεγε έμπειρος πολιτικός που προέρχεται από το κυβερνών κόμμα, ανάχωμα για να συγκρατήσει την κατάσταση πριν αρχίσει μεγάλη και τελική κατηφόρα.
Διαβάστε ακόμα:
Άλμα στους θανάτους: Οι στατιστικές καταρρίπτουν το success story (politicus.gr)